END OF GREEN - Void Estate

Void Estate FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 18.08.2017
CASA DE DISCURI: Napalm Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 3 voturi

Top 2017: #93
End of Green more
Componenta:
Michael Huber (Michelle Darkness) - voce, chitara
Michael Setzer (Sad Sir) - chitara
Oliver Merkle (Kirk Kerker) - chitara
Rainer Hampel (Hampez) - bas
Matthias Siffermann (Lusiffer) - tobe
TRACKLIST:

01. Send in the Clowns02. Darkside of the Sun03. The Door04. Head Down05. Crossroads06. The Unseen07. Dressed in Black Again08. Mollodrome09. Worn and Torn10. City of Broken Thoughts11. Like a Stranger
Nu mai știu de ce am dat click pe clipul de la Darkside of the Sun. Îi știam pe End of Green de la primul album – Infinity (1996) – dar goth&roll-ul lor cu faze punk nu mă convinsese să le ascult vreun album întreg vreodată. Ceva însă, se schimbase, pe Darkside of the Sun: un gothic doom așezat și melodios, cântat pe două voci, una de bariton (să zicem gen Type O Negative) și una răgușită (să zicem gen Sentenced).

 Hm, am zis, nu e ce știam eu, ia să mai vedem. Send in the Clowns a sunat încă și mai bine, tot lentă, dar și mai melodică, cu o voce gravă (să zicem gen Love like Blood) și un distors discret care la refren izbucnește într-un acces de melancolie în cea mai bună tradiție a scenei de gothic rock nouazeciste, când până și Tiamat se înscriseseră în fan clubul Sisters of Mercy.

 Wow, am zis, și cuprins de entuziasm, am mers și mai departe și am plusat cu clipul de la The Door. Melancolia nu a mai sunat de multă vreme atât de dulce: neafectată și directă, captivantă, dar totuși nu copleșitoare, mai degrabă nostalgie decât depresie. Plus un clip alb-negru care m-a trimis cu gândul la Love Is Dead (Atrocity) și pentru mine nu există un clip alb-negru mai frumos decât Love Is Dead (Atrocity). 

 Dar End of Green au făcut mult mai mult în 2017 decât să lanseze trei hituri pe YouTube: au lansat un album. Atenție! Ăsta nu se poate asculta în timp ce alergați pe bandă la sala de fitness, pentru că riscați să intrați în ritmul lui și să vă împleticiți și să cădeți să radă toți culturiștii ăia de voi până le crapă tricourile respirante de la Decathlon de pe ei și să vă facă și poză să vă pună pe Facebook. Ăsta nu se ascultă nici pe bicicletă, pentru că riscați să fiți atât de absorbiți de el încât să vă opriți din greșeală la trecerea de pietoni și să vă ia din spate vreun taximetrist pe capotă. Nici chiar dacă îl ascultați ca pieton nu riscați mai puțin, pentru că e atât de captivant încât sigur-sigur o să dați peste un biciclist. E un album care se ascultă pur și simplu, doar de dragul lui. Cum ar spune Moromete, ocupațiunea voastră manuală principală trebuie să fie și ocupațiunea voastră mintală. Să lăsați orice altceva și să îi acordați 55 de minute.

 Strict muzical, e vorba de structuri și melodii super-simple, fără nici un fel de dat la-ntors, de cele mai multe ori, vocea intră chiar peste primele acorduri, apelează rar la repetiții, instrumentația e clasică, două chitare, bas și tobe, foarte rar clape și și mai rar solouri. Sunt piese pe care le veți remarca imediat, la adăpostul cărora celelalte se vor deschide treptat, cu fiecare audiție, pentru că, dacă prea puține fac impresie luate separat, toate strălucesc atunci când sunt luate împreună. Așa că atunci când vă uitați la clipul de la The Door, închipuiți-vă că dacă ascultați tot albumul, o să mai descoperiți încă 10 la fel de frumoase, și dacă îl ascultați cu ochii închiși o să vedeți încă 10 videoclipuri, nu neapărat alb-negru, ci în ce culori vreți voi, pentru că e o muzică ce are darul de a vă transfoma în scenariști, regizori și directori de imagine.

 Nu vă mai spun și pe ce piesă găsiți cea mai frumoasă melodie a anului și nici care e preluarea care sună mai bine ca originalul, deși originalul nu poate fi uitat chiar așa ușor. Nu vă mai spun decât: ascultați un album, ascultați Void Estate!

Klawz more Nota: 9.5


Posted at 22:11 |  16 Octombrie 2017  | 0 Comentarii  | 1524 Vizualizari

Comenteaza la: Void Estate

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way