PARADISE LOST - Lost Paradise

Lost Paradise FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 01.01.1990
CASA DE DISCURI: Peaceville Records
 
7.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 28 voturi

Top 1990: #56
Paradise Lost more
Componenta:
Nick Holmes - voce
Greg Mackintosh - chitara
Aaron Aedy - chitara
Steve Edmondson - bas
Matthiew Archer - baterie
TRACKLIST:

01. Intro02. Deadly Inner Sense03. Paradise Lost04. Our Saviour05. Rotting Misery06. Frozen Illusion07. Breeding Fear08. Lost Paradise09. Internal Torment II

In evolutia fiecarei trupe exista perioade nasoale si perioade de glorie. Ce copii erau alde Mackintosh si Polonick Holmes in 1990, ce candizi, ce true si ce sinceri. Un cimitir pe fundal, de preferat 1-2 cruci la vedere, atmosfera dezolanta, poate si cativa copaci desfrunziti si cat mai contorsionati, mainile musai in buzunar si nici cea mai mica urma de zambet pe chipuri. Aproape ca muzica devine secundara in cazul unui asemenea demers. Daca luam in considerare si bookletul cu doar 4 fatete, aproape integral alb-negru si lipsit total de ornamente, ne dam seama ca avem de-a face cu o chestie deosebita.

Sa presupunem ca as vedea albumul asta pentru prima data, fara a sti in prealabil ceva despre Paradise Lost. Oare ce concluzie as trage? Daca ma iau dupa sigla, clar, death metal. Dupa figurile baietilor si tricoul cu Confessor care il invesmanteaza pe Polonick, limpede ca cristalul, death metal. Titlurile pieselor - si nu mentionez acilea decat Deadly Inner Sense, Rotting Misery, Breeding Fear si Internal Torment II - fara dubiu, death metal. Exact cand sa trag linie si sa conchid, zbang, imi sare in ochi coperta. Oare cum am putut sa o trec cu vederea? Un cyborg ce pare chinuit de o suferinta umana, indoit de salele reci, metalice si pline de cablaraie si curent electric, ca si cum durerea nu i-ar fi straina. Ba mai mult, aproape de neinteles pentru mine, daca imaginatia nu imi joaca feste, pare sa dea unui interlocutor invizibil salutul nazist. Asta nu mai e death metal, de fapt nici nu se poate spune cu exactitate ce este.

Dupa apasarea butonului cu play realizez ca am intuit bine si chiar e death metal, de fapt in proportie de peste 80%, pentru ca pe alocuri avem si niste pasaje solemne, solouri maiestuoase, ba chiar si cate o clapa sporadica, elemente pe care unii le-ar cataloga drept influente doom.

Albumul asta a avut o soarta trista. L-au cam desfiintat redactori de renume, oameni cu o vasta cultura metalica, asistenti universitari si bibliotecari, oameni de la public relations si economisti, probabil ca si doctori. Bineinteles ca l-au improscat cu zoaie si tot felul de neaveniti care au urcat in metal conjunctural si la prima statie au coborat la fel de conjunctural. Eu nici nu stiu ce sa fac. Pe de-o parte realizez cat de bine este prins momentul 1990 in el - ca intr-o fotografie sepia cu un strabunic simpatic care ne zambeste de peste negura vremurilor si fara de care nu am fi aici - cu tot parfumul sau aparte, cu toata atitudinea puerila a trupelor si cu toate interpretarile stangace si pretioase. Mai realizez ca la o ascultare atenta sunt anumite pasaje care ne vorbesc timid despre un album de geniu care are sa iasa peste vreo 3 ani de zile, Icon. Asta inseamna ca, dincolo de toti si de toate, englezoii astia au o identitate proprie si ea s-a manifestat inca de timpuriu. Pe de alta parte imi e evident ca amatorii de interpretari cautate sau foarte tehnice or sa fie dezamagiti. Nu exista nici un refren care sa iti ramana in minte si nici un riff mai de doamne ajuta, vocea este guturala si complet necizelata iar pe alocuri avem de-a face cu pasaje de-a dreptul dezlanate si incalcite. Nici urma de inspiratie!

Dar, si e musai sa existe un dar, strabunicul simpatic despre care v-am vorbit mai devreme nu a fost tot timpul intelept, ba chiar a gafat destul de semnificativ pe alocuri. Important e ca a avut taria sa continue si a facut-o bine, iar acum, la senectute, isi tine toti nepotii pe genunchi si le fredoneaza o melodie noua, lucioasa si de neconceput in tineretea sa, plimbandu-le prin fata o fotografie roasa, veche, prafuita, cu un individ care se indoaie de sale si saluta ca nemtii, spunandu-le: Uite, tata, asta eram io cand eram tanar!


Sake more Nota: 7


Posted at 13:27 |  22 Ianuarie 2006  | 11 Comentarii  | 5943 Vizualizari

Comenteaza la: Lost Paradise

  • mai bun ca si Gothic

    1. Posted by Tyberius | 08 Noiembrie 2006 01:18
  • Mult mai bun . E in top 3 albume Paradise lost preferate dupa Faith divide us , death unite us , dar si dupa Draconian times...

    2. Posted by harker619 | 01 Iunie 2011 22:05
  • Care iti place mai mult, Faith Divide Us sau Death Unite Us?

    3. Posted by Sake | 02 Iunie 2011 09:00
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance