DARGAARD - Rise And Fall

Rise And Fall FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 22.03.2004
CASA DE DISCURI: Napalm Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2004: #83
Dargaard more
Componenta:
Tharen - toate instrumentele, voce
Elisabeth Toriser - voce
TRACKLIST:

01. Rise And Fall02. Bearer Of The Flame03. Niobe04. Takhisis Dance05. Winter06. Ave Atque Vale07. Queen Of The Woods08. Ancestors Of StoneBonus track: 09. The Halls Of Dargaard
 

Format in 1997 proiectul Dargaard a avut ca punct de plecare intentia austriacului Tharen de a experimenta un gen de muzica complet diferit de black metal-ul trupelor in care activa - Abigor, Amestigon, Heidenreich, Dominion. Fiind sustinut inca de la inceput de Elisabeth Toriser (Abigor, Antichrisis, Dominion III) Dargaard a reusit sa se impuna ca cea mai semnificativa trupa a zonei dark ambient din Austria si nu numai.

Avand la activ 3 albume (aparute in perioada 1998-2001) care formeaza o trilogie, Dargaard deschid un nou capitol in existenta lor cu cel mai recent disc , Rise And Fall , aparut cu putina vreme in urma sub emblema Napalm Records.

Fiind familiarizat cu produsele lor anterioare, am fost uimit de piesa ce deschide albumul, care insumand o durata de peste 10 minute difera mult de ceea ce eram obisnuit sa aud pe un album Dargaard. Foarte simfonica, cu o atmosfera grandioasa, pe alocuri teatrala si mai presus de toate beneficiind de fermecatoarea voce a Elisabetei, aceasta compozitie constiuie una din cele mai reusite secvente realizate pana in prezent de duo-ul austriac.

Registrul se schimba insa incepand de la a doua piesa, dark wave-ul ambiental regasindu-si treptat forma specifica Dargaard. Orchestratii neo-clasice, instrumente acustice, vocea feminina enigmatica (mult mai prezenta acum decat in trecut) si deopotriva senzuala, rar intrerupta de vocalizele agresive ale lui Tharen sau dublata de coruri - iata doar cateva din elementele de baza care stau la baza fundatiei universului muzical Dargaard.

Cele 9 compozitii au o pronuntata tenta melancolica si desi Dargaard sunt catalogati drept dark wave, eu personal i-as apropia de genul dark ambient cu o profunda tendinta gotica (ca si atmosfera). In fine, etichetarea muzicii e mai putin importanta, conteaza mai mult faptul ca Rise and Fall este un disc remarcabil, ce inglobeaza o muzica frumoasa debordand senzualitate si romantism. Structura pieselor oscileaza intre simplu si complex, fiecare compozitie parand foarte minutios conceputa.

Pe toata durata albumului se resimt puternic influentele muzicii medievale, dar Dargaard este mai mult de o simpla refexie a acestor influente. Pe de alta parte nu exista aproape nici o similitudine intre muzica Dargaard si genul metal, poate doar atmosfera intunecata, misterioasa si background-ul muzical al celor doi componenti sa fie singurele apropieri cu acest stil. In rest.este doar altfel de muzica, facuta la un nivel inteligent, si fara a plati tribut conformismului si modei.

Cu toate acestea personal as fi vrut ca Dargaard sa insiste mai mult pe linia piesei ce da titlul albumului, celelalate compozitii, desi reusite, nu difera aproape cu nimic de cele prezente pe Dissolution Of Eternity. Daca despre albumul lor precedent s-a spus ca reprezinta un punct de referinta in genul dark wave de avangarda, ei bine, Rise and Fall nu poate decat sa le consolideze aceasta pozitie.

Absolut recomdandat celor pasionati de Arcana, Die Verbannten Kinder Eva's sau Dead Can Dance.


Dragos P. more Nota: 8


Posted at 19:33 |  22 Ianuarie 2006  | 2 Comentarii  | 5457 Vizualizari

Comenteaza la: Rise And Fall

  • minunat.dargaard sunt superbi.

    1. Posted by Tyberius | 08 Noiembrie 2006 03:18
  • Intradevar , este o muzica superba cu spirit medieval. Dar din pacate nu multi o poate intelege genul acesta se crede ca ar fi satanist , dar nu este , uni zic asta din cauza ca are o tenta gotica! Acuma sincer , nu poti sa crezi in Dumnezeu fara sa crezi in Diavol , nu poti sa crezi in Diavol fara sa crezi in Dumnezeu! Bine fara rau nu exista si nici rau fara bine nu exista! Din bine se poate face rau shi din rau se poate face bine! Uni nu pot intelege , alti o pot intelege!
    Dargaard este o trupa care va deschide mintea si ochii multora!

    2. Posted by Kaviento | 12 Iunie 2007 19:04
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei