DYNFARI - Vegferð Tímans

Vegferð Tímans FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 16.03.2015
CASA DE DISCURI: Code666
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
0.0
NOTEAZA ALBUM: 0 voturi

Top 2015: #76
Dynfari more
Componenta:
Jóhann Örn - voce, bas, chitara
Bragi - chitara
Hjálmar - bas
Jón Emil - percutie, chitara
TRACKLIST:

1. Ljósið2. Óreiða3. Sandkorn (í stundaglasi tímans)4. Hafsjór5. Fall XCII og 2^57.885.161 - 1 sálna6. Vegferð I - Ab Terra7. Vegferð II - Ad Astra8. Vegferð III - Myrkrið

Tupele metal formate din doi membri rar cântă altceva decât black. Nu e probabil imposibil, dar e în orice caz greu să găsești un duo de sympho-power sau folk metal. Dynfari nu reprezintă în acest context excepția, ci regula. Duoul islandez a început în urmă cu vreo patru ani cu un black ceva mai avangardist și a evoluat apoi, într-un mod perfect nesuprinzător, spre un soi de post-black metal, care ar trebui la o adică numit și el avangardist, deși sunt motive serioase pentru a nu o face. Unul dintre ele ar fi existența formației islandeze Solstafir.
Mare ghinion pentru Dynfari, chestia asta Solstafir. Vreau să spun, care e reacția normală la o întrebare de genul „cunoști trupa aia islandeză ce cântă post-black metal atmosferic cu ușoare influențe folk și cu texte scrise în islandeză”? Da, Solstafir. A, nu, mă refeream la cealaltă, la Dynfari. Cine dracu vrea să fie „cealaltă trupă”? Mai ales că Dynfari nu e o clonă Solstafir. Atâta doar că cele două formații sunt destul de apropiate ca stil, ceea ce nu strică menționat, în condițiile în care „post-black metal” este, har Domnului, un termen destul de vag. (Dynfari abia dacă are, de exemplu, vreo legătură cu Deafheaven sau Fen.) În treacăt fie spus, duoul islandez nici duo nu mai e. Celor doi membri fondatori, Jóhann Örn și Jón Emil, li s-au alăturat basistul Hjálmar și chitaristul Bragi. Cei doi muzicieni cu nume de basm cântă, dacă bine am înțeles, nu numai în concerte ci și pe Vegferð Tímans.
După cum știe toată lumea, pe scena black metalului avangardist nu activează decât scholari ai mitologiilor precreștine, ceea ce explică și numărul mare de albume conceptuale spiritualist-apocalipctice care apar în acest domeniu. Membrii Dynfari s-au conformat și ei așteptărilor și au compus un LP ce reflectează asupra dispariției umanității în neant, eveniment conceput ca un act ascensional spre niveluri ceva mai cosmice ale ființării. Trilogia Vegferð de la capătul discului este dedicată tocmai acestei călătorii colective ab Terra ad astra, al cărei ultim stadiu îl reprezintă întunericul cosmic (Myrkrið). Drept consecință, albumul se încheie cu o compoziție intitulată „Întuneric” (asta înseamnă Myrkrið), în condițiile în care – ține-te tare dragă cititorule! – prima prima piesă se numea „Lumină” (Ljósið). Eliade ar fi lăcrimat de fericire.
Cum ziceam mai sus, Dynfari se îndepărtează de la un LP la altul tot mai mult de black. Jón și Jóhann nu au practicat niciodată varianta agresiv-belicoasă a metalului negru, dar discurile anterioare nu erau totuși complet străine de asperitățile caracteristice genului. Prin comparație, Vegferð Tímans sună mai degrabă a doom. Cântecele sunt lungi și lente, blânde, melancolice și maiestuoase. Albumul, bogat în deep shadows și brilliant highlights, e potrivit și pentru somn și pentru meditație. De atâta frumusețe s-ar putea să nici nu observi că piesele nu prea excelează prin personalitate.
Așa, la modul obiectiv, nu mi se pare că Vegferð Tímans merită mai mult de 7, dar îl voi nota cu toate acestea cu un 8. Preventiv. Nu-i exclus ca pe viitor să-i descopăr niște virtuți care acum nu îmi sunt evidente.
Posted at 16:04 |  28 Martie 2015  | 0 Comentarii  | 2057 Vizualizari

Comenteaza la: Vegferð Tímans

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)