PERSEFONE - Shin-ken

Shin-ken FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 22.07.2009
CASA DE DISCURI: Soundholic Records
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 4 voturi

Persefone more
Componenta:
Marc Martins Pia – voce
Carlos Lozano Ouintanilla – chitara, voce
Jordi Gorgues Mateu – chitara
Toni Mestre Coy – bas
Miguel Espinosa – clape, voce
Marc Mas Marti – tobe
TRACKLIST:

01.The Ground Book (Intro)02.Fall To Rise03.Death Before Dishonour04.The Water Book05.The Endless Path06.The Wind Book007.Purity08.Rage Stained Blade09.The Fire Book10.Kusanagi11.Shin-ken?Part I12.Shin-ken?Part II13.The Void Book14.Japanese Poem15.The Sword Of The Warrior (Cacophony cover)

Persefone este o trupa de death metal progresiv din Andora. Pana acum nu mi-am imaginat ca intr-o tara atat de mica pot exista trupe care produc o muzica sofisticata si de calitate. Iar Persefone a reusit sa ma surprinda in mod placut.
Primul lucru care iti atrage atentia la Shin-Ken este coperta albumului, realizata cu un deosebit bun-gust. Desenul realizat in culori pastel anticipeaza continutul. Shin-Ken este un album concept bazat pe cateva povestiri japoneze medievale. Eticheta de death metal progresiv nu reflecta insa stilul albumului. Pe parcursul sau intalnim piese complexe de death metal progresiv in care pasajele rapide se alterneaza cu cele serene, linistite, intr-o maniera asemanatoare cu cea a lui Opeth dar si piese cu o atmosfera gotica sau de metal progresiv gen Dream Theater. Uneori aceste stiluri se regasesc pe parcursul aceleiasi melodii. Elementele japoneze sunt introduse subtil %u2013 cateva acorduri care revin din cand in cand subliniind tema predominanta, tuse palide de culoare pe fundalul unor piese. Compozitiile sunt inspirate iar structurile sonore originale. Vocalistul alterneaza growling-ul cu vocea %u201Ccurata%u201D iar din cand in cand intervine si un cor discret in fundal.
Albumul pare a fi inspirat de Cartea celor cinci inele (Gorin-no-sho) a celui mai mare spadasin japonez Myiamoto Musashi. Shin-ken e impartit in cateva sectiuni similare celor din cartea sus amantita, sectiuni intitulate dupa cele cinci elemente componente ale universului conform conceptiei japoneze %u2013 pamant, apa, vant, foc si constiinta.
Albumul debuteaza cu un intro reusit, The Ground Book,  in care acordurile japoneze se suprapun peste susurul unui izvor. Chiar daca e vorba de povestiri despre razboi trupa a evitat stridentele preferand atmosfera poetica specifica stampelor japoneze unui inceput bombastic cu coruri impunatoare asa cum ne-au obisnuit alte trupe. Dupa intro-ul linistit urmeaza Fall To Rise, una dintre cele mai reusite piese ale albumului care ne convinge de faptul ca ceea ce vom asculta in continuare este un album de exceptie. Intalnim aici schimbari de ritm dese, structuri sonore originale, solouri scurte dar inspirate de clape sau chitara, agresivitate si pasiune contopite intr-un tot unitar. Urmeaza o piesa mai agresiva, Death Before Dishonour, care pastreaza totusi elementele progresive. The Water Book face trecerea la urmatoarea sectiune.Balada instrumentala este acompaniata de sunetul linistitor al ploii si pica bine dupa explozia de agresivitate din piesa anterioara. The Endless Path, o alta piesa reusita, ar putea intra in repertoriul oricarei trupe consacrate de metal progresiv daca  am elimina growling-ul. The Wind Book introduce alt element de baza in filosofia orientala %u2013 vantul. Aceasta piesa lenta este urmata de o balada %u2013 Purity. Cu Rage Stained Blade ne intoarcem la ritmurile rapide si agresive. Trecerea la alta sectiune este facuta de urmatorul element %u2013 focul. The Fire Book este o balada care ar trebui sa aiba o atmosfera japoneza insa vocea taraganata a solistei care intoneaza un fel de litanie imi aduce aminte mai mult de amerindieni decat de japonezi.Urmeaza Kusanagi care este un fel de Excalibur al japonezilor, o sabie legendara in care erau incatusate puterile vantului. Kusanagi este cea mai lunga piesa de pe album si cuprinde pasaje instrumentale lungi si complexe. Piesa titlu %u2013 Shin-Ken %u2013este impartita in doua parti. Shin-Ken este de fapt numele sabiei de lupta, a sabiei japoneze folosita pentru a ucide in contrast cu sabiile de antrenament cu lama boanta. Prima parte este rapida si pe ea se remarca solourile de clape pe cand a doua este lenta, in stil neoprogresiv. The Void Book deschide ultima sectiune a albumului. Ultimul element ar trebui sa fie constiinta insa vidul reprezinta o stare ideala a constiintei luptatorului in momentul luptei conform filosofiei zen. Razboinicul adevarat nu trebuie sa simta nici furie, nici teama ci sa actioneze instinctual fara sa gandeasca. Aceasta stare poate fi obtinuta prin concentrare si eliminarea tuturor gandurilor.
In sinteza pot spune ca Shin-Ken este un album deosebit de reusit care reuseste sa ocoleasca toate locurile comune pe care le intalnim de obicei in albumele altor trupe.


Arthur more Nota: 9


Posted at 08:53 |  10 Septembrie 2009  | 45 Comentarii  | 4675 Vizualizari

Comenteaza la: Shin-ken

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance