NEGURA BUNGET - Om

Om FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 27.10.2006
CASA DE DISCURI: Code666
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 36 voturi

Top 2006: #48
Negura Bunget more
Componenta:
Negru - baterie, percutie, instrumente folk
Hupogrammos Disciple's – voce, chitara
Sol Faur Spurcatu - chitara

TRACKLIST:

01 Ceasuri rele02 Tesarul de lumini03 Primul Om04 Cunoasterea tacuta05 Inarborat06 Dedesuptul07 Norilor08 De piatra09 Cel din urma vis10 Hora soarelui11 Al doilea om

Aparitiile albumelor romanesti cu o calitate macar decenta sunt atat de rare incat fiecare lansare a unui asemenea disc poate fi considerata un eveniment in sine. Negura Bunget reprezinta insa un caz aproape singular, fiind trupa care a depasit de mult nivelul la care se afla scena autohtona de metal. Contractul cu o casa de discuri straina si turneele europene nu au facut decat sa sporeasca notorietatea trupei in mediile underground internationale. Paradoxal (sau poate tocmai de aceea) Negura Bunget au reusit sa isi creeze un nume intr-o nisa stilistica exclusivista si mai putin accesibila - black metal-ul.  Fata de acum 11 ani, cand trupa si-a inceput calatoria sa muzicala sub numele Wiccan Rede, multe lucruri s-au schimbat pentru timisoreni, dar la fel de multe au ramas aceleasi. Nucleul Negura Bunget il constituie tot duo-ul Negru - Hupogrammos Disciple, iar pasiunea lor pentru black metal si spiritualitate arhaica s-a pastrat la fel de vie.

Om, cel mai recent capitol din discografia Negura Bunget, s-a lasat indelung asteptat. Programat sa apara initial in 2005, el a fost in cele din urma lansat de catre label-ul italian Code666 in octombrie 2006. Cred insa ca asteptarea a meritat, depotriva pentru fani, dar si pentru trupa, reactiile din media internationala de specialitate, cat si cele ale fanilor fiind entuziaste. Am constat cu placere ca Om este considerat de multi albumul lunii/anului, obtinand note dintre cele mai satisfacatoare in principalele reviste sau webzine-uri de profil. Si pe buna dreptate, pentru ca Om este mai mult decat un album, este expresia reusita a unei incercari de a purta ascultatorul prin toate etapele unei calatorii initiatice. Gradul de imersiune in universul complex al acestui disc difera de modul in care te raportezi la muzica, iar o ascultare superficiala a albumului este cu siguranta insuficienta.

Paleta de influente muzicale cuprinsa in Om este de o diversitate remarcabila, de la explozii de black metal pur si secvente in intregime ambientale, la combinatii intre metal si folclor cu savoare autohtona. Inarborat Kosmos, Ep-ul aparut in 2005, prefigura intr-un fel experimentele care vor urma pe Om, desi in forma prezenta pe acel EP mi s-au parut aunci mai degraba neconvingatoare.  Atentia pentru detalii si efortul muzicienilor de a nu lasa nimic la intamplare sunt recompensate de rezultatul final – un album care curge fluent, natural, in ciuda alternantei sau suprapunerii unor planuri aparent incongruente. Om este un disc organic, viu, asemanator cu natura care le serveste celor de la Negura Bunget drept sursa de inspiratie.

Ceasuri rele deschide de o maniera apasatoare albumul, fara a fi intro-ul tipic si  banal, o insiruire de note pe clape, ci modalitatea optima de facilita ascultatorului patrunderea in tenebrele din care omul incearca sa iasa. Tesarul de lumini reprezinta probabil piesa care defineste cel mai bine ceea ce inseamna sound-ul Negura Bunget in 2006 – chitari fuzz-ate din care se naste o melodie aparte, multe elemente progresive, dar si parti de black metal primitiv, cu voci inumane care parca navalesc din cele mai intunecate unghere.  Cunoasterea tacuta este insa piesa mea preferata, o compozitie cu un balans extraordinar, melodica si in acelasi timp melancolica, pe care sunt folosite intensiv voci clean si ceva pasaje epice.
Imbinarea spectaculoasa a black metal-ului si a elementelor traditionale este cel mai bine redata pe Hora Soarelui,  piesa cu o semnificatie aparte la nivel conceptual, simbolizand inaltarea omului din abis. Om este genul de album la care cronicarul nu simte nevoia acuta de a trasa comparatii cu alte trupe, pentru ca Negura Bunget si-a creat deja propria identitate muzicala. Daca ar fi totusi sa trag o paralela intre Om si alte albume de gen, imi vin  in minte realizari ale unor grupuri precum In The Woods, Enlsaved sau Borknagar.

Muzica Negura Bunget este strict legata de contextul sau conceptual, cultural, este o entitate careia i-ar lipsi o bucata importanta daca a fi disociata de ideologie.  Astfel, daca ‘N crugu bradului a stat sub semnul cifrei 4, reprezentand unitatea, Om se centreaza in  jurul cifrei 5. Insusi cuvantul “om” (AUM), care da titlul albumului este incarcat de simbolism, fiind un verb care poate fi regasit in mai multe culturi ezoterice. Pentru cei interesati de simbolistica si de ceea ce au vrut sa transmita Negura Bunget la nivel conceptual, cel mai indicat este sa urmariti interviul inclus pe DVD-ul care insoteste CD-ul.  Si daca tot am adus in discutie acest DVD, trebuie sa va spun ca el contine cateva inregistrari live, videoclipuri, cat si  o galerie de imagini construita ca un slideshow cu piesa Primul Om pe fundal.

Pentru mine, acest album a devenit discul de referinta din discografia Negura Bunget, fiind albumul care mi se pare ca reda ideal ceea ce trupa a incercat mereu sa exprime.


Dragos P. more Nota: 9


Posted at 23:49 |  04 Decembrie 2006  | 17 Comentarii  | 11464 Vizualizari

Comenteaza la: Om

  • mie mi se pare extradordinar albumul, nu ascult deloc chiar genul , insa, albumul de fata mi se pare un must have. superb!

    1. Posted by Fane | 05 Decembrie 2006 22:38
  • Negura Bunget cea mai buna trupa rock din romania urmata de Trooper in opinia mea

    2. Posted by Alex | 06 Decembrie 2006 22:50
  • Inteleg ca sunt mai multe opinii adunate in acest numar, dar daca tot v-ati decis sa faceti un numar axat pe produsele romanesti- ceea ce mi se pare o idee excelenta- ati fi putut incerca sa omogenizati sistemul de notare pentru toti redactorii. Nu se poate ca Negura Bunget sa aiba 9- o nota corecta in opinia mea, iar Trooper 8, o nota un pic prea mica, dar nu e important, iar Crize cu ale sale 3 piese sa aiba 10.

    3. Posted by OC | 07 Decembrie 2006 04:20
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei