ARCH ENEMY - Will to Power

Will to Power FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 08.09.2017
CASA DE DISCURI: Century Media
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 8 voturi

Top 2017: #167
Arch Enemy more
Componenta:
Alissa White-Gluz - voce
Michael Amott - chitara
Jeff Loomis - chitara
Sharlee D'Angelo - bas
Daniel Erlandsson - tobe
TRACKLIST:

01. Set Flame to the Night02. The Race03. Blood in the Water04. The World Is Yours05. The Eagle Flies Alone06. Reason to Believe07. Murder Scene08. First Day in Hell09. Saturnine10. Dreams of Retribution11. My Shadow and I12. A Fight I Must Win
Atunci când a plecat de la Carcass, Michael Amott a dorit să iasă din zona obscură a death metalului dur și morbid și să producă o muzică mai acesibilă și mai melodică. E posibil ca ultimul album pe care l-a înregistrat cu Carcass, Heartwork, să îl fi convins că aceasta e calea pe care trebuie să o aleagă. Albumele pe care le-a produs cu noua sa trupă, Arch Enemy, au devenit unele dintre cele mai populare produse de o formație de death metal însă prețul plătit a fost pierderea bazei de fani ai death metal-ului ”autentic” și eticheta de ”pop-metal” pe care i-au lipit-o de frunte foștii admiratori Carcass. La această etichetă a contribuit și faptul că temele abordate în albume nu au mai fost moartea, cadavrele, tortura, molimele sau alte subiecte la fel de drăguțe ci mai degrabă problemele sociale sau personale.
Will to Power continuă în parte tendința pe care o constatăm în cazul altor albume Arch Enemy, adică încercarea de a produce piese melodice cu riff-uri optimiste și refrene care se înșurubează în creier și te urmăresc (chiar și atunci când sunt facile sau asemănătoare cu unele din trecut). Aducerea lui Jeff Loomis de la Nevermore era pentru mulți semnalul că în sfârșit Arch Enemy va face o schimbare semnificativă de direcție. Din păcate Loomis pare să nu fi contribuit cu mai nimic la piesele de pe album. Amott i-a permis probabil să mai adauge pe ici pe colo un al doilea solo de chitară sau un riff însă pe album nu se simte nimic din melancolia sau nonconformismul Nevermore. În a doua parte a albumului se poate observa o dorință timidă de a o lua pe alte căi, dar rezultatele nu sunt întotdeauna spectaculoase.
Prima parte a albumului e alcătuită din piese tipice Arch Enemy: The Race, The World is Yours și The Eagle Flies Alone îi vor mulțumi pe fanii actuali ai trupei, fiind în același registru cu hit-urile de pe War Eternal.
De la Reason to Believe încep experimentele și  piesele mai puțin reușite. Reason to Believe este o baladă în care Alissa folosește la început o voce ”clean” care nu mai seamănă cu cea folosită pe albumele Agonist sau în colaborarea cu Kamelot, ci împrumută un ton ușor răgușit caracteristic solistelor din anii 90, pe care o combină cu growling-ul în diverse tonalități. Cu toate eforturile de schimbare a registrului vocal și a tonalităților, piesa nu impresionează pentru că, la fel ca vocea, seamănă cu baladele mediocre ale trupelor de rock din perioada respectivă.
Murder Scene este o întoarcere la perioada când la microfon se afla Angela Gossow. Riff-urile furibunde seamănă însă prea mult cu alte melodii produse în trecut, iar refrenul e banal și nu mai face aceeași impresie ca cele din primele piese.
Același fenomen poate fi constatat și pe unele dintre piesele care urmează. Teme și riff-uri banale sunt completate cu solouri catchy care însă nu salvează piesele de mediocritate și chiar și după ascultări repetate acestea nu te atrag cu nimic. Saturnine este mai degrabă un outro la piesa respectivă, care pare că nu se îmbină nici cu aceasta și nici cu cea mai lungă piesă de pe album, care urmează.
Dream of Retribution este o piesă mai complexă cu accente progresive pe care Arch Enemy încearcă să sintetizeze toate caracteristicile stilului lor, combinându-le cu elemente de power metal. Atmosfera piesei e cea caracteristică albumelor de metal melodic din perioada în care Edguy, Royal Hunt și alte trupe din aceași zonă dominau power-metalul progresiv. Piesa nu este rea, dar nu este ceva nou ci mai degrabă o excursie melancolică în trecut.
My Shadow And I este o altă piesă tip Arch Enemy care nu iese în evidență cu nimic.
A Fight I Must Win este a doua piesă care trece de 6 minute și pe care Amott și compania încearcă să arate că sunt capabili de compoziții mai complexe. In fine, nu complexe după standardul metalului progresiv, ci luând drept referință death metalul melodic și simplist practicat de multe trupe contemporane. Ritmurile death metal sunt temperate melodia alunecând din nou spre power. Din când în când auzim și un acompaniament de viori care adaugă o atmosferă cinematică. Piesa e plăcută dar doar atât. Dacă aș fi auzit-o acum 15 ani probabil că aș fi fost impresionat.
Versurile de pe câteva dintre piese par a fi inspirate de cărțile de dezvoltare personală sau de ”psihologie pozitivă” – lumea e a ta dacă ai suficientă voință, dacă vrei poți să îi domini pe ceilalți etc. Tema le face să pară naive, sau, uneori, chiar ridicole.
In sinteză Will to Power este un album pe care Arch Enemy încearcă să facă o schimbare de direcție dar fără prea mult curaj. Un salt prea îndrăzneț ar fi prea periculos. După ce ai pierdut pe amatorii de death metal serios, ar fi o tragedie să îi pierzi și pe cei care se mulțumesc cu ritmuri accesibile dar catchy. Poate că pe următorul album Loomis va reuși să îl convingă pe Amott să se arunce în gol, în speranța că va cădea pe moale. Pănă atunci va trebui să ne mulțumim doar cu jumătăți de măsură.

Arthur more Nota: 7.5


Posted at 21:27 |  30 Octombrie 2017  | 0 Comentarii  | 3638 Vizualizari

Comenteaza la: Will to Power

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence