BUTCHER BABIES - Lilith

Lilith FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 27.10.2017
CASA DE DISCURI: Century Media
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2017: #182
Butcher Babies more
Componenta:
Heidi Shepherd – voce
Carla Harvey – voce
Henry Flury – chitara
Jason Klein – bas
Chase Brickenden – tobe
TRACKLIST:

01. Burn the Straw Man02. Lilith03. Headspin04. Korova05. #Iwokeuplikethis06. The Huntsman07. Controller08. Oceana09. Look What We've Done10. Pomona (S**t Happens)11. Underground and Overrated
Se vorbeşte în ultima vreme mult despre misoginia endemică a scenei metal, mult mai mult decât ar trebui, zic eu, dar ce să-i faci, tema e pe val. Un exemplu bun în acest sens îl reprezintă articolul publicat recent de Nina Osegueda pe MetalSucks (unde altundeva?). Cântăreaţa A Sound of Thunder – o doamnă simpatică de felul ei – dezbate acolo concepte ca agresiune sexuală, „cultură a violului” etc. Dar nu aşa, după ureche, ci la modul serios, academic, cu statistici cu tot. Fain, îmi place să fiu educat. Şi da, metalul e misogin. Să nu ne lăsăm înşelaţi de aparenţe. Procesul intens de feminizare prin care a trecut scena în ultimii douăzeci ani nu e decât praf în ochi. Aruncat de Tuomas Holopainen.

Tarja Turunen, Sharon den Adel, Simone Simons şi toate celelalte soprane feerice puse în fruntea formaţiilor de metal „simfonic” nu par într-adevăr să fie altceva decât materializarea unor fantasme masculine adolescentine. (Fanteziile adolescentine sunt sursa principală de inspiraţie a muzicii lui Tuomas Holopainen.) Dacă la asta s-ar reduce participarea feminină, ai putea să concluzionezi că femeile nu se pricep la rock n' roll. Nu se reduce însă la asta. Au existat cândva trupe ca Girlschool şi Phantom Blue, iar în ziua de azi avem formaţii ca Huntress, Barb Wire Dolls, Infected Rain sau Butcher Babies. Doamnele şi domnişoarele care cântă în trupele acestea se pricep în mod evident la rock n' roll, dar când spun asta sunt oare onest? Mă refer oare la talentul lor muzical sau la faptul că ele se conformează unui alt fel de fantasme? Mai ales Carla Harvey şi Heidi Shepherd, care până nu demult apăreau pe scenă topless, cu nimic altceva decât nişte leucoplast pe sâni. Cele două au şi avut parte recent de nişte slut-shaming pe considerentul ăsta. Nu din partea colegilor bărbaţi, cum era de aşteptat, ci din cea a lui Otep Shamaya. Dar ea umileşte în interesul „cauzei”, bănuiesc.

Nu vreau să fiu ipocrit. Stilul vestimentar al celor două cântăreţe mi-a atras atenţia asupra formaţiei. Dacă altceva n-ar fi fost însă de capul ei, n-aş asculta-o şi după patru ani. Mai ales că în ziua de azi Heidi şi Carla se îmbracă ceva mai călduros pe scenă. Treaba aia cu leucoplastu' era oricum un fel de gest de respect faţă de Wendy O. Williams, care cânta pe vremuri într-o ţinută asemănătoare. (Numele Butcher Babies trimite şi el la o piesă Plasmatics.) Şi a fost fără îndoială o chestie de efect. Butcher Babies au reuşit să tulbure puţin apele stătute ale metalului american. Nu s-au întâmplat foarte multe pe acolo de când a trecut valul metalcore. Cel puţin nu în zona situată deasupra undergroundului.

Butcher Babies face parte din acele trupe care ar putea în principiu să aducă metalul înapoi în mainstream. Formaţia gândeşte în stil mare. Asta e şi singura problemă cu ea, că încearcă să prindă pe toată lumea care mai ascultă metal în America. Groove metal, nu metal, thrash, metalcore, influenţe Rob Zombie, Korn, Otep, cam toate pot fi găsite în muzica Butcher Babies. Trupa se află însă pe calea cea bună. Lilith e mai coerent stilistic decât precedentele două LP-uri, iar refrenele au devenit memorabile. În plus, membrii formaţiei şi-au redescoperit se pare dragostea pentru Alice Cooper. De când au lăsat-o mai moale cu showul erotic, tema horror a devenit oricum mai importantă pentru ei. Bine, lăsatul ăsta mai moale trebuie gândit la standarde Butcher Babies. În videoclipul făcut pentru Headspin apare de exemplu Jessa Rhodes şi nu citeşte poezii, ca să zic aşa.

Nu-mi place în general să aleg cele mai bune cântece de pe un album, dar de data asta o voi face. Ele sunt Look What We’ve Done, Lilith, Headspin, Korova şi POMONA (Shit Happens). Mai ales POMONA. Nici nu mai ştiu de când n-am mai auzit o piesă Pantera aşa de faină ca POMONA. Probabil de când s-a desfiinţat Pantera.
 Posted at 13:57 |  28 Noiembrie 2017  | 0 Comentarii  | 761 Vizualizari

Comenteaza la: Lilith

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Get Your Fight On

Trupa: Suicidal Tendencies
Aparitie: 09.03.2018
Casa de discuri: Suicidal Records
 - Get Your Fight On
TRACKLIST
01. Nothing To Lose02. Get United03. iAuthority04. Ain’t Mess’n Around05. S.E.D.06. I Got A Right (preluare Iggy Pop)07. Get Your Right On! (acustic)08. Get Your Bass On! (bas)09. Get Your Shred On! (chitara)10. Get Your Fight On!

Guitaromania

Trupa: Eugen Mihăescu
Aparitie: 12.07.1993
Casa de discuri: Electrecord
 - Guitaromania
TRACKLIST
A1. The NightmareA2. Fussion TechnologyA3. Over The CloudsA4. The PartyB1. Frontiers Of ApocalypseB2. Funky-Metal PinkB3. Cancion Del Amor OscuroB4. After Raining

Boundless

Trupa: Long Distance Calling
Aparitie: 02.02.2018
Casa de discuri: InsideOut
 - Boundless
TRACKLIST
01. Out There02. Ascending03. In the Clouds04. Like a River05. The Far Side06. On the Verge07. Weightless08. Skydivers09. Flashback

Nighthawk

Trupa: Long Distance Calling
Aparitie: 26.06.2014
Casa de discuri: Avoid The Light Records
 - Nighthawk
TRACKLIST
01. NH 022302. NH 110003. NH 055004. NH 031905. NH 021806. NH 071307. NH 0423

Trips

Trupa: Long Distance Calling
Aparitie: 29.04.2016
Casa de discuri: InsideOut
 - Trips
TRACKLIST
01. Getaway02. Reconnect03. Rewind04. Trauma05. Lines06. Presence07. Momentum08. Plans09. FluxBonus tracks:10. Escape11. Echo

Avoid The Light

Trupa: Long Distance Calling
Aparitie: 24.04.2009
Casa de discuri: Superball Music
 - Avoid The Light
TRACKLIST
01. Apparitions02. Black Paper Planes03. 359°04. I Know You Stanley Milgram!05. The Nearing Grave06. Sundown Highway