DIRTY SHIRT - Same Shirt Different Day

Same Shirt Different Day FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 18.02.2010
CASA DE DISCURI: Est Ouest - Est Vest
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.7
NOTEAZA ALBUM: 23 voturi

Top 2010: #276
Dirty Shirt more
Componenta:
Dan "Rini" Craciun - voce
Mihai Tivadar - clape, masini, voce
Pal Novelli - bas
Cristi Balanean - chitara
Vlad Toca - tobe, voce

Invitati:
Candice (Eths), K-Lee si Daniel (Tripod), Mat (Babylon Pression), Charles (Sikh)
TRACKLIST:

01. Tell Me Why02. Pitbull03. Feel It04. East West Feat.05. New Millennium06. Manifest07. Luna08. Gone09. Sandu Porcu10. Burning11. UB12. Bolnav
La inceput de an 2010 si la exact un deceniu de la aparitia primului album, Mihai Tivadar si colegii sai de la Dirty Shirt si-au suflecat manecile si s-au pus pe treaba voiniceste, ca la Maramures, pentru a lansa nou disc de studio. Munca a inceput desigur cu mult timp in urma (adica prin 2008), pentru ca nu-i deloc usor sa inregistrezi, sa produci si sa lansezi un album prin fortele proprii, fara sprijinul unei case de discuri.
Ambitia si eforturile baietilor din Seini nu au fost insa in zadar. Ele sunt pe deplin recompensate de Same Shirt Different Day, un produs deosebit, care ne arata un Dirty Shirt matur si care a evoluat foarte mullt din punct de vedere muzical in ultimii ani.

In ce proportie este noul album same si cat de mult este different? Nici ca se putea gasi un titlu mai inspirat  pentru a descrie ceea ce inseamna Dirty Shirt in 2010: experienta acumulata in 14 ani de activitate, transpusa intr-o abordare moderna, in care nu sunt deloc neglijate experimentele. Albumul pastreaza esenta trupei, dar lasa suficient loc inovatiei si imprevizibilului. Rezultatul este un melanj de metal industrial, funk, electro, cu multe influente provenind din folclorul romanesc si balcanic.
Daca in 2004 remarcam o anumita lipsa de omogenitate pe demo-ul Different, generata in special de faptul ca trupa se afla in cautarea unui stil specific, lucrurile s-au schimbat radical acum, cand se poate afirma ca Dirty Shirt si-au cristalizat o identitate proprie, pe care sper ca o vor dezvolta in viitor.
Albumul are cursivitate, piesele se completeaza foarte bine una pe cealalta, iar elementele imprumutate din genuri foarte diferite sunt natural impletite in scheletul compozitiilor. Dirty Shirt puncteaza serios si la capitolul originalitate, chiar daca uneori similitudinile cu Pantera sau Clawfinger nu pot fi ignorate.

Pentru acest album trupa a apelat pentru prima data la doi vocalisti, complet diferiti ca expresie artistica: Rini, cu un timbru melodic, apropiat de zona alternative si Robi, cu o voce foarte agresiva, cei doi intrand permanent in dialog. De altfel, palierul vocal reprezinta unul dintre atuurile discului, fara aceasta gaselnita cu cele doua voci, albumul ar fi pierdut mult din farmec. Mai mult, discul capata chiar o tenta multiculturala pentru ca pe piesa East West sunt invitati nu mai putin de cinci solisti francezi: Candice (Eths), K-Lee si Daniel (Tripod), Mat (Babylon Pression) si Kallaghan (Sikh).
Same Shirt Different Day este un disc foarte dinamic, care se preteaza ideal pentru a fi cantat live.  De fapt, sunt aproape convins ca albumul a fost compus in special pentru ca piesele sa aiba impact maxim in concerte.
Riff-urile de chitara taioase sunt sustinute de o sectie ritmica cu mult "groove" si completate de samplere si clape inspirate, care sporesc aura "industriala" a discului. Referintele la folclorul romanesc si balcanic sunt dese, fie ca e vorba de reinterpretarea in maniera proprie a Ptibull-ului marca Emir Kusturica sau de Cine Iubeste si lasa al Mariei Tanase (UB). Diversitatea se mentine si la nivel liric, unde versurile fie au o orientare socio-politica (Manifest), fie dau dovada de un umor copios (Luna, Sandu porcu, Bolnav).

Am lasat la final productia, care este fara cusur, total "non-romaneasca". De cele mai multe ori piesele si ideile trupelor autohtone  sunt compromise de un sunet dezagreabil. Dirty Shirt nu au vrut sa riste si au inregistrat albumul in Franta, discul fiind masterizat in SUA de catre Alan Douches (care a mai lucrat pentru Sepultura, Monster Magnet, etc.)
Acestea fiind zise nu imi ramane decat sa va fac o dubla recomandare: ascultati cat mai repede Same Shirt Different Day si nu ratati nicio ocazie sa ii vedeti pe maramureseni live. O sa vedeti de ce!

Dragos P. more Nota: 8.5


Posted at 18:47 |  16 Februarie 2010  | 0 Comentarii  | 4677 Vizualizari

Comenteaza la: Same Shirt Different Day

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance