EX DEO - Romulus

Romulus FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 19.06.2009
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.1
NOTEAZA ALBUM: 7 voturi

Ex Deo more
Componenta:
Maurizio Iacono - voce
Stéphane Barbe - chitara
Jean-François Dagenais - chitara
Max Duhamel - baterie
François Mongrain - bass
Jonathan Leduc - clape
TRACKLIST:

01. Romulus02. Storm The Gates Of Alesia03. Cry Havoc04. In Her Dark Embrace05. Invictus 04:4806. The Final War (Battle Of Actium)07. Legio XIII08. Blood, Courage And The Gods That Walk The Earth09. Cruor Nostri Abbas10. Surrender The Sun11. The Pantheon (Jupiter's Reign)

Maurizio Iacono, liderul si vocalistul grupului canadian de death metal Kataklysm a pus bazele unui nou proiect muzical, prin intermediul caruia si-a transpus pasiunea pentru istoria antica sub forma unui album conceptual despre Imperiul Roman. Intitulat Romulus, acest disc de debut Ex Deo reprezinta o dubla provocare: pe de o parte trebuie sa fie suficient de diferit de linia Kataklysm, incat sa justifice necesitatea acestui proiect si in al doilea rand, tema aleasa %u2013 gloria si decaderea stravechiului imperiu %u2013 pare un subiect mult prea vast pentru a fi acoperit doar de un album.
Din punctul meu de vedere, Maurizio a reusit sa faca fata cu succes ambelor provocari. Cine isi imagineaza ca Romulus poate fi considerat un album Kataklysm cu tematica istorica va avea o surpriza de proportii %u2013 Ex Deo este o entitate cu o identitate proprie, chiar daca din perspectiva structurii muzicale a discului, death metal-ul constituie un element important. Atmosfera creata de folosirea intensiva a  clapelor este cu adevarat epica si pune foarte bine in valoare bataliile eroice ale romanilor, redate la nivel liric de piese precum Storm The Gates Of Alesia (atacul armatei conduse de Cezar impotriva ultimului bastion galez din Alesia), The Final War sau Surrender The Sun.
Vocea lui Maurizio, desi feroce, este mai inteligibila decat in mod obisnuit, dar mult mai diversa, in functie de momentul sau emotiile pe care doreste sa le evoce. Partea de chitara prezenta pe toate cele 11 compozitii este unul dintre atuurile lui Romulus, oferind ascultatorului o sumedenie de pasaje interesante, de la riff-uri brutale si rapide la solo-uri de o melodicitate suprinzatoare. Din pacate, sectia ritmica nu se ridica la acelasi nivel si de mult prea putine ori constituie valoare adaugata in cadrul unei piese. Este ciudata aceasta lipsa de inventivitate mai ales ca in spatele tobelor se afla Max Duhamel, un baterist talentat.
Dinamica pieselor generata de frecventele alternari de riff-uri, voci, coruri si impresionanta partitura de clape face ca monotonia produsa de sectia ritmica sa nu fie atat de sesizabila.
Nici la capitolul invitati speciali Ex Deo nu sta prea rau, Maurizio avandu-I ca oaspeti pe album pe Nergal de la Behemoth (in roul lui Cezar pe Storm The Gates Of Alesia), Karl Sanders (Nile) si Obsidian C (Keep Of Kalessin) cu cate un solo pe The Final War, respectiv Cruor Nostri Abbas. Chiar daca este o strategie de marketing, macar Maurizio a invitat muzicieni care prin intermediul trupelor lor si-au exprimat pasiunea si interesul pentru istorie.
Romulus nu isi propune sa ofere o imagine cronologica a Imperiului Roman, ci puncteaza elemente importante din existenta sa, creionand o imagine credibila a unor vremuri de legenda, demult apuse. Iar pentru cei care s-au cam saturat de mitologia nordica, Romulus este o schimbare binevenita.


Dragos P. more Nota: 8.5


Posted at 19:49 |  25 August 2009  | 7 Comentarii  | 3444 Vizualizari

Comenteaza la: Romulus

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne