ORPHANED LAND - Mabool

Mabool FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 23.02.2004
CASA DE DISCURI: Century Media
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.9
NOTEAZA ALBUM: 12 voturi

Top 2004: #6
Orphaned Land more
Componenta:
Kobi Farhi - voce
Yossi Saharon - chitara
Uri Zelcha - bas
Matti Svatizki - chitara
Eden Rabin - clape
Avi Daimond - baterie
TRACKLIST:

01 - Birth Of The Three(The Unification)02 - Ocean Land(The Revelation)03 - The Kiss Of Babylon(The Sins)04 - A'salk05 - Halo Dies(The Wrath Of God)06 - A Call To Awake(The Quest)07 - Building the Ark08 - Nora El Nora(Entering The Ark)09 - The Calm Before The Flood [Instrumental]10 - Mabool (The Flood)11 - The Storm Still Rages Inside12 - Rainbow(The Resurrection) [Instrumental]
 

Dupa o indelungata pauza de 7 ani Orphaned Land au reusit in sfarsit sa lanseze albumul Mabool , planuit inca de acum cativa ani. Diferendele din interiorul trupei, dar mai ales situatia tensionata din Orientul Apropiat au facut ca proiectul Mabool sa se lase mult asteptat. Din fericire insa, asteptarea a meritat pentru ca israelienii au reusit sa revina cu un album deosebit, incarcat de forta si spiritualitate.

Mabool este un album conceptual, tratand problematica potopului din perspectiva Vechiului Testament, Dumnezeu fiind creionat ca o fiinta puternica dar razbunatoare (aproximativ la fel cum este prezentat si in Vechiul Testament). Orphaned Land au imaginat pentru povestea lor o trimitate formata din trei caractere: sarpele, leul si vulturul, fiecare dintre aceste trei entitati fiind metamorfozarea celor trei religii monoteiste dominante: iudaismul, crestinismul si islamul. Cele trei entitati/religii se combina intr-un tot unitar si lupta pentru salvarea omenirii (o idee din pacate utopica, total opusa realitatii).

Acest concept ambitios este spectaculos transpus in muzica. Combinatia dintre cultura occidentala si cea orientala care i-a facut faimosi pe cei de la Orphaned Land este deosebit de bine realizata pe acest al treilea album, lucru ce demonstreaza maturitatea deplina la care au ajuns muzicienii. Simbioza dintre pasajele de metal progresiv, heavy metal, doom-death si elementele folclorice arabesti si israeliene este realizata atat cu profesionalism, tehnicitate, dar in primul rand cu multa pasiune, ceea ce ii confera albumului o aura de intensitate emotionala, mistica, rar intalnita la o alta trupa metalica.

Piesele sunt concepute ca etape in procesul povestii, fiecare descriind unul din episoadele potopului; in ciuda uriasei diversitati stilistice, albumul este omogen, nu isi pierde coerenta, iar piesele curg fericit una dintr-alta.

Spre deosebire de primele doua albume, Mabool si-a mutat centrul de greutate catre zona metalului progresiv (uneori am avut senzatia ca ascult Planet X cu influente orientale) in defavoarea death metalului. Chitarile reprezinta unul din punctele forte ale albumului, influentele Iron Maiden combinate cu influente spaniole si mediteraniene conducand la un rezultat de un exotism profund. Vocea lui Kobi acopera perfect intregul spectru de la death-metal la tonalitati folclorice, adesea fiind dublata de o melodioasa voce feminina.

Insa muzica de pe Mabool nu se rezuma doar la instrumentele de baza ale oricarei trupe de metal. O nu, nici pe departe, pentru ca alaturi de chitari, baterie si clape putem audia instrumente ca bouzouki, saz sau ouda, plus in jur de 30 de muzicieni invitati printre care un cor oriental si un percutionist. Nici la capitolul lirica Orphaned Land nu sunt mai putin impresionanti: pe langa engleza si ebraica avem texte in latina , yemenita si araba plus Gibberish, un dialect artificial imaginat de Orphaned Land.

Iata asadar proportiile monumentale ale acestui album unic, pe care l-as caracteriza mai degraba ca pe un eveniment cultural decat un disc obisnuit. Nu o sa recomand o piesa anume, pentru ca fiecare compozitie are farmecul si rostul sau, dar nu ma pot abtine totusi sa nu remarc cum traditia de a combina folclorul oriental cu metalul, inceputa pe Sahara cu Alidor Al Mkadisa, continuata pe El Norra Alila cu l Meod Na'Ala este sublim prezentata acum in Nora El Nora.


Dragos P. more Nota: 10


Posted at 00:14 |  22 Ianuarie 2006  | 1 Comentarii  | 6370 Vizualizari

Comenteaza la: Mabool

  • opera de arta.10 meritat pe buna dreptate.orphaned land sunt fermecatori de-a dreptul.poate si pt ca vin dintr-o tara asa de exotica.

    1. Posted by Tyberius | 08 Noiembrie 2006 03:26
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne