LABYRINTH OF ABYSS - The Cult of Turul Pride

The Cult of Turul Pride FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 21.02.2007
CASA DE DISCURI: Sun & Moon Records
 
6.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2007: #280
Labyrinth of Abyss more
Componenta:
Kicsi Sandor - voce;
Laszlo Zsolt - chitara, bas;
Kerti Jozsef - tobe;

Invitati:
Orban Arpad - voce (10);
Dan Vaida - bas (10)
TRACKLIST:

01. The Curse of Impaler02. Shadows of Time over the Balvanyos Ruins03. The Cult of Turul Pride04. Siculicidium 176405. From the Abyss We Have Returned06. Wolves Pray in the Cursed December07. Catacombs of Terror08. With Scorn for Human Race09. Nihilistic Decadent Earthly Lifeform10. The Desolate Land (video)

Sun&Moon Records e o casa de discuri aparuta in undergroundul romanesc anul trecut, cu intentia de a promova talentele autohtone de expresie black metalista si de alte expresii apropiate: funeral doom, folk, noise, ambiental, etc. Una dintre primele trupe care au semnat cu Sun&Moon este Labyrinth of the Abyss, care se mindreste cu titlul de cea mai veche trupa transilvaneana de black metal sau cea mai veche trupa de black metal tansilvanean ("the first ever Transylvanian Black Metal band"), nu stiu care varianta de traducere ar crea mai putine polemici, daca ne gindim ca demoul From Transylvanian Forests al celor de la Negura Bunget a aparut in 1995, cu 4 ani inainte de infiintarea Labyrinth of Abyss.

Cei mai vechi sau nu, albumul lor intitulat The Cult of Turul Pride este cdul cu numarul doi produs de Sun&Moon Records si contine o remasterizare a celor 9 piese aparute in 2004 sub acelasi titlu, dar pe suport caseta si intr-o aranjare diferita. Cei care au ramas pe ginduri, intrebindu-se daca "Turul" din titlu e un cuvint romanesc care are de-a face cu campionatul de fotbal sau cu pantalonii, sunt departe de adevar: Turul este un simbol al poporului maghiar, un soim mitologic care apare in citeva momente din istoria lor si de care, dupa cum spune si titlul, ei sunt foarte mindri. Nu inteleg mare lucru din versuri, de fapt, ar fi mai sincer sa spun ca nu inteleg mai nimic, dar titlurile nu imi spun cum ca am avea de-a face cu un album conceptual despre mindria de a fi maghiar. Temele par a se incadra in traditia genului catacombe, blesteme, frig, abis, Siculicidium 1764 fiind un caz aparte, pentru ca (banuiesc ca) vorbeste despre un masacru care a avut loc in sec 18 in satul transilvanean Siculeni. Un subiect destul de popular, se pare, avind in vedere ca exista printre apropiatii celr de la Sun & Moon si o trupa care se cheama Siculicidium si un webzine numit Mirgilus Siculorum.

Descrierea din prezentarea trupei este exacta: "Old school-type underground black metal with thrash metal influences". Asta se traduce prin ritmuri medii si orchestratii minimale, bazate pe riffuri banale (cu exceptia celui de pe piesa 5, care imi aminteste puternic de Symphony of Destruction - Megadeth) care prin repetitie devin monotone; o voce comuna, conforma sablonului genului, cu firave tentative de growl; un sunet murdar si infundat de garaj, ce defavorizeaza serios tobele, care si-asa sunt liniare si fara vlaga. Izbucnirile si accelerarile de ritm specifice black metalului traditional sunt foarte rare pe acest disc, iar momentele de introspectie aranjate cu insertii de clape atmosferice sunt absente. Mai degraba thrash/black decit black/thrash, metalul Labyrinth of Abyss e destul de simplu, fara pretentii, bine legat si cursiv, dar lipsit de variatie la nivelul structurii pieselor si fara expresivitate. Cu atit mai surprinzatoare este slabiciunea chitaristului pentru solouri. Nu sunt ele chiar fantastice, asa cum le prezinta casa de discuri, dar totusi, neasteptat de coerente si melodioase, chiar inspirate si mai mult decit decente: cite un minut interesant la finalul fiecarei piese, nu numai cu valoare de inedit, ci si ca valoare muzicala efectiva.

Videoclipul inclus pe cd este o filmare alb-negru de la repetitii, unde se cinta atent, cu concentrare asupra instrumentului, fara manifestari spectaculoase care sa intretina privitorul, asa ca punctele de interes se rezuma la basul cu 5 corzi, tatuajele vocalului si starea avansata de uzura a premierului, ceea ce explica pe undeva austeritatea partiturii tobelor.

Pina la urma nu as recomanda Labyrinth of Abyss altcuiva decit celor care sunt entuziasmati cind aud sintagma old school. Cu tot spiritul de aventura al chitaristului, concretizat in solourile remarcabile, muzica ramine inchisa intre tipare de compozitie si de productie si nu reuseste sa compenseze limitarea prin inspiratie.


Klawz more Nota: 6.5


Posted at 13:42 |  05 Iunie 2007  | 16 Comentarii  | 6389 Vizualizari

Comenteaza la: The Cult of Turul Pride

 • dear all, timisoara este in Banat, nu in Transilvania, unde ati invatat geografia??

  LOA rules!

  1. Posted by dani coman | 06 Iunie 2007 12:00
 • da, nu prea are Timisoara treaba cu Transilvania, cu toate ca unii considera Timisul ca fiind o parte din TR.

  2. Posted by Rares | 06 Iunie 2007 12:20
 • Acel demo se numeste defapt From Transylvanian Forests, nu "From Transylvanian Forest" si chiar daca e vorba de truap pre-NB, nu se prea poate neglija faptul ca a aparut sub numele de Wiccan Rede

  3. Posted by ... | 06 Iunie 2007 12:24
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way