IRON MAIDEN - The Number of the Beast

The Number of the Beast FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 29.03.1982
CASA DE DISCURI: EMI
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
9.3
NOTEAZA ALBUM: 44 voturi

Top 1982: #1
Iron Maiden more
Componenta:
Bruce Dickinson - voce
Dave Murray - chitara
Adrian Smith - chitara
Steve Harris - bas
Clive Burr - tobe
TRACKLIST:

01. Invaders02. Children of the Damned03. The Prisoner04. 22 Acacia Avenue05. The Number of the Beast06. Run to the Hills07. Gangland08. Hallowed Be Thy Name
In opinia mea New Wave of British Heavy Metal este cel mai influent curent dintre toate cele aparute in undergroundul muzical al tuturor timpurilor. Numele unor albume precum Overkill (Motorhead), Lightning to the Nations (Diamond Head), Angel Witch (Angel Witch), Welcome to Hell (Venom), The Nightcomers (Holocaust), sau Legend (Legend) vor ramane inscriptionate cu litere din aur in orice manual de istorie a muzicii rock, fie ca vorbim strict de metal sau nu. Cu toate acestea, pe langa albumele anterior mentionate, exista acel album care practic a revolutionat intreaga miscare metalica a acelor vremuri, si nu numai. Iar aici ma refer, desigur, la The Number of the Beast - adica acel material care efectiv a definitivat curentul muzical mai sus amintit, punandu-l pe butuci, fiindca nici una dintre trupele membre ai acestei miscari nu a mai reusit sa faca ceea ce Iron Maiden realizase odata cu acest album. 
 
The Number of the Beast este o continuare fericita si chiar imbunatatita a lui Killers (1981), deoarece sonoritatile heavy metal imbinate cu progresiv si punk se regasesc si de aceasta data din plin, si asta in ciuda faptului ca principalul pilon al punkului in trupa, vocalul Paul DiAnno, avea sa fie inlocuit cu mult mai talentatul Bruce Dickinson. Chiar si asa, exista cateva piese ce imi dau impresia ca au fost scrise pentru maniera mult mai diecta a lui Paul DiAnno (iar aici ma refer in mod special la Invaders, The Prisoner, Run to the Hills sau Gangland). Desigur, acest lucru l-am realizat ascultand adevarata fata a lui Bruce, intalnita pe urmatoarele discuri Iron Maiden, unde si-a pus cu adevarat amprenta pe compozitiile finale. In plus, avem toate ingredientele unui album de referinta: schimbari bruste de ritm, o tehnica instrumentala deosebita, doi chitaristi exceptionali (Dave Murray si Adrian Smith), o voce senzationala, si, evident, o sectie ritmica total dementa facuta de Steve Harris si Clive Burr. 
 
Si ca tot am ajuns la Clive, ulterior, multi l-au considerat veriga slaba a trupei, avand in vedere ca predecesorul sau, Nicko McBrain, este acel instrumentist care realmente a perfectionat tehnica cantatului la tobe. Totusi, daca Nicko ar fi facut parte din componenta The Number of the Beast, cu siguranta discul ar fi fost destul de diferit (chiar ceva mai soft), deoarece faptul ca a iesit atat de in forta, atat de dur, atat de punk si atat de polivalent, i se datoreaza exclusiv lui Clive Burr. Iar cine spune ca a fost un baterist slab, atunci ar face bine sa asculte cu o mare atentie partea de tobe al acestui disc (dar si al anterioarelor doua), mai ales pe Children of the Damned, 22 Acacia Avenue sau Hallowed Be Thy Name - niste piese foarte progresive, in care se poate observa faptul ca Neil Peart a fost una din principalele surse de inspiratie pentru Clive.
 
Cu toate ca Fates Warning si Whatchtower sunt considerate a fi primele formatii de metal progresiv din istorie, pentru mine Iron Maiden este cea dintai trupa al respectivului subgen metalic. Daca acest album nu poate fi considerat unul complet de progresiv (cu toate ca timpul ne-a demonstrat ca termenul asta a depasit orice bariera a standardizarii), atunci ne putem permite sa inaintam un pic in viitor, doi ani mai tarziu, fiindca Powerslave imi pare un album 100% de metal progresiv. Desi Iron Maiden (1980) si Killers (1981) sunt doua albume etalon pentru undergroundul acelor vremuri, in mod cert The Number of the Beast e acel material de la care a pornit totul. Si cand spun "totul" ma refer la absolut toate sensurile pozitive pe care acest cuvant le poate lua, intrucat acesta este de departe cel mai influent album dintre toate cele aparute pe planeta Metal!

Fantotzii more Nota: 10


Posted at 11:46 |  18 Februarie 2010  | 0 Comentarii  | 3247 Vizualizari

Comenteaza la: The Number of the Beast

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way