TURISAS - Stand Up and Fight

Stand Up and Fight FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.02.2011
CASA DE DISCURI: Century Media
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 10 voturi

Top 2011: #295
Turisas more
Componenta:
Mathias "Warlord" Nygård – voce, percutie
Jussi Wickström – chitara
Olli Vänskä – vioara
Netta Skog – acordeon
Hannes "Hanu" Horma – bas
Tuomas "Tude" Lehtonen – tobe, percutie
TRACKLIST:

01. The March of the Varangian Guard02. Take the Day!03. Hunting Pirates04. Venetoi! - Prasinoi!05. Stand Up and Fight06. The Great Escape07. Fear the Fear08. End of an Empire09. The Bosphorus Freezes Over
Dupa cum spune si titlul,  Stand Up and Fight este un album pe care ai dori sa-l asculti dupa ce ai citit o carte de Bernard Cornwell sau Sienkiewicz. Ori dupa ce te-ai delectat cu un film gen 300, Alexander sau Kingdom of Heaven .  Adica, ceva cu multe lupte,  sange si eroism. Este genul de muzica pe care-l fac si Manowar, Rhapsody of Fire si SabatonTurisas nu au beneficiat de aceeasi publicitate ca si celelate trupe amintite asa ca sunt inca relativ necunoscuti marelui public. Albumele scoase de ei sunt insa suficient de bune ca sa-si revendice un loc alaturi de maestrii genului de power metal epic si eroic.

Datorita faptului ca au debutat cu un album de succes, Battle Metal,  care a fost unul dintre albumele care au facut valva in anul 2004, comparatia cu trecutul se impune in momentul in care ascultam Stand Up and Fight. Spre deosebire de Battle Metal , Stand Up and Fight este un album mai cuminte. Au disparut aproape total  elementele de folk/viking metal. Chiar daca majoritatea pieselor sunt la fel de bombastice ele au acum o atmosfera mai conventionala de metal melodic pigmentat cu elemente de power si death metal. Refrenele nu mai seamana cu cele cantate de o trupa de razboinici beti si insetati de sange intr-o berarie ci mai degraba cu cele ale unei opere rock  iar subiectul versurilor s-a schimbat si el. Acordeonul Nettei Skog este aproape inexistent fiind inlocuit cu acordurile unei orchestre. La fel ca in albumul anterior , The Varangian Way, in Stand Up and Fight nu mai sunt cantate ispravile unei trupe de vikingi sangerosi si pusi pe jaf ci Turisas trec de partea unor trupe mai respectabile – garda varangiana, alcatuita din vikingi care s-au agajat ca bodyguarzi ai imparatului bizantin si care acum marsaluiesc in ordine sau ii vaneaza pe pirati.

Adoptarea unui stil mai cuminte si abandonarea partiala a agresivitatii din primul album are avantaje si dezavantaje. Principalul avantaj este ca prin aceasta Turisas au devenit mai accesibili si e posibil ca numarul de fani sa creasca. Dezavantajul cel mai important este ca ei au pierdut ceva din originalitate si tind sa devina o trupa cu stil asemanator altor zeci de trupe de power metal.  Din fericire Turisas au ramas la fel de inspirati ca in albumele anterioare. Chiar daca piesele suna mai conventional ele sunt suficient de bune ca sa ii faca pe nostalgici sa nu regrete foarte mult faptul ca trupa a abandonat soundul de pe Battle Metal.

Albumul este o colectie de imnuri razboinice cu accente epice subliniate de orchestra simfonica omniprezenta care acompaniaza vocea calma dar hotarata a lui Mathias Nygård. Fiecare piesa are un suflu epic insa albumul nu este monoton pentru ca liniile melodice sunt variate. Hunting Pirates pastreaza accente care ne amintesc putin de Alestorm sau de alte trupe care preocupate de corsari si pirati pe cand atmosfera din Venetoi! - Prasinoi! ne trimite la albumele de rock progresiv ale anilor ’70, in special la cele scoase de Rick Wakeman. Soundul retro din Venetoi! - Prasinoi! e completat de ritmuri de death sau alte elemente mai moderne. Ambitiile progresive ale trupei pot fi observate si in una dintre piesele de pe cd-ul bonus care acompaniaza albumul – Broadsword, un cover dupa piesa omonima a lui Jehtro Tull de pe albumul Broadsword and the Beast. Celelalte piese ne trimit la zone frecventate de trupe de power eroic insa, asa cum am mai remarcat au o atmosfera de opera metal. Chiar daca agresivitatea nu a disparut total majoritatea pieselor pun mai degranba accentul pe sentiment si melancolie decat pe duritate.

Dupa cateva ascultari am ajuns la concluzia ca  Stand Up and Fight nu se ridica la nivelul albumelor anterioare. Ii lipseste spontaneitatea si originalitatea lui Battle Metal si nu aduce suficiente noutati care sa il diferentieze stilistic de Varangian Way. Cu toate acestea este suficient de bun ca sa ii mentina pe Turisas in atentia iubitorilor genului.

Arthur more Nota: 8


Posted at 20:29 |  14 Noiembrie 2010  | 0 Comentarii  | 3508 Vizualizari

Comenteaza la: Stand Up and Fight

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way