ANATA - The Conductor's Departure

The Conductor's Departure FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 12.06.2006
CASA DE DISCURI: Earache Records
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2006: #138
Anata more
Componenta:
Fredrik Schälin - voce, chitara
Andreas Allenmark - chitara, voce
Henrik Drake - bas
Conny Pettersson - tobe
TRACKLIST:

01. Downward Spiral into Madness02. Complete Demise03. Better Grieved than Fooled04. The Great Juggler05. Cold heart forged in Hell06. I Would Dream of Blood07. Disobedience Pays08. Children's Laughter09. Renunciation10. The Conductor's Departure

Am stiut ca, intr-o buna zi, Anata o sa se impuna pe scena death metal. Dar nu am zis la nimeni - va zic acum - ”a sosit momentul!”. Progresand vizibil, de la album la album, Anata scoate pe piata un album de death metal tehnic, precum un ceas elvetian (facut in Suedia). Dupa ce pe Under a Stone With No Inscription, trupa manifesta anumite orientari spre mai noul stil “artificial”, dar in voga, “swedish death metal”, se decide ca ar fi timpul sa-si contureze identitatea si iese in lume cu acest The Conductor’s Departure, scos la Earache records. De data aceasta, piesele urmeaza, cat se poate de vizibil, scoala death metal americana. La o prima auditie, o sa aveti impresia ca Trey Azagthoth s-a transferat la At The Gates. Bineinteles ca nu s-a intamplat asa ceva. Daca ar fi sa ne luam dupa bateristul trupei, acest album suna “ca un schelet care canta la o orga veche de biserica”. Interesanta definitie ! Nu cred ca o orga de biserica, mai ales una veche, ar rezista la o astfel de solicitare. Bineinteles ca Pettersson a vrut sa zica altceva: amploarea pieselor si adancimea lor este ilustrata cu ajutorul acestei metafore. Eu as adauga “…in intuneric” pentru ca albumul are si o latura intunecata pe care putini dintre mai marii genului au reusit sa o sublinieze atat de bine. Mie mi-a dat impresia ca avem un schelet (ca sa mentin personajul ales) care alearga printr-un labirint obscur. Ce este izbitor, inca din startul albumului, este maiestria de-a dreptul uimitoare cu care acesti suedezi, haideti sa recunoastem, nu prea cunoscuti pe la noi, actioneaza asupra instrumentelor. Fiecare instrument are partea sa definita pana la cel mai mic detaliu. Tobele, in special, m-au uimit. Pe anumite pasaje acestea ”urmaresc”, pur si simplu, fiecare nota de chitara. Pedalele de metronom, de inspiratie Pete Sandoval, participa cu succes atat la partile foarte rapide, cat si la cele cu ritm mai redus, unde intervine virtuozitatea. Virtuozitate greu de urmarit, de altfel, din postura ascultator, ca sa nu mai vorbim de aceea de interpret. Nu o sa gasim pe acest album nici un pasaj monoton, indiferent de ritm. Un mare castig pentru trupa pare sa fie si venirea lui Henrik Drake, al carui bass, este, in adevaratul sens al cuvantului, o chitara - un al patrulea instrument din componenta acestei trupei. Daca am incerca sa-l “decupam” din poza, am vedea cum totul se naruie. Ca sa va ilustrez cat mai bine posibil complexitatea acestui album, pot sa va spun ca la primele auditii nici nu veti sesiza solourile. Nu o sa aveti atentia distributiva necesara. Poate, acesta este, de fapt, si singurul minus al acestul album: o complexitate impinsa prea departe pentru muzica. Poate, numai frumusetea sinistra a notelor scoase de violoncelul din povestea lui Erich Zann sa mai fie la fel. Este genul de realizare care ar fi fost mult mai bine zugravita de un pictor renascentist si a sa grija pentru detalii si perspectiva.
Inchipuiti-va o orchestra formata din cei mai mari virtuozi, pe care toata lumea o asteapta cu infrigurare sa cante si in oraselul lor. In sfarsit, aceasta ajunge...sala plina… Ba nu ! catedrala plina… se stinge lumina…Raman doar cateva lumanari: Orchestra isi ocupa locul. Urmeaza zumzaiala caracteristica unui ultim “acord fin”. Liniste... In acel moment, cineva trece pe culoarul dintre banci si iese. Stupoare! Era dirijorul!!! Dintr-o data, orchestra incepe sa cante. Nu este ceea ce am vazut la televizor sau am auzit la radio, dar nici nu este ceva improvizat. Nu este extraordinar de clar, dar nici nu se calca nimeni in picioare. Pe deasupra, se mai introduc, ad hoc, si elemente complicate, chiar noi. Ei bine, aceasta este Anata pe The Conductor’s Departure.
Un 10 (care nici macar nu trebuie justificat de clasicul, de-acum, “pe felia lui”).


Hellraiser more Nota: 10


Posted at 23:31 |  24 Iulie 2006  | 3 Comentarii  | 6421 Vizualizari

Comenteaza la: The Conductor's Departure

  • un album interesant.sincer sa fiu nu l-am studiat prea amanuntit,dar o sa o fac in curand.oricum Anata sunt una din trupele ce promit mult si care vor face parte din viitorul death-metalului tehnic.

    1. Posted by Tyberius | 07 Noiembrie 2006 23:55
  • Clar! poate ascultand albumul asta, o sa mai inteleaga lumea de ce unele albume aproape perfecte de death metal nu primesc 10 ... ACESTA e de nota 10 ... si trebuie sa raportezi la el orice album din stilul asta ... basul kiar e fantastic iar formatia a progresat enorm de la albumul Under A Stone With No Inscription iar ce e important e ca nu exagereaza cu tehnica pana in punctul in care devin obositori ... e PERFECT!

    2. Posted by kalinn | 02 August 2007 17:52
  • ISI MERITA NOTA

    3. Posted by AVE SATANAS ! | 21 Ianuarie 2008 08:35
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way