STURMGEIST - Meister Mephisto

Meister Mephisto FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.01.2005
CASA DE DISCURI: Season of Mist
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 3 voturi

Top 2005: #171
Sturmgeist more
Componenta:
Cornelius Jakhelln - toate instrumentele
Fuchs - voce
Lazare - voce
TRACKLIST:

01.Ragnarok02.Shock & Awe03.Erlkönig04.Army of Odin (Hafrsfjord)05.Master Hunter06.Rattenfänger07.Grimmer Than Ugly08.Walpurgisnachta.Satz - Die Flammeb.Satz - Meister Mephisto

Cornelius Jakhelln reprezinta fara indoiala unul din cele mai interesante personaje din scena metalului norvegian. Pe langa faptul ca el este "creierul" din spatele proiectului de metal extrem avantgardist Solefald, Cornelius este si autorul a doua volume de poezie cu valente "metafizice", Gebura Muse (2001) si Yggdraliv (2004), publicate de cea mai prestigioasa editura norvegiana, H Aschehoug&Co. Pe langa poezie, Cornelius (care la varsta de 27 de ani vorbeste fluent 7 limbi!) scrie si eseuri de filosofie, iar in prezent se afla la Roma unde isi finalizeaza teza in filosofie si cea de-a treia sa carte. Pe langa aceste preocupari preponderent literare, Cornelius si-a propus sa isi prezinte unele idei sub format muzical, astfel luand nastere cel mai recent proiect al sau, Sturmgeist.

Daca Solefald este o trupa axata in special pe teme multiculturale, Sturmgeist (Spirit Storm in engleza) este mai degraba un omagiu adus limbii, culturii si in general atitudinii germane. Pe cat de bizara este muzica prezenta pe Meister Mephisto , pe atat de greu este de recenzat . Desi casa de discuri Season Of Mist prezinta albumul ca un tribut adus thrash-ului nemtesc, elementele de thrash metal care se regasesc in cele 8 piese sunt atat de estompate incat nici nu ar merita mentionate. De fapt Meister Mephisto oscileaza undeva intre granitele genurilor industrial si black metal, dar cu o profunda latura militarista, martiala, fapt datorat in special ritmurilor si riff-urilor de chitara care se repeta obsedant, de-a dreptul robotic, cat si versurilor in germana.

A spune insa ca este un album de black metal ar fi la fel de neadevarat cu a spune ca e un disc de thrash, pentru ca discul contine o multime de elemente inovative, o instrumentatie plina de "culoare": clape, samplere, orga Hammond, o baterie care pare uneori programata, voci sintetizate, coruri. Toate aceste elemente sunt "amestecate" de o maniera avantgardista, pentru a genera piese cu un sound foarte dens. Cornelius a fost ajutat la voce de catre Fucks (Die Apokalyptischen Reiter) si lazare (Solefald/Borknagar), iar ca producator figureaza Terje Refnes (Enslaved, Tristania, Theater Of Tragedy, etc.).

Mai mult consturit pe scheletul compozitiilor ritmice si melodice, decat pe rapiditate si agresivitate Meister Mephisto contine si o insemnata latura epica, asa numitul "viking metal". Exagerand putin, Sturmgeist ar putea aduce cu o versiune mai agresiva si in acelasi timp epica a trupelor Laibach sau Rammstein. Indiferent care este sursa de inspiratie sau de genul abordat, cele 8 piese sunt extrem de bine realizate si arata ca metalul poate fi cantat si altfel, mai ales daca procesul creativ contine o mare doza de inteligenta si inspiratie. Piese ca Erlkönig, Rattenfänger si Walpurgisnacht (alcatuita din doua parti) sunt interpretari muzicale a trei poeme, apartinand lui Goethe, in timp ce Army of Odin povesteste despre razboaiele purtate de vikingi, iar Shock and Awe ridica problema invaziei din Iraq . Asadar diversitate si la nivel liric, nu numai muzical pe acest album, un album in care teme stravechi si actuale sunt imbinate de o maniera originala, un proiect care si-a gasit identiatea muzicala inca de la albumul de debut.


Dragos P. more Nota: 9


Posted at 18:33 |  23 Ianuarie 2006  | 0 Comentarii  | 5285 Vizualizari

Comenteaza la: Meister Mephisto

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way