GOD DETHRONED - Passiondale

Passiondale FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.04.2009
CASA DE DISCURI: Metal Blade Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.9
NOTEAZA ALBUM: 10 voturi

God Dethroned more
Componenta:
Henri Sattler - voce, chitara;
Isaac Delahaye - chitara;
Danny Servaes - clape;
Henk Zinger - bas;
Roel Sanders - tobe

TRACKLIST:

01. The Cross of Sacrifice02. Under a Darkening Sky03. No Man’s Land04. Poison Fog05. Drowning in Mud06. Passiondale07. No Survivors08. Behind Enemy Lines09. Fallen Empires10. Artifacts of the Great War

Cu Passiondale, God Dethroned revin la un sound mai agresiv, axat pe death-metal melodic si epurat, in mare parte, de influentele black metal. Si din punctul de vedere al componentei, Passiondale marcheaza o reintoarcere pentru God Dethroned, si anume a tobarului Roel Sanders si keyboardistului Danny Servaes, ambii colaborand cu God Dethroned pe Grand Grimoire si Bloody Blasphemy. Din pacate, Passiondale s-ar putea sa fie ultimul album la care Isaac Delahaye a lucrat alaturi de God Dethroned, chitaristul parasind formatia pe motiv de neintelegeri la partea creativa. 
Passiondale este un album tribut, inspirat de batalia de la Passchendaele (primul razboi mondial) careia sursele realiste ii atribuie nu mai putin de 600.000 de victime. Versurile albumului, fara a fi extrem de elaborate, surprind diferite aspecte specifice ale bataliei, cum ar fi terenul mlastinos (Drowning in Mud) sau utilizarea iperitei (Poison Fog) si redau, prin refrenele eficiente si intr-un limbaj foarte direct, atrocitatile si cruzimile razboiului.

Din punct de vedere muzical, albumul se contureaza solid si unitar, piesele sunt variatiuni pe tema razboiului, fara insa ca tema comuna sa duca la pierderea individualitatii. Un plus pentru interpretarea vocala, pasionata si sincera, in care pasajele de growl extrem de citet alterneaza cu momente clean (Poison Fog si No Survivors), intr-o combinatie ce are menirea de a crea efectele emotionale scontate. Spuneam ca influentele black metal, care au definit in trecut stilul God Dethroned, sunt epurate in cea mai mare parte, mai putin pasajele care insista pe tremolo. De remarcat si contributia revenitilor Sanders si Servaes. Daca tobele lui Sanders, prin avalansa de blast beats si viteza pedalei duble, accentueaza caracterul agresiv al pieselor, asa cui ii sta bine unui album de razboi (vezi in primul rand Under a Darkening Sky, Drowning in Mud, Fallen Empires), clapele lui Servaes adauga efecte specifice, de exemplu pe The Cross of Sacrifice si un plus de atmosfera unor piese cheie precum Poison Fog, Behind the Enemy Lines ori piesa finala Artifacts of the Great War %u2013 o piesa instrumentala, la viteza medie, cu un aer dezolant si visator in acelasi timp.

Poate ca dupa mai multe auditii, Passiondale nu mai ofera nimic surprinzator ascultatorului, toate secretele muzicale sunt deja desfoliate si exploatate si, in mod sigur, nu se ridica la inaltimea unui Bloody Blasphemy %u2013 probabil albumul cel mai aclamat al olandezilor. Desi elemente precum pasajele clean sau cele de tremolo, duelul chitarelor, si efectele de clape contribuie la complexitatea pieselor, Passiondale este in esenta un album direct, care, fara prea multe compromisuri si cu multa pasiune, reuseste, atat liric, cat si muzical, sa expuna convingator o lectie de istorie. 

( ) album direct, sincer, pasionat; piese unitare; growl citet; tobe mitraliante
(-) unora le poate parea prea simplu si direct


G.A.S. more Nota: 8.5


Posted at 18:24 |  20 Mai 2009  | 62 Comentarii  | 4065 Vizualizari

Comenteaza la: Passiondale

  • ce m-a distrat aia cu isac si neintelegerile la partea creativa. ce neintelegeri la partea creativa, frate, ca ei canta de ani buni acelasi cacat cu mici diferente. sau poate vor sa faca si ei o treaba mai buna si sa cante la nivelul anului 2009 pe viitorul album, cine stie. unde o fi ala care se criza pe aici ca nu e recenzie god dethroned sa vada ca metalfanu s-a conformat si l-a pus killer desi mai bine era daca era killer primal fearu ca aia macar mai canta ceva.

    1. Posted by Lemmy | 20 Mai 2009 10:37
  • Lemmy are din nou dreptate, mai putin in exprimarea lui mai "colorata". Nu inteleg cum un album liniar de death metal e "killer", cand Candlemass sau Primal Fear au albume cu mult peste medie.Ca sa nu ami pomenesc ca se pare ca cei din Metalfan nu au auzit noul Candlemass, de vreme ce nu-l recenzeaza nimeni.si sa nu vina cu scuza ca e un album prost, ca nu tine!

    2. Posted by The Watcher | 20 Mai 2009 17:36
  • Am auzit noul Candlemass, nu mi-a placut. Primal Fearu n-are fatza de killer, am ales si eu din astea 4 amarite de cronici pe aia care are minusul mai mic.

    3. Posted by klawz | 20 Mai 2009 18:26
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way