TRANSATLANTIC - The Whirlwind

The Whirlwind FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 23.10.2009
CASA DE DISCURI: InsideOut
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.9
NOTEAZA ALBUM: 27 voturi

Top 2009: #73
Transatlantic more
Componenta:
Mike Portnoy - tobe, Pete Trewavas - bas, voce, Roine Stolt - chitara, voce, Neal Morse - voce, clape, chitara
TRACKLIST:

I. Overture / WhirlwindII. The Wind Blew Them All AwayIII. On the ProwlIV. A Man Can FeelV. Out of the NightVI. Rose Colored GlassesVII. EvermoreVIII. Set Us FreeIX. Lay Down Your LifeX. Pieces of HeavenXI. Is it Really Happening?XII. Dancing with Eternal Glory / Whirlwind (Reprise)

La 8 ani de la ultima realizare sub numele Transatlantic, Neal Morse (ex- Spock's Beard) si Mike Portnoy (Dream Theater) au gasit timp  pentru un nou material, impreuna cu Peter Trewavas (Marillion) si Roine Stolt (The Flower Kings). Produsul a iesit in doua versiuni, albumul propriuzis fiind completat intr-o editie speciala cu inca un disc continand 4 coveruri si 4 piese noi. Obiectul celor de mai jos il reprezinta doar epicul The Whirlwind, o poezie de aproape 80 de minute.
Maniera de ansamlu a albumului e aceea a unui clasic rock, destul de soft, ocazional funk, evident progresiv dar nu exagerat de tehnic. Fiecare instrumentist a lucrat mai degraba la "sentiment", la accenti si la pastrarea unei atmosfere de poveste. Fiecare piesa are si un interludiu instrumental ceva mai tehnic, in general in momentele in care piesele cresc in intensitate, suficient cat sa accentueze caracterul progresiv al albumului.
Destul de mult bazat pe pian, Hammond sau Rhodes, albumul are un ton al chitarii relativ moale, dar cu personalitate. Riff-urile sunt prezente fara a fi foarte evidente iar solourile, in maniera anilor 60-70 , cu mult feeling de jazz-blues, minunat executate. Dealtfel, albumul are multe influente din acea perioada (Procol Harum, Pink Floyd, Beatles, The Moody Blues). In multe momente, chitara suna clean, cu mult reverb, cald si lansand loc tuturor in spectrul de frecvente. Mixat impecabil, extrem de clar si cu o dinamica perfecta, albumul pune in permanenta in valoare si o sectie ritmica de exceptie, cu un Portnoy in mare forma, mai ales din punct de vedere al alegerii elementelor pe care le executa si cu un bas prezent, distinct si deasemenea, foarte cald.
Compozitional, albumul e o mica bijuterie si ar fi fost una mare de tot daca pe alocuri n-ar fi fost lungit inutil. Piesele au linii melodice foarte bune, chiar daca nu intotdeauna au "lipici", iar vocea lui Morse suna de minune, cald si exuberant. Atmosfera e atent construita  iar intensitatea e bine dozata, fiecare pasaj pastrand creand instantaneu anticipatia urmatorului. Is It Really Happening mi se pare o piesa perfecta din punctul asta de vedere. Si chiar daca intalnim unele clisee progresive, chiar daca ocazional ai o senzatie de deja-vu, albumul te cucereste fara prea multe probleme. Daca ar fi fost vara, ar fi fost ideal pentru o plimbare pe niste dealuri inflorite. In noiembrie, The Wirlwind iti poate fi compania perfecta atunci cand privesti pe geam la stropii de ploaie, alaturi de un vin bun.

Cynyc more Nota: 9


Posted at 16:53 |  19 Noiembrie 2009  | 75 Comentarii  | 4322 Vizualizari

Comenteaza la: The Whirlwind

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei