BLACK SUN AEON - Routa

Routa FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 31.03.2010
CASA DE DISCURI: Cyclon Empire Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 2010: #78
Black Sun Aeon more
Componenta:
Tuomas Saukkonen – growling, chitara, chitara acustica, clape, bas, tobe

Invitati:
Mikko Heikkilä – voce “clean”
Janica Lönn – voce feminina
TRACKLIST:

Disc 1 (Talviaamu)1. Core of Winter2. Frozen3. Sorrowsong4. Routa5. Wreath of Ice6. Dead Sun Aeon7. ColdDisc 2 (Talviyö)1. Funeral of World2. River3. Frozen Kingdom4. Wanderer5. The Beast6. Silence7. Apocalyptic Reveries
Black Sun Aeon este un proiect individual. Tuomas Saukkonen, care a activat in cateva trupe de gothic, death si black metal, a hotarat sa isi exprime ideile musicale fara interferente din partea altor muzicieni. Routa este al doilea album produs sub aceasta titulatura.

Routa – care inseamna “inghet” in limba finlandeza, a fost inspirat de una dintre cele mai grele ierni care a afectat Finlanda. O temperatura sub -40 de grade C si zapezi mai mari de 2 metri au blocat intreaga tara si l-au determinat pe Tuomas sa creeze o oda intunecata dedicata sentimentelor inspirate de inghet si ger. Albumul e alcatuit din doua parti, repartizate pe doua cd-uri – Talviaamu (Dimineata de iarna) si Talviyö (Noapte de iarna).

Cele doua parti ale albumului difera nu numai prin titlu ci si prin atmosfera. Chiar daca stilul e unitar – un doom cu accente de death si black metal– prima parte e putin mai luminoasa iar a doua mai sumbra. Nu foarte luminoasa, ci doar ca o dimineata de iarna mohorata si innorata in care norii intunecati stau la joasa altitudine amenintatori.

Atmosfera primei parti este apasatoare, insa piesele sunt melodice si melancolice. Sintetizatorul joaca un rol important, accentuand sentimentul de magie si irealitate a iernii mohorate, insa, de obicei, ramane in spate, acompaniind melodia principala sau alcatuind structuri de trecere intre temele abordate. Saukkonen foloseste din cand in cand si chitara distorsionata fara sa recurga insa la stridente. Partile vocale "clean" sunt completate de scurte portiuni de growling. Structura pieselor nu este conventionala si, datorita acestui fapt, monotonia specifica albumelor de doom metal este atenuata. Cu toate acestea, nu veti gasi nimic nou  pe Routa. Saukkonen recurge la repertoriul de teme doom fara sa plagieze, insa nici nu inoveaza. Cateodata piesele sale imi aduc aminte de vechiul Amorphis, insa asemanarile nu sunt pregnante.

A doua parte a albumului, cea "nocturna", primeste o coloratura mai intunecata pentru ca aici intalnim elemente de black metal mai accentuate. Growlingul domina iar chitara prezinta asperitati si distorsiuni mai agresive. Tobele sunt si ele mai agresive iar din cand in cand sesizam blast beat-ul specific black-ului. Elementele doom raman prezente insa ele sunt completate si condimentate de cele ale metalului extrem. Piesele sunt mai dinamice si ritmul ia locul atmosferei. Ele raman la fel de variate din punct de vedere compozitional, trecand printr-o intrega gama de sentimente - disperare, tristete, furie.

In sinteza, se poate spune despre Routa ca este un album bun, bine lucrat, cu compozitii suficient de variate, insa care nu ies in evidenta prea mult fata de alte produse de gen.

Arthur more Nota: 8.5


Posted at 18:29 |  21 Mai 2010  | 0 Comentarii  | 2831 Vizualizari

Comenteaza la: Routa

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way