ANATHEMA - We're Here Because We're Here

We're Here Because We're Here FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 31.05.2010
CASA DE DISCURI: Kscope Music
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 44 voturi

Top 2010: #18
Anathema more
Componenta:
Vincent Cavanagh - voce, chitara
Lee Douglas - voce
Daniel Cavanagh - chitara
Jamie Cavanagh - bass
Les Smith - clape
John Douglas - tobe

Invitat:
Ville Valo - voce (5)
TRACKLIST:

01. Thin Air02. Summernight Horizon03. Dreaming Light04. Everything05. Angels Walk among Us06. Presence07. A Simple Mistake08. Get off, Get out09. Universal10. Hindsight

Inainte de toate, cred ca e necesar un soi de disclaimer la recenzia asta, si anume faptul ca Anathema e o trupa dureros de sincera, care nu isi menajeaza niciodata fanii, pentru ca fanii sunt prieteni si prietenii trebuie sa iti fie alaturi si la bine si la rau.

Trupele care scot discuri prea personale risca enorm sa nu transmita mesajul cui/cum trebuie, dar pe britanici pare sa nu ii deranjeze deloc perspectiva asta, avand in vedere ca albumele lor sunt toate foarte personale, ca un soi de destainuiri.

Cand te uiti (asta implicand, evident, si auditia albumelor) la discografia Anathema e ca si cum ai privi un album cu fotografii mai vechi si mai noi, diverse ipostaze ale unei persoane dragi. Ale unui om care e acolo pentru ca e acolo.

Daca pana destul de recent, aceasta trupa a reprezentat echivalentul deznadejdii, tristetii, suferintei, dorului (suna probabil bizar pentru o recenzie a unei trupe de metal) picurate in muzica si texte in varii proportii, intru obtinerea unor albume cu efect garantat (plangi in pumni pana mori, te dai cu capul de toti peretii pana mori, zaci in pat pana mori), anul 2010 reprezinta in discografia trupei un moment de cotitura. O moarte si o renastere. Maturizare. Eliberare. Reinventare.

Titlul, in aparenta prozaic, reflecta foarte exact atitudinea albumului. Coperta la fel. E acolo un individ, despre care am suspectat si suspectez in continuare ca sunt eu, care sta singur in mijlocul unei plaje, in bataia soarelui, devenind parca una cu lumina. Ce face omul ala acolo? Respira, zambeste, traieste, e acolo pentru ca e acolo, altceva nu mai conteaza, de ce dracu vreti sa intelegeti voi totul?

Coloana sonora a povestii omului care e acolo pentru ca e acolo ne prezinta o muzica solara, melodioasa, jucausa, fara inflorituri, zburdalnica. E destul de putin metal, doar pe alocuri mai poti auzi cate o chitara fuzata, un riff sporadic, solouri sunt insa destule. In rest, e un melanj de Anathema cu Radiohead, Porcupine Tree, Portishead. E rock, aia e clar, e progressive, e pop, e alternative, e trip-hop, e unplugged, e simfonic. E Steven Wilson. E asa cum a zis Vincent, o muzica facuta de  2 familii, Cavanagh si Douglas. E Anathema in 2010. De ce suna asa? Pentru ca omul care e acolo pentru ca e acolo nu se mai teme de nimic, nu mai e deznadajduit, si-a smuls panza de paianjen din jurul ochilor si acum e capabil sa se bucure de intreaga frumusete a lumii din jur. E fericit. Impacat. Nu, nu resemnat, resemnarea e urata, e pentru batrani, omul care e acolo pentru ca e acolo e tanar, mai are multe de facut, de simtit, de trait, de iubit, de aia e acolo. “Suddenly, life has new meaning/ Suddenly, feeling is being/ Suddenly, I don’t have to be afraid/ Suddenly, all falls into place.

Da, e prima oara cand omul care e acolo pentru ca e acolo nu mai vrea sa moara, pentru ca moartea nu e importanta. A citit el undeva ca "Life is not the opposite of death. Death is the opposite of birth. Life is eternal." Asta l-a facut sa fie liber. Moartea e o usa spre altceva. Nu mai conteaza spre ce, conteaza ca sunt aici pentru ca sunt aici. Pentru ca m-am nascut, am intrat pe o usa si voi iesi pe alta, dar acum nu e vorba despre usi, ci despre drumul dintre ele.

In final, probabil momentul cheie al povestii omului care e acolo pentru ca e acolo: “I have found my way to fly free from the constraints of time/
I have soared through the sky, seen life far below in mind/
Breathed in truth, love, serene, sailed on OCEANS OF BELIEF/
Searched and found life inside, we're not just a moment in time...

Va intereseaza? Hop in!

 

 


Sake more Nota: 9


Posted at 22:55 |  20 Martie 2010  | 2 Comentarii  | 3826 Vizualizari

Comenteaza la: We're Here Because We're Here

  • Multumesc mult pentru aceasta recenzie.

    1. Posted by Bolo | 19 August 2010 10:33
  • E praf discu, v-o spune un fan Anathema.

    2. Posted by Geralt de Rivia | 20 August 2010 21:22
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way