THERION - Lemuria / Sirius B

Lemuria / Sirius B FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.05.2004
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 18 voturi

Top 2004: #37
Therion more
Componenta:
Christoffer Johnsson - voce, clapa, chitara
Johan Niemann - bas
Kristian Niemann - chitara
TRACKLIST:

Lemuria:01. Typhon02. Uthark Runa03. Three ships of Berik, part 1: Calling to arms and fighting the battle04. Three ships of Berik, part 2: Victory!05. Lemuria06. Quetzalcoatl07. The dreams of Swedenborg08. An arrow from the Sun09. Abraxas10. Feuer Overtüre/Prometheus entfesseltSirius B:01. Blood of Kingu02. Son of the Sun03. The Khlysti Evangelist04. Dark Venus Persephone05. Kali Yuga part 106. Kali Yuga part 207. The wonderous world of Punt08. Melek Taus9. Call of Dagon10. Sirius B11. The voyage of Gurdjieff
In ciuda faptului ca ascultasem promo-ul Lemuria/Sirius B inca de acum trei saptamani, am amanat momentul prezentarii ultimei realizari Therion dintr-un singur motiv: promo-ul continea doar 13 piese din totalul celor 22 cat insumeaza compozitiile incluse pe Lemuria si Sirius B. Pentru cei care inca nu stiu, Therion au lansat pe 24 mai, nu un CD, ci doua albume de studio, care desi distincte vor fi comercializate pentru inceput intr-o editie limitata, ca dublu digipack de lux, urmand ca ulterior, Nuclear Blast sa le editeze separat.

Luand in considerare ultimele doua realizari discografice ale grupului Therion, Deggial si Secret Of The Runes , considerate in general ca fiind din punct de vedere calitativ sub nivelul unui Theli sau Vovin , nu multi au fost cei care ar fi crezut ca Christoffer Johnsson va reveni cu un asemenea produs de exceptie, o adevarata opera de arta muzicala.

Cele 9 luni de inregistrari, contributia a 171 de muzicieni, plus efervescenta creativa a lui Johnsson s-au concretizat intr-unul din cele mai ambitioase proiecte realizate vreodata in aria metalului. Daca Therion se numara printre primele trupe care au combinat intr-o maniera reusita metalul si muzica simfonica, acest melanj si-a gasit astazi forma desavarsita in cele peste 100 de minute care alcatuiesc cele doua albume. De cum am ascultat in intregime discurile am realizat poate mai mult ca niciodata cat de putin pot exprima cuvintele atunci cand incearca (lamentabil de cele mai multe ori) sa descrie muzica. Altfel spus, pretentia ca poti descrie intr-o recenzie Lemuria/ Sirius B este cel putin absurda si de aceea nu voi prezenta in cronica de fata cele 22 piese, incercand numai sa ma rezum doar la a trasa cateva coordonate care sa va convinga sa ascultati cat mai curand aceste albume de exceptie.

Asadar, luati ca punct de plecare structurile muzicale prezente pe Theli si Vovin, adaugati efortul colectiv al orchestrei filarmonice din Praga, riff-uri heavy si solo-uri de chitara halucinante, un cor alcatuit din zeci de soprane si basi, totul ghidat cu maestrie de bagheta magica a lui Cristoffer (nu degeaba este Johnsson membru in misteroasa organizatie Dragon Rouge.) si poate ca in acest fel veti intelege o parte din complexitatea proiectului Lemuria/Sirius B. Personal nu am intalnit pana acum nici un album in care elementele simfonice, opera clasica si neo-clasica, secventele de jazz si rock progresiv sa fie atat de minutios si elegant integrate in structura unei piese de metal. Fiecare compozitie este o bijuterie, a carei valoare rezida tocmai in aceasta combinatie naucitoare de multiple elemente. Misticism, mitologie, magie, gnosticism, filosofia "left hand path" sunt cateva din temele care se impletesc pentru a crea la nivel liric mici poeme initiatice, adaptate complexului peisaj sonor oferit de cele 22 de compozitii.

Lemuria si Sirius B nu sunt in esenta diferite, dar exista totusi cateva deosebiri notabile. In primul rand pe Lemuria intalnim vocalizele death metal ale lui Cristoffer, ele lipsind ulterior pe Sirius B. In ciuda acestui fapt, parca albumul secund are o latura heavy metal mai pronuntata decat primul disc. Vocile si corurile masculine predomina pe albumul secund, preluand adesea prim planul in dialogul cu vocile feminine. In rest, cele doua albume se completeaza reciproc perfect, exista o puternica omogenitate la nivel compozitional si mai degraba as vedea cele doua albume drept o singura realizare discografica, decat doua produse distincte.

Cat priveste productia, aceasta este "cristal clear", Lars Nissen, cel care a avut dificila sarcina de a produce acest proiect a reusit sa redea un sunet dens, fantastic, un adevarat puzzle muzical, unde piesele care il compun se aseaza de la sine in formula ideala. Nici realizarea grafica nu este mai prejos, produsul continand doua booklet-uri, fiecare pagina beneficiind de picturi si desene superbe. Fara nici un dubiu, Lemuria/Sirius B reprezinta cel mai bun produs Therion de pana acum si pentru mine, cel putin pana in acest moment, albumul anului!


Dragos P. more Nota: 10


Posted at 21:11 |  22 Ianuarie 2006  | 1 Comentarii  | 6699 Vizualizari

Comenteaza la: Lemuria / Sirius B

  • dap.10 clar.un album genial.fantastic si fermecator.(sau mai bine zis albume)

    1. Posted by Tyberius | 08 Noiembrie 2006 03:12
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne