MANIGANCE - Récidive

Récidive FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 31.01.2011
CASA DE DISCURI: XIII Bis Records
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 7 voturi

Top 2011: #84
Manigance more
Componenta:
Didier Delsaux - voce
François Merle - chitara
Bruno Ramos - chitara
Jean Lahargue - clape
Marc Duffau - bas
Daniel Pouylau - tobe
TRACKLIST:

01. Aura02. Larme de l’univers03. Dernier allié04. Mercenaire05. L’ombre d’hier06. Chant de bataille07. Secret de l’âme08. Récidiviste09. Illusion10. Sentiers de la peur11. Vertiges12. En seigneur13. Déserteur14. Délivrance15. Sans détour16. Corps à corps (Bonus track Japonia)
Am si eu, ca orice om, citeva (sau mai multe, depinde pe cine intrebati) obsesii. Acum cinci ani v-am zis sa puneti mina ascultati Manigance si am impresia ca n-ati facut-o. Ma simt nevoit sa insist, pentru ca Récidive va ofera sansa sa va indreptati greseala. Chiar daca credeti ca francezii sunt niste pîrtzari si chiar daca vi se pare ca sunteti certati definitiv cu limba franceza. Daca aveti impresia ca metalul cintat in franceza nu are cum sa sune beton in viata lui, ascultati Manigance inainte sa deschideti gura in vreo conversatie pe aceasta tema: riscati sa va faceti de ris, ca ultimul papagabil. Sa nu ziceti ca nu v-am spus.

N-are rost sa fac vreo comparatie intre Récidive, al patrulea album Manigance, si precedentele: cred ca sunt maxim cinci cititori care le-au ascultat (stiu, sunt un tip optimist); si daca le-au ascultat, asta inseamna ca sunt destul de isteti sa si-o faca singuri (comparatia). Asa ca o sa va spun despre Récidive ca si cum ar fi prima oara. Manigance sunt niste baieti de la tara, cu casa la mama dracu, in sudul Frantei. Daca te uiti la frezele lor (doi deja nu prea mai au asa ceva) iti inchipui ca ar cinta ceva gen Iris, maxim Cargo. Dar nu, Manigance baga un heavy/power metal melodic energic si surprinzator de contemporan, cu alunecari ocazionale inspre progressive si AOR. Bine, baza e oldschool, frezele alea trebuie sa-si spuna cuvintul cumva, dar felul in care sunt orchestrate si mixate face piesele sa sune dinamic, robust si modern. In plus, trupa suna foarte legat, e formata din instrumentisti excelenti, foarte exacti, care se cunosc foarte bine si nu se sparg in figuri nici macar pe parcursul unei piese instrumentale (Vertiges). Daca n-am reusit sa ma fac inteles, sa arunc si niste nume in descriere: imaginati-va un fel de Edguy mai heavy, sau un fel de Helloween mai progressive. Si ginditi-va cum ar fi sunat in 2011 Evergrey daca n-o luau pe aratura, sau Kamelot daca ar mai fi avut inspiratie. Ei, acuma s-ar putea sa aveti cit de cit o imagine.

Pina aici, nimic iesit din comun, trupe din astea sunt destule. Piesele de pe Récidive nu sunt extraordinar de atragatoare, iti trebuie vreo doua ascultari sa intri in ele si, fiind atit de multe, in unele nu mai apuci sa intri deloc. Dar, ceea ce face din Manigance o trupa exceptionala sunt versurile in limba franceza. Nu numai ca ii individualizeaza din start, dar sunt atit de bine facute si interpretate, incit aduc o valoare in plus ansamblului deja solid construit de instrumente. Sunt o delectare pentru cei care inteleg limba si sper sa fie placute si auzului celor care o inteleg mai putin. Dincolo de evidentele calitati vocale, Didier Delsaux este si un textier genial, care insira versuri inteligente intr-o ordine, ritm si rima aproape de perfectiune. Nu-mi pot imagina piesele de pe Récidive cintate altfel decit in franceza. Mi se pare atita de importanta chestia asta, incit defectele discului - lungimea exagerata, cauzata de piesele de umplutura (sau invers), si o oarecare plafonare la nivel compozitional (nu difera prea mult de materialele precedente) - isi pierd importanta. Manigance récidiveaza si isi continua, deci, lupta cu prejudecatile: se poate cinta metal in franceza si, chiar mai mult, metalul in franceza suna beton, dar trebuie sa te pricepi. Vive le métal!

Klawz more Nota: 9


Posted at 16:39 |  26 Octombrie 2010  | 8 Comentarii  | 3592 Vizualizari

Comenteaza la: Récidive

  • Cred ca am ascultat cu ceva timp in urma un alt album bun al lor - Ange ou Demon. Lasand la o parte limba care suna ciudat (la fel ca spaniola sau germana dupa ce ai ascultat numai trupe care canta in engleza) sunt destul de buni in zona lor. Francezii ii mai au pe Heavenly care canta tot power melodic si la fel de bine.

    1. Posted by Arthur | 08 Iulie 2011 15:30
  • Bai, mie imi plac si Ossian, chiar daca sunt destul de certat cu limba maghiara (a nu se intelege cu maghiarii)... Deci, nu as vedea o problema in asta. Problema este ca powerul melodic in general nu ma mai atrage cu nimic.

    2. Posted by Fantotzii | 08 Iulie 2011 17:15
  • Da, power-ul si gothic-ul par epuizate.

    3. Posted by Arthur | 08 Iulie 2011 17:25
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way