KATATONIA - The Great Cold Distance

The Great Cold Distance FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 13.03.2006
CASA DE DISCURI: Peaceville Records
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
9.5
NOTEAZA ALBUM: 41 voturi

Top 2006: #1
Katatonia more
Componenta:
Jonas Renkse – voce, chitara
Anders Nystrom - chitara
Fred Norrman – chitara
Mattias Norrman - bas
Daniel Liljekvist - baterie

TRACKLIST:

01. Leaders02. Deliberation03. Soil’s Song04. My Twin05. Consternation06. Follower07. Rusted08. Increase09. July10. In the White11. The Itch12. Journey Through Pressure

Inainte sa intru in miezul acestei probleme, as vrea sa va spun doua lucruri. Am si aveti de a face cu prima mea recenzie scrisa la 30 de ani si doi la mana, de azi incolo Katatonia va ramane trupa care a reusit sa imi tulbure linistea sarbatorilor de iarna.

Primul lucru care la care m-am gandit a fost simbolistica (sa zicem) bookleturilor. Evident ca Decizia din noaptea asta nu poate fi decat albastra ca noaptea si ca tristetea. In mod sigur Ultimul targ corect in care ne-am bagat piciorul e sepia, ca vorba aia, amintirile ne chinuiesc si o amintire veritabila nu poate fi decat in nuante sepia. Traiasca Vidul e in alb si negru, caci cum am putea oare creiona altfel presimtirea abisului? Ei bine, iata-ne confruntandu-ne cu Distanta asta imensa si rece si nu e o confruntare usoara, pentru ca probabil avem de-a face cu cea mai inspirata alaturare de termeni din toata discografia suedezilor. Impactul combinatei cold + distance e nimicitor si albumul din spatele ei nu are cum sa aduca nimic bun. Nu, n-am uitat despre culoare. Unde e departare si unde e frig e clar ca cineva sufera si suferinta asta ma duce cu gandul la rani si la sange. Poate o sa ma contraziceti, dar mie coperta ultimului disc mi se pare sangerie. Nu am uitat de primele albume si e dincolo de mine intentia de a le privi depreciativ. Consider insa ca abia incepand cu Tonight's Decision cei de la Katatonia stiu ce vor de la ei insisi si chiar si de la noi, ascultatorii.

Revenind la The Great Cold Distance si ascultandu-l in mod repetat am inteles ca marile singuratati nu pot avea loc decat in multime si m-am lamurit si de unde vin trimiterile constante la marile metropole. Cum de unde? Pai tot de aici. Sunteti pe cont propriu, sa nu va puna dracu sa credeti vreo secunda altceva. Pana la urma in viata oricui esti pe locul doi.

Cum e muzica? E bantuita de fantome. Ale unor oameni care au fost si care nu mai sunt si care mai toti ba au uitat sa faca ceva, ba au omis sa faca ceva, ba n-au putut sa faca ceva, cert e ca fiecare a lasat cate ceva neterminat si toata nelinistea devenita de aici e omniprezenta in muzica celor patru katatonici. Check out My Twin. Este insa o neliniste diferita fata de cea a discului precedent, in sensul ca melodicitatea e mult mai pregnanta iar “iesirile nervoase” ale chitarii sunt mai rare si mai putin intense.

Aspectul la care s-a umblat cel mai mult este vocea, care este mult mai cizelata, mult mai studiata, intr-un cuvant mult mai lucrata decat pe oricare alt album Katatonia .

Sectia ritmica este impecabila si am sesizat in constructia celor mai multe piese ca basul are un rol crucial pe The Great Cold Distance, punctand cam toate interventiile importante ale vocalistului. Urmariti cu atentie piesa de deschidere, Leaders. E cel mai bun exemplu.

Ajung acum si la sectiunea breakuri si ruperi de ritm la care suedezii sunt maestri neintrecuti si sper sa nu indispun sau sa ofensez pe nimeni prin afirmatia ca sunt momente in care muzica de pe acest album frizeaza serios zona progressive metal-ului. Daca nu ma credeti, ascultati piesa July. Macar piesa July.

Nici nu mi-am definitivat bine Top 10-ul pe 2005 si iata-ma pus in situatia de a ma gandi la cel de anul viitor. Se pare ca avem deja un candidat serios la podium. Ce ma fac eu oare daca anul asta am parte numai de albume precum cel de fata? Pe unde scot eu camasa?

Aveti idee?


Sake more Nota: 10


Posted at 19:40 |  23 Ianuarie 2006  | 10 Comentarii  | 7627 Vizualizari

Comenteaza la: The Great Cold Distance

  • poate totusi un 9.5 pt izul de nu-metal ce il aduce albumul si care nu prea da bine imaginii create de ei de pana acuma.

    1. Posted by Tyberius | 08 Noiembrie 2006 00:53
  • Unde e izu ala de care vorbesti? pe ce piesa? Eu nu aud nimic pe albumul asta care sa le afecteze imaginea. 10+

    2. Posted by klawz | 15 Noiembrie 2006 18:04
  • si in recenzia de pe metal observer e clasificat Alternativ/dark.

    3. Posted by george | 01 Ianuarie 2007 01:24
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei