MANILLA ROAD - The Blessed Curse

The Blessed Curse FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 13.02.2015
CASA DE DISCURI: Golden Core Records
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2015: #38
Manilla Road more
Componenta:
Mark Shelton - chitara, voce, pian
Bryan "Hellroadie" Patrick - voce
Josh Castillo - bas
Andreas Neuderth "Neudi" - tobe

TRACKLIST:

Disc 1 - The Blessed Curse01. The Blessed Curse02. Truth in the Ash03. Tomes of Clay04. The Dead Still Speak05. Falling06. Kings of Invention07. Reign of Dreams08. Luxiferia's Light09. Sword of Hate10. The Muses KissDisc 2 - After the Muse01. After the Muse02. Life Goes On03. All Hallows Eve (1981 Rehearsal)04. In Search of the Lost Chord05. Reach06. All Hallows Eve 2014
Manilla Road a ajuns la discul de studio cu numarul 17 din cariera. 17 discuri de studio si o cariera de 38 de ani, doua numere impresionante atunci cand vine vorba de muzica. Singurul membru ramas din formula originala este neobositul Mark Shelton ajuns acum la varsta de 57 de ani. Ce-mi place intr-un mod aparte la Mark Shelton este faptul ca si acum, dupa o cariera de aproape 40 de ani si dupa o groaza de discuri interesante, reuseste sa ramana relevant prin compozitiile sale.
The Blessed Curse este impartit in doua parti. De fapt primul disc este reprezentat de materialul The Blessed Curse, iar After the Muse, cel de-al doilea material, l-am putea considera a fi un bonus disc tinand cont de faptul ca piesele prezente sunt intr-o directie acustica, cumva diferita pentru ce inseamna Manilla Road.

Sunt trupe care incearca sa sune intr-o oarecare masura precum Manilla Road, sau grupuri care aduc mai bine sau mai putin bine muzicii unor trupe precum Black Sabbath sau Saint Vitus, doar ca originalul va avea intodeauna un aer aparte, un aer ce nu va fi niciodata egalat sau depasit, ci altfel. Zic niciodata egalat sau depasit pentru ca in muzica nu-i vorba sau nu ar trebui sa fie vorba de o competitie. Este complet inutil sa incerci sa fii cel mai rapid, cel mai precis, cel mai - cel mai, daca emotia pe care o transmiti este egala cu zero.

Poate ca o parte din ascultatori, in special cei carora le trece pentru prima data muzica Manilla Road pe la urechi, vor spune ca productia suna nu stiu cum si ca ar fi trebuit sa fie altfel si asa si pe dincolo. Pana la un punct as fi dispus sa le dau dreptate si asta doar cu conditia ca atmosfera materialului si mai ales esenta trupei sa nu fie alterate. Pe de alta parte, imi place sa ma las purtat in toata povestea asta pe care o spune Manilla Road, ma simt atras de simplitatea si sinceritatea debordanta a grupului. Trupa nu incearca si nu a incercat niciodata sa reinventeze roata. Muzica Manilla Road a suferit pe parcurs unele modificari, dar acest lucru este inevitabil tinand cont de numarul muzicienilor care si-au adus contributia intr-un fel sau altul la toata povestea asta ce inseamna Manilla Road.

Prima piesa de pe disc este cea care da titlul materialului. Alternanta AOR - heavy metal fac din The Blessed Curse una dintre cele mai frumoase de pe disc. Truth in the Ash este o compozitie rupta din anii '80. Un heavy/thrash metal direct in tempo mediu. Tomes of Clay, piesa cu numarul trei, are o influenta exotica ce se potriveste de minune cu textul despre Sumer. The Dead Still Speak reuseste sa te absoarba dea binelea in povestea spusa de Manilla Road despre acelasi Sumer. La cat de interesante sunt textele sale, Mark Shelton ar putea scrie oricand scenarii pentru filme istorice/fantastice. Falling, piesa cu numarul cinci de pe disc nu este deosebita intr-un mod aparte prin executie, dar textul lui Mark Shelton are o incarcatura emotionala aparte. Voi scrie aici doar prima strofa pentru a nu va strica placerea de a descoperi singuri:

"Have you questioned the truth of your faith
Know its origins
Have you passed the light of the gate
Be it forbidden
"

Cu Kings of Invention ne intoarcem in Mesopotamia. Muzical trupa ofera acelasi epic heavy/thrash batranesc, solo-ul lui Shelton este si el la locul lui, Neudi se joac un pic pe tobe si arata ca poti foarte bine sa fi tobosar rock intr-o trupa metal. Reign of Dreams este o alta piesa care te pune pe ganduri daca faci o paralela cu lumea din zilele noastre:

"So many cultures assimilated
Absorbed by the conquering tribes
Created what would be a new order
First dynasty of power and might
"

Perioada s-a schimbat, modalitatile sunt intr-un fel altele, dar esenta este aceeasi. Piesele Luxiferia's Light si Sword of Hate ofera o abordare muzicala directa si super old school din partea Manilla Road. E genul de muzica pe care-l regasesti din ce in ce mai putin in 2015. Trupa nu suna old school de dragul de a suna old school. Manilla Road e pe bune si este o dovada vie a faptului ca daca esti destul de ambitios poti face ceea ce doresti. The Muses Kiss este piesa care inchide discul The Blessed Curse. Prin aceasta compozitie, trupa ne avertizeaza ca tot in acelasi ton vor fi si piesele de pe discul After the Muse. Un classic rock acustic ce este mai aproape de The Eagles si chiar de Paco de Lucía (In Search of the Lost Chord si Reach) decat de sunetul clasic Manilla Road. O surpriza placuta. Cumva, aceste compozitii ma duc cu gandul la discul Adrift lansat de catre Scott "Wino" Weinrich (Saint Vitus, The Obsessed) in anul 2011.

Inchei prin a spune ca The Blessed Curse este genul de material pe care daca-l asculti cu sufletul, esti atent la poveste si la simplitatea si naturaletea cu care trupa lasa posteritatii sentimentele ei, il vei aprecia mult mai mult decat daca vei incepe sa-l diseci cautand nod in papura in ceea ce priveste productia, tonul chitarei sau mai stiu eu ce. Trupe precum Meshuggah sau TesseracT au nevoie de o productie ceas pentru a transmite mai bine povestile lor, Manilla Road nu ar functiona intr-un asemnea scenariu pentru ca si-ar pierde sinceritatea neslefuita.

H. more Nota: 9


Posted at 23:42 |  26 Mai 2015  | 0 Comentarii  | 2237 Vizualizari

Comenteaza la: The Blessed Curse

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way