FIREWIND - The Premonition

The Premonition FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 25.03.2008
CASA DE DISCURI: Century Media
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.9
NOTEAZA ALBUM: 5 voturi

Top 2008: #9
Firewind more
Componenta:
Apollo Papathanasio - voce; Gus G - chitara; Bob Katsionis - clape, chitara; Petros Christo - bas; Mark Cross - tobe
TRACKLIST:

01. Into The Fire02. Head Up High03. Mercenary Man04. Angels Forgive Me05. Remembered06. My Loneliness07. Circle Of Life08. The Silent Code09. Maniac10. Life Foreclosed

Cu siguranta mult mai bun decat precedentul Allegiance (nu mi-am putut da seama daca mai bun si decat Forged by Fire, datorita productiei net superioare), The Premonition inseamna o experienta placuta power metal prezentata de grecii de la Firewind. Cu greu o sa vina cineva cu ceva nou in aceasta arie si cu siguranta acum nu este cazul, dar trebuie sa recunoastem ca se vede munca investita, unele fragmente chiar inspirate si instrumentatia reusita. Prima piesa care mi-a atras atentia a fost Head Up Right (in special pentru solo-ul de la mijloc), apoi cateva la rand: Angels Forgive Me (chiar cu cateva sclipiri originale), Remembered (heavy si foarte catchy), My Loneliness (surprinzator de buna pentru o balada) si Circle of Life (cu ceva influente Jorn Lande). Coverul Maniac nu mi-a spus prea multe, iar Life Foreclosed este o alta balada, bine plasata pe final, ca un epilog cu cateva riff-uri demente si un refren sumbru. Cam toate piesele sunt in tempo mediu, catchy si accesibile, cateva bune, dar si cu unele care bat pasul pe loc. Cu toate astea, mi-ar fi greu sa scot o piesa anume din acest ansamblu.

(+) coeziunea, o mare bila alba pentru partea de chitara, refrene care te prind, impresie generala placuta
(-) destul de multe reciclari (chiar daca modernizate), unele piese fade, vocea cam limitata si lipsa unui hit


Mad more Nota: 8


La grecul laudat sa nu te duci cu sacul. Grecul fiind Gus G. si cel mai recent album al trupei sale - The Premonition. Cu sacul am venit eu, incitat de Mercenary Man pe care o gasisem de ascultat pe pagina lor de MySpace. Am zis ca stai sa vezi ce album tare o sa fie asta, cel putin la fel de tare ca cel de dinainte, care si el fusese destul de tare. Mercenary Man e o piesa perfecta pentru single, nu numai ca are un refren simpatic rau, ci si strofele, toate liniile melodice, soloul, totul e plin de vino-ncoace. Dar cu o floare nu se face primavara si nici cu o piesa un album. Ia te uita, se pare ca am dat-o pe proverbe.

Allegiance (2006) a fost un album de succes, si placindu-le succesul lui Gus si colegilor sai, au zis ca e pacat, domn'e, sa nu foloseasca formula cistigatoare. Asa ca avem de ascultat aceeasi combinatie de thrash pe riffurile impetuoase si hard rock pe refrenele siropoase (nu in sensul rau), cu ceva fite de prog pe duelurile si unisoanele chitara-clapa. Aceeasi echipa - foarte buni instrumentisti si vocal capabil, aceeasi casa de discuri - productie zid. Numai ca daca baietii stau inca bine cu entuziasmul, inspiratia s-a subtiat simtitor intre timp. Am observat de la o vreme, la o gramada de trupe, ca dupa ce gasesc un riff beton, il repeta de citeva ori in asteptare, pentru ca habar nu au cu ce sa-l continue. Si poate le mai vine vreo idee. Si nu le vine. Iese o piesa care incepe foarte bine si nu se mai termina odata. Asa si cu Firewind, doar pe Into the Fire combinatia hard rock cu thrash este omogena si cursiva, pacat ca refrenul searbad o cam faulteaza, dar pina la urma e buna pentru deschidere. In rest, riffurile nervoase nu se leaga cu refrenele pe care le preced si senzatia de cirpeala e intarita de platitudinea melodiilor. Pina la jumatatea albumului mai e cum mai e, piesele sunt chiar bune dupa citeva ascultari, dar incepind cu balada de trist amintire My Loneliness, fanul metalului melodic care sunt a fost lasat cu buzele umflate. Nimic nou si nimic bun. Clisee si plictiseala imbracata frumos. Maniac e cover (o piesa din filmul Flash), treaba evidenta dupa ritmul prostut al melodiei. Versurile zic despre o fata care danseaza in ring ca nebuna, ceea ce m-a lasat un pic perplex: de cind metalistul cinta despre dansuri? Bine, in general versurile albumului sunt suprinzatoare prin neghiobie: Into the fire/My tears are black/so set me free... Adica, tu nu vezi, bah, ca am lacrimi negre, deci da-mi drumu, ce te uiti asa ca prostu?

Si uite-asa ajung sa inchei cu "albumul nu e rau" cind as fi vrut sa zic "vai de mine ce lovitura a dat Gus iarasi". Dar daca lui Gus i s-a urcat la cap si s-a culcat pe-o ureche, ce-s de vina eu.

(+) productie, interpretare, citeva refrene si riffuri
(-) sablonism, restul de refrene si riffuri


Klawz more Nota: 8


Posted at 14:46 |  10 Martie 2008  | 2 Comentarii  | 5727 Vizualizari

Comenteaza la: The Premonition

  • din puzderia de asa zise new heavy metal band pot zice despre FIREWIND ca sunt o raritate in aria respectiva care merita luati in seama,zic asta deoarece baietii astia chiar stiu ce inseama heavy power melodic ,sa recunoastem k a canta heavy metal trebuie sa ai o doza buna de experienta instrumentala, multe trupe de heavy se dau de bara din cauza chitarilor solo+riff,sa nu mai zicem de vocile chiar puerile ale tineri pionieri fara cravata care pretind ca sunt pe cale sa sparga gura targului...FIREWIND insa m-au impresionat de la primele albume cat despre Premonition 2008 un album complet si fara prea multe bube de cautat

    1. Posted by georgescu adrian | 13 Martie 2008 16:57
  • Da, Firewind e o trupa meseriasha,dar asta nu inseamna ca daca scot un album mai slab sa nu bagam de seama,nu?nota data de klawz mi se pare corecta prin prisma altor aparitii de gen(Avantasia,Orden Ogan,etc).De remarcat totusi ca Firewind raman pe felia lor,ceea ce este de laudat.Din pacate,astept cu nerabdare un album power sa ma urce cu adevarat pe pereti(ceea ce nu s-a mai intamplat de la Bloodbound - ce album frate!!!).Keep rockin!

    2. Posted by darktale69 | 14 Martie 2008 09:25
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way