GHOST - Prequelle

Prequelle FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 01.06.2018
CASA DE DISCURI: Loma Vista Recordings
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 6 voturi

Top 2018: #42
Ghost more
Componenta:
Cardinal Copia – voce
Papa Nihil – saxofon

TRACKLIST:

01. Ashes02. Rats03. Faith04. See the Light05. Miasma06. Dance Macabre07. Pro memoria08. Witch Image09. Helvetesfonster10. Life Eternal11. It's a Sin12. Avalanche
În vremurile bune de demult, când formațiile rock și metal vindeau milioane de albume și mai aveau acces și la mediile audio și vizuale, simplul fapt al celebrității nu însemna foarte mult. În ziua de azi, dimpotrivă, înseamnă. Dacă o trupă ajunge la un anumit nivel de vizibilitate, dacă se vorbește despre ea, atunci merită atenție. Așa, din oficiu. Oricum, acele câteva formații care au reușit în ultimii ani o astfel de performanță erau în general bune (v. Sabaton) sau măcar suportabile (v. Powerwolf). Una dintre ele (Volbeat) e chiar excelentă.
 
Ar fi oarecum ipocrit din partea mea să includ automat Ghost în oricare dintre aceste trei categorii, deoarece mult timp trupa suedeză mi s-a părut efectiv insuportabilă. Ghost parodiază în mod cinic elementele de show din metalul anilor optzeci, manipulează în mod cinic prejudecățile legate (încă) de muzica rock și exploatează în mod cinic potențialul pare-se subversiv al „satanismului”. Prin toate acestea – și în primul rând prin cinism – Ghost reprezintă într-adevăr tot ce e mai rău în rock-metalul de astăzi. Pe de altă parte, tocmai astfel reușește trupa să păstreze ceva din spiritul original al rockului. Care, nu-i așa, avea câte ceva de-a face cu showul și subversiunea. Ghost e un soi de anti – Steel Panther. Ambele trupe mizează pe exces și nici una dintre ele nu trebuie luată în serios.
 
În 2018 nu mai există nici urmă de metal în muzica Ghost, dar formația a revenit măcar la rock. Meliora, ne amintim, sunase destul de pop. O mică precizare totuși: niciodată nu a scris Ghost o piesă atât de pop ca See The Light, a patra de pe Prequelle.  See The Light respiră anii optzeci prin toți porii. În treacăt fie zis, pentru varianta deluxe a LP-ului trupa a reînregistrat It's a Sin, marele hit Pet Shop Boys din 1987. (Respectiv Avalanche-ul lui Leonard Cohen. E destul de semnificativ că  It's a Sin sună mult mai bine.) Cam asta face deci Prequelle: combină rockul anilor șaptezeci (aproximativ din zona Blue Oyster Cult - Coven) cu pop-ul anilor optzeci. Concepția Ghost funcționează de altfel cel mai bine pe Pro memoria, unde efectul de ironie este atins prin contrastul dintre frivolitatea melodiei (refrenul foarte cantabil și relativ kitsch) și gravitatea mesajului (Don't you forget about dying / Don't you forget about your friend death / Don't you forget that you will die). Talentul componistic al membrilor Ghost e însă și mai evident pe cele două piese instrumentale, Miasma și Helvetesfönster. E totuși o chestie ca cea mai faină piesă de pe album să fie o compoziție instrumentală. E vorba de Miasma.
 
Cum era de așteptat, Tobias Forge a adoptat un nou avatar pentru Prequelle. Cardinal Copia e în mod clar cea mai urâtă dintre toate incarnările lui de până acum. Ghost se află deci pe culmile creativității.
 Aveam aşteptări mari de la noul album Ghost. Single-ul Rats, cu un sunet gen Blizzard of Ozz (1980) şi cu un clip gen Thriller (1982), ne spunea că trupa a evoluat şi a intrat, în sfârşit, în anii ’80!
Într-adevăr, Prequelle (2018) debutează promiţător: dupa un scurt intro, Rats se continuă cu Faith, care începe precum o compoziţie de-a lui Yngwie Malmsteen. Cu See the Light, albumul trece însa de la metal la pop-metal, stil care domină faţa B a casetei (ca să rămânem în spiritul anilor ’80). Aici, piesele de rezistenţă sunt Dance Macabre - cea mai accesibilă compoziţie Ghost de până acum – şi Pro Memoria; clapele de la începutul acesteia din urmă îmi dăduseră speranţa că voi avea parte de emoţii gen Astronomy, dar n-a fost să fie aşa, efectul lor se pierde într-o melodie destul de banală. Witch Image merge chiar mai departe înspre un fel de goth-pop, pe care The Cult l-ar fi putut lua în considerare înainte de Electric (1987) şi bine că n-au făcut-o. Life Eternal este ultima piesă şi, combinată cu instrumentala Helvetesfonster, îmi dau impresia că albumul trage să se termine de vreo 20 de minute, de când a început faţa B.
Câteva cuvinte despre cele două piese instrumentale, Miasma si Helvetesfonster. Surprinzător, acestea sunt, din punctul de vedere al complexitaţii şi al emoţiilor pe care mi le-au transmis, peste celelalte compoziţii de pe Prequelle (2018).
În concluzie, îmi place Ghost, cred că sunt cea mai inspirată descoperire a lui Lee Dorrian (Rise Above Records / Cathedral). Al patrulea album este un omagiu adus rock-ului comercial al anilor ’80, perioadă în care conta să scoţi melodii cât mai catchy. Din păcate, Prequelle (2018) reuşeşte să vină cu doar câteva melodii memorabile iar două dintre acestea sunt instrumentale, de aici impresia de album soundtrack sau de album forţat de casa de discuri. 
Tocmai fiindcă Ghost se revendică de la Blue Oyster Cult şi Ozzy aş fi vrut mai multe piese memorabile. Sper ca Ghost să nu devină o versiune un pic întunecată a celor de la Night Flight Orchestra… daca şi trupele revival încep să se calce pe bătături, înseamnă că suntem într-o mare criză de originalitate. Bine că totuşi există destulă competiţie pe aceasta nişă – de exemplu, noul album al celor de la Church of the Cosmic Skull mi se pare foarte interesant.
Chiar dacă Prequelle (2018) nu m-a dat pe spate, aştept cu interes să vad cu ce-o să mai vină Ghost pe următorul album. În linie cu evoluţia de până acum, ar trebui să fie ori grunge, ori pop-punk!

Gedi more Nota: 7


Posted at 17:23 |  03 Iunie 2018  | 2 Comentarii  | 3116 Vizualizari

Comenteaza la: Prequelle

  • cam dur spus "cinic", mai degraba "inselator" at fi mai apropiat de imaginea satanica cu care s-au lansat. inteleg ca evolueaza dar dispare atmosfera liturgica, vibeul heavy si catchy, acele riffuri in forta si fredonabile se regasesc doar pe "Rats". nu e in album de lepadat dar ma asteptam la altceva. dar probabil ca asa e cand ajungi celebru: vrei sa te comporti ca in rock-star si roba de papa satanic iti limita miscarile scenice. as fi curios daca Tobias Forge a compus muzica albumului, se vede clar ca divergentele ajunse in instant cu fostii colegi de trupa l-au marcat de le-a dedicate "Rats".

    1. Posted by Ishmael | 07 Iunie 2018 15:15
  • Ghost e genul ala de trupa, care a ajuns sa i se miroasa orice pârţ, indiferent de mirosul lui. Ei pot canta ce vor, lumea ii va asculta... si mai mult, ii va idolatriza. In cazul de fata, nu au venit cu nimic iesit din comun, dar cu toate acestea, sunt foarte fresh. Spre exemplu, Dance Macabre e o piesa cu nimic mai presus decat cea a lui Compact B - Trenul pierdut, insa, pana si fiul meu de 5 ani, atunci cand sta pe buda, canta melodia. See the Light sau Life Eternal sunt alte doua piese supermisto. Rats parca imi seamana mai degraba a Grin de la Coroner... cel putin atunci cand zice Rats (parca il aud pe Ron Royce spunand "uuuua" ... adica "grin"). Evident, si Miasma e bestiala: partea de saxofon e chiar ireala. Clapele de la cele doua piese instrumentale imi aduc a Tony Carey (de pe Rising - Rainbow). Pertotal nu prea poti spune ca e un album de pop-rock... are pedala dubla, ar parea un heavy metal mai siropos, ceva gen Holograf, Compact, Ozzy, Europe... sau un hard rock anii '80 (ca aia din anii '70 a insemnat AC/DC, alt nivel). E misto, oricum!

    2. Posted by Fantotzii | 09 Iulie 2018 16:45
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way