LUNA AMARă - Pietre in alb

Pietre in alb FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 15.10.2011
CASA DE DISCURI: A&A Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 11 voturi

Top 2011: #18
Luna Amară more
Componenta:
Nick Fagadar - coce, chitara
Mihnea Blidariu - voce, chitara, trompeta
Mihnea-Andrei Ferezan - chitara
Sorin Moraru - bas
Razvan Ristea - tobe
TRACKLIST:

01. In gol02. Bathtub Glory03. versus04. Cand totul a murit tacut05. In tine tu06. In lumina07. Doar gandul08. Pietre in alb09. Are We Happy Now10. Glow11. Monkey Retail12. Oameni noi13. Toti la fel
Cu toate ca acest disc a aparut acum un an si jumatate, pentru mine este unul cat se poate de actual, si asta dintr-un simplu motiv: l-am descoperit in urma cu trei luni. Primul contact cu cei cinci clujeni a avut loc undeva in primavara lui 2003, in niste timpuri cand Club A-ul a lansat cu adevarat undergroundul romanesc. Nu pot spune ca in acei ani am ramas impresionat intr-un fel anume de Luna Amara, dar nici indiferent nu puteam fi, avand in vedere totusi ca muzica acestor baieti a fost din totdeauna una originala. Pe parcurs i-am mai prins in cateva concerte in acelasi Club A, dar si in Buzau la Top-T (cu un Petru Gavrila total dezlantuit), insa chiar si asa nu au reusit sa ma cucereasca indeajuns.
 
Marea revelatie avea sa vina odata cu concertul din deschiderea celor de la Paradise Lost din 2005 (Arenele Romane), cand, in opinia mea, Luna Amara a fost cu cel putin zece clase peste echipa lui Nick Holmes. Daca pana atunci calcam la showurile lor in calitate de sustinator al miscarii underground, odata cu acel eveniment lucrurile aveau sa se schimbe cu 180 de grade, asteptand cu nerabdare fiecare cantare a trupei. Evident ca nu pot omite nici concertul de lansare al celui de-al doilea album - superbul Loc lipsa, sustinut in neincapatoarea cantina din Preoteasa. Iata ca in ciuda celor spuse, Luna Amara a intrat din nou intr-un con de umbra in cadrul preferintelor mele, deoarece Don't Let Your Dreams Fall Asleep este un disc ce nu imi spune foarte multe, motiv pentru care nu le-am mai acordat o atentie iesita din comun o buna perioada de timp.
 
Uite ca prin aparitia lui Pietre in alb, Luna Amara a reusit DIN NOU sa imi dea un dos de palma peste fata, asa cum se intamplase si cu sapte ani in urma, odata cu episodul mai sus amintit de la Arenele Romane. De ce ma vad nevoit sa afirm asta? Fiindca trebuie sa recunoastem faptul ca Don't Let Your Dreams Fall Asleep este practic un album unplugged, in care sonoritatile metalice si alternative, cu care trupetii s-au lansat, lipsesc cu desavarsire. Iar acest lucru este un argument destul de serios pentru a-ti lua gandul de la muzica lor, cel putin pana la urmatorul tren. Din fericire, spre norocul mai vechilor fani, si nu numai, Luna Amara a reusit sa revina in prin plan cu un disc unic pentru tot ceea ce insemna muzica romaneasca din toate timpurile.
 
Nu vreau sa discut despre fiecare dintre cele 13 piese, pentru ca nu am de gand sa plictisesc pe nimeni, dar cu toate acestea imi este foarte greu sa le ignor pe cele care imi plac in mod deosebit. Bathtub Glory este o piesa cu unele parti de growling pe partea de voce dar si cu o partitura de tobe impecabila. Pietre in alb - careia i s-a facut si un videoclip in prima parte al acestui an, este o melodie cu greutate ce la un moment dat (spre sfarsitul ei) apeleaza si la anumite rifuri in genul Black Sabbath. Are We Happy Now este o piesa foarte tehnica, care aluneca destul de mult catre latura progresiva. Monkey Retail incepe lent, iar pe parcurs se poate auzi un foarte bun rif de chitara asemanator cu Aerials (SOAD). Cand totul a murit tacut, am lasat-o la urma fiindca este preferata mea de pe tot acest album: rifuri grele, atmosfera, ruperi de ritm, dar si un solo de chitara desprins parca din manualele de muzica. Cu alte cuvinte, este un material care surprinde din toate punctele de vedere, atat prin fiecare nota luata separat, cat si prin fiecare instrument/instrumentist. Avem parte de un tobar complet (cu a sa pedala dubla facuta in cel mai pur stil metalic), de solouri de chitara impresionante, de rifuri apasate si melodioase, de trompeta lui Mihnea Blidariu care intra exact atat cat trebuie, si de o linie de bas excelent interpretata... adica de toate ingredientele pentru un album de referinta.
 
Nu are rost sa o lungim mai mult decat este necesar. In cazul in care nu ati facut-o deja, nu ezitati sa va puneti "Pietrele in alb" in urechi, deoarece este un disc pe care orice fan al metalului, si nu numai, doreste sa il asculte macar odata in viata. Si avand in vedere ca am auzit foarte multe voci care sustin faptul ca Luna Amara este cea mai buna trupa din Romania, atunci ce as mai putea eu adauga?

Fantotzii more Nota: 9.5


Posted at 17:29 |  03 Noiembrie 2011  | 0 Comentarii  | 2577 Vizualizari

Comenteaza la: Pietre in alb

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way