FATES WARNING - Parallels

Parallels FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 29.10.1991
CASA DE DISCURI: Metal Blade Records
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
9.2
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 1991: #9
Fates Warning more
Componenta:
Ray Alder - voce
Frank Aresti - chitara
Jim Matheos - chitara
Joe DiBiase - bas
Mark Zonder – tobe

INVITATI:
James LaBrie – voce (Life in Still Water)

TRACKLIST:

1. Leave the Past behind2. Life in Still Water3. Eye to Eye4. The Eleventh Hour5. Point of View6. We Only Say Goodbye7. Don't Follow Me8. The Road Goes on Forever
Se aude din povesti ca metalul progresiv a scos la iveala trei trupe de baza, care au influentat intr-un mod decisiv evolutia acestui gen muzical. Si vorbim aici despre Dream Theater, Queensryche si, evident, Fates Warning (fara prea mari retineri, as mai adauga totusi si Watchtower). Iar daca Dream Theater oricand se poate lauda cu Images & Words ca fiind acel album de referinta pentru intreaga lor discografie, in timp ce Queensryche iese la inaintare cu Operation: Mindcrime, atunci si Fates Warning se poate lauda in orice moment cu Parallels ca fiind albumul reprezentativ pentru toata activitatea lor discografica.

Cu doi ani inainte, adica in 1989, cei cinci americani din Hartford scosese pe piata Perfect Symmetry, un album care, pana la acea data era considerat a fi cel mai progresiv album (daca putem sa-i spunem asa) al vreunei trupe de metal. Acest lucru fiind posibil si datorita cooptarii lui Mark Zonder, care a venit in trupa cu o noua maniera de a face tobe, indreptata mai mult spre jazz decat spre metal. Din acest motiv era lesne de inteles ca urmatorul lor disc avea sa fie o adevarata capodopera muzicala, mai ales ca trupa urma sa fie mult mai inchegata. Astfel, in 1991 odata cu Parallels, cei de la Fates Warning au reusit sa adune tot ceea ce acest gen muzical a avut mai bun pana la acea data, transpunandu-l in propria lor varianta. Cu toate ca gasim influente de la mai multe trupe, cea mai puternica dintre ele vine chiar de la Fates Warning, deoarece acest album este o evolutie normala a ceea ce acesti baieti au cantat de-a lungul celor cinci materiale aparute anterior.

Desi Jim Matheos a compus atat versurile cat si muzica pentru intregul disc, a reusit sa ii puna in valoare pe toti cei patru colegi din trupa, scotand din ei maximum de potential. Am punctat acest aspect fiindca Jim nu iese foarte mult in fata, asa cum se intampla de obicei cu acei lideri de trupe care fac tot posibilul, in primul rand, ca valoarea lor individuala sa fie scoasa in evidenta, lasandu-i la final pe ceilalti sa descurce in limitele impuse de el.

Asadar, despre Ray Alder putem spune ca fiecare nota si tonalitate a vocii sale este foarte calculata, spre deosebire de tonurile foarte inalte de care "abuzeaza" pe anterioarele albume, facand ca pe acest disc sa avem parte de cea mai buna reprezentatie a sa din intreaga cariera muzicala. Joe DiBiase are o linie de bas foarte melodica si tehnica in acelasi timp, iesind in fata in foarte multe momente prin precizia lui. Mark Zonder este un muzician venit practic de pe o alta planeta prin modul sau de a bate la tobe, care este de-a dreptul inuman. Nu as putea spune despre el cum ca pe discul asta bate mai bine decat pe celelalte, caci daca imi reamintesti de A Pleasant Shade of Gray, atunci raman fara cuvinte in clipa imediat urmatoare. Cei doi chitaristi, Frank Aresti si Jim Matheos se completeaza reciproc intr-un mod impecabil atat pe partea de rifuri, cat si pe cea de solouri. In plus, Matheos este cel care se ocupa de partile clean (adica de chitarile nedistorsionate, chiar si de cele clasice), in timp Aresti are in sarcina partile ceva mai distorsionate, ambii scotand din ei niste sunete uimitoare. Productia discului a fost asigurata de Terry Brown, nimeni altul decat producatorul celor de la Rush din perioada lor de glorie, reusind sa faca din Parallels un album care va ramane vesnic in istoria metalului progresiv, mai ales prin productia lui ireprosabila.

Acest disc a fost lansat si intr-o editie speciala de catre Metal Blade in martie 2010, cuprinzand doua CD-uri si un DVD. Pe unul dintre aceste compact discuri gasim intregul album reeditat intr-o versiune imbunatatita, in timp ce pe al doilea CD se gasesc piesele albumului in variante live sau demo. DVD-ul in schimb gazduieste mai multe filmari din concerte, interviuri inedite din spatele scenei, inclusiv cele doua videoclipuri oficiale la Eye to Eye si Point of View. Pe langa acest aspect, in data de 21 martie 2012, Ray Alder, Jim Matheos, Frank Aresti, acompaniati de Joey Vera si Bobby Jarzombek vor sustine in Bucuresti un concert sub titulatura de Fates Warning, concert ce se anunta inca de pe acum unul memorabil, in care mai mult ca sigur Parallels va fi reprezentat de un set de piese alese pe spranceana. Prin urmare, nici un fan al progresivului, si nu numai, nu are voie sa rateze un astfel de eveniment.

Fantotzii more Nota: 10


Posted at 20:12 |  20 Februarie 2010  | 0 Comentarii  | 3362 Vizualizari

Comenteaza la: Parallels

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance