IRON MAIDEN - The X Factor

The X Factor FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 02.10.1995
CASA DE DISCURI: EMI
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 1 voturi

Top 1995: #29
Iron Maiden more
Componenta:
Blaze Bayley – voce
Dave Murray – chitara
Janick Gers – chitara
Steve Harris – bas
Nicko McBrain – tobe
TRACKLIST:

01. Sign of the Cross02. Lord of the Flies03. Man on the Edge04. Fortunes of War05. Look for the Truth06. The Aftermath07. Judgement of Heaven08. Blood on the World's Hands09. The Edge of Darkness10. 2 A.M.11. The Unbeliever
Cu siguranta perioada Iron Maiden cu Blaze Bayley este cea mai marginalizata de catre fanii trupei, si asta dintr-un motiv cat de se poate de pueril: timbrul vocal. Noi, ascultatorii de muzica rock, suntem invatati sa suportam aproape toate genurile si subgenurile metalice, mai ales cand avem parte de acele voci care iti dau impresia ca acolo nu se canta, ci se vomita... si, culmea, chiar ne place. Cu toate acestea, in momentul in care il aducem in discutie pe Blaze Bayley, foarte multi dintre ascultatorii formatiei, si nu numai, sustin ca nu pot asculta cele doua discuri inregistrate cu el tocmai din cauza vocii, desi cel putin The X Factor este o capodopera in adevaratul sens al cuvantului, din toate punctele de vedere, indeosebi instrumental.
 
Imediat dupa turneul de prezentare pentru Fear of the Dark (1992), Bruce Dickinson avea sa paraseasca formatia in dauna carierei solo. Pleacarea lui nu a fost chiar un soc pentru melomanii acelor vremuri, intrucat zvonurile cu privire la acest lucru datau inca dinaintea aparitiei lui No Prayer For the Dying (1990), cand presa de specialitate il dadeau pe Michael Kiske ca inlocuitorul ideal. Acelasi lucru fiind valabil chiar si atunci cand zvonurile au devenit realitate, trei ani mai tarziu. Totusi, situatia avea sa fie cu totul alta, pentru ca Steve Harris si compania a scos la bataie postul de vocal, concurs la care s-au inscris, para-se, Michael Kiske, Doogie White (Rainbow), Damian Wilson (Threshold), Andre Mathos, James LaBrie si multi altii. Nu se stie foarte exact daca intr-adevar a fost chiar asa, deoarece trupa niciodata nu a confirmat aceste nume. Ideea este ca Blaze Bayley nu este unul dintre cei mai buni vocali din aceasta lume, mai ales in comparatie cu cei mentionati. Cu toate acestea, este un solist care canta corect, pe note, in timp ce timbrul sau vocal, placut sau nu, este fix o chestie de perceptie personala. 
 
Mai mult, daca oricare alt vocal ar fi fost ales, in mod cert acest disc ar fi mers intr-o cu totul alta directie, fiindca statutul lui Blaze Bayley in trupa nu a fost unul de invitat, ci unul de membru cu drepturi depline, fiind pe deasupra si un foarte bun compozitor, asa cum putem observa din materialul finit. Si sa ascult piese precum The Unbeliever, Sign of the Cross, Fortunes of WarThe Edge of Darkness, sau 2 A.M. altfel decat cum sunt ele in prezent, ar fi, fara doar si poate, un dezastru. Desigur, daca ar fi fost asa, nu as fi stiut niciodata cum ar fi sunat varianta cu Blaze Bayley, cum de altfel nimeni nu stie cum ar fi sunat cu Michael Kiske la microfon, spre exemplu. Cum spuneam si in primul paragraf, cel putin din punct de vedere instrumental, albumul este unul fabulos, doar vocea fiind cea care creeaza controverse. Si intr-o oarecare masura era normal ca aceste controverse sa se nasca, deoarece a-l inlocui pe Bruce Dickinson din start este un pas inapoi, mai ales ca Blaze Bayley nu a venit in trupa pentru a fi cel mai bun solist-vocal din lume si nici pentru a face o miscare scenica deosebita, asemeni predecesorului sau, ci a aterizat acolo numai si numai pentru a face muzica.
 
Iar daca cei care suntem certati cu vocea lui putem face un minim de efort astfel incat sa trecem peste acest complex al timbrului sau vocal, ne putem da seama ca, intr-adevar, materialul este la un nivel ce cu greu mai poate fi atins in metalul progresiv. Iar aceste lucruri le spun din proprie experienta, deoarece si eu m-am numarat printre cei care nu se puteau atinge de The X Factor din cauza lui Blaze Bayley, in ciuda faptului ca in prima faza mi-a placut foarte mult, fiind de altfel un album ascultat chiar la cateva saptamani dupa ce el "a fost lansat oficial" pe tarabele din Piata Romana. Din pacate, valul care se ridicase asupra lui Blaze m-a contaminat destul de repede, insa, spre bucuria mea, dupa multi ani, am inceput sa-i inteleg intru-totul muzica, ajungand in prezent ca The X Factor sa fie cel mai ascultat album al britanicilor... de aproximativ un an.

Fantotzii more Nota: 9.5


Posted at 22:39 |  12 Decembrie 2014  | 0 Comentarii  | 1930 Vizualizari

Comenteaza la: The X Factor

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way