BLACK SUN AEON - Routa

Routa FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 31.03.2010
CASA DE DISCURI: Cyclon Empire Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 2010: #78
Black Sun Aeon more
Componenta:
Tuomas Saukkonen – growling, chitara, chitara acustica, clape, bas, tobe

Invitati:
Mikko Heikkilä – voce “clean”
Janica Lönn – voce feminina
TRACKLIST:

Disc 1 (Talviaamu)1. Core of Winter2. Frozen3. Sorrowsong4. Routa5. Wreath of Ice6. Dead Sun Aeon7. ColdDisc 2 (Talviyö)1. Funeral of World2. River3. Frozen Kingdom4. Wanderer5. The Beast6. Silence7. Apocalyptic Reveries
Black Sun Aeon este un proiect individual. Tuomas Saukkonen, care a activat in cateva trupe de gothic, death si black metal, a hotarat sa isi exprime ideile musicale fara interferente din partea altor muzicieni. Routa este al doilea album produs sub aceasta titulatura.

Routa – care inseamna “inghet” in limba finlandeza, a fost inspirat de una dintre cele mai grele ierni care a afectat Finlanda. O temperatura sub -40 de grade C si zapezi mai mari de 2 metri au blocat intreaga tara si l-au determinat pe Tuomas sa creeze o oda intunecata dedicata sentimentelor inspirate de inghet si ger. Albumul e alcatuit din doua parti, repartizate pe doua cd-uri – Talviaamu (Dimineata de iarna) si Talviyö (Noapte de iarna).

Cele doua parti ale albumului difera nu numai prin titlu ci si prin atmosfera. Chiar daca stilul e unitar – un doom cu accente de death si black metal– prima parte e putin mai luminoasa iar a doua mai sumbra. Nu foarte luminoasa, ci doar ca o dimineata de iarna mohorata si innorata in care norii intunecati stau la joasa altitudine amenintatori.

Atmosfera primei parti este apasatoare, insa piesele sunt melodice si melancolice. Sintetizatorul joaca un rol important, accentuand sentimentul de magie si irealitate a iernii mohorate, insa, de obicei, ramane in spate, acompaniind melodia principala sau alcatuind structuri de trecere intre temele abordate. Saukkonen foloseste din cand in cand si chitara distorsionata fara sa recurga insa la stridente. Partile vocale "clean" sunt completate de scurte portiuni de growling. Structura pieselor nu este conventionala si, datorita acestui fapt, monotonia specifica albumelor de doom metal este atenuata. Cu toate acestea, nu veti gasi nimic nou  pe Routa. Saukkonen recurge la repertoriul de teme doom fara sa plagieze, insa nici nu inoveaza. Cateodata piesele sale imi aduc aminte de vechiul Amorphis, insa asemanarile nu sunt pregnante.

A doua parte a albumului, cea "nocturna", primeste o coloratura mai intunecata pentru ca aici intalnim elemente de black metal mai accentuate. Growlingul domina iar chitara prezinta asperitati si distorsiuni mai agresive. Tobele sunt si ele mai agresive iar din cand in cand sesizam blast beat-ul specific black-ului. Elementele doom raman prezente insa ele sunt completate si condimentate de cele ale metalului extrem. Piesele sunt mai dinamice si ritmul ia locul atmosferei. Ele raman la fel de variate din punct de vedere compozitional, trecand printr-o intrega gama de sentimente - disperare, tristete, furie.

In sinteza, se poate spune despre Routa ca este un album bun, bine lucrat, cu compozitii suficient de variate, insa care nu ies in evidenta prea mult fata de alte produse de gen.

Arthur more Nota: 8.5


Posted at 18:29 |  21 Mai 2010  | 0 Comentarii  | 2861 Vizualizari

Comenteaza la: Routa

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne