ARCH ENEMY - Will to Power

Will to Power FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 08.09.2017
CASA DE DISCURI: Century Media
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2017: #20
Arch Enemy more
Componenta:
Alissa White-Gluz - voce
Michael Amott - chitara
Jeff Loomis - chitara
Sharlee D'Angelo - bas
Daniel Erlandsson - tobe
TRACKLIST:

01. Set Flame to the Night02. The Race03. Blood in the Water04. The World Is Yours05. The Eagle Flies Alone06. Reason to Believe07. Murder Scene08. First Day in Hell09. Saturnine10. Dreams of Retribution11. My Shadow and I12. A Fight I Must Win
Atunci când a plecat de la Carcass, Michael Amott a dorit să iasă din zona obscură a death metalului dur și morbid și să producă o muzică mai acesibilă și mai melodică. E posibil ca ultimul album pe care l-a înregistrat cu Carcass, Heartwork, să îl fi convins că aceasta e calea pe care trebuie să o aleagă. Albumele pe care le-a produs cu noua sa trupă, Arch Enemy, au devenit unele dintre cele mai populare produse de o formație de death metal însă prețul plătit a fost pierderea bazei de fani ai death metal-ului ”autentic” și eticheta de ”pop-metal” pe care i-au lipit-o de frunte foștii admiratori Carcass. La această etichetă a contribuit și faptul că temele abordate în albume nu au mai fost moartea, cadavrele, tortura, molimele sau alte subiecte la fel de drăguțe ci mai degrabă problemele sociale sau personale.
Will to Power continuă în parte tendința pe care o constatăm în cazul altor albume Arch Enemy, adică încercarea de a produce piese melodice cu riff-uri optimiste și refrene care se înșurubează în creier și te urmăresc (chiar și atunci când sunt facile sau asemănătoare cu unele din trecut). Aducerea lui Jeff Loomis de la Nevermore era pentru mulți semnalul că în sfârșit Arch Enemy va face o schimbare semnificativă de direcție. Din păcate Loomis pare să nu fi contribuit cu mai nimic la piesele de pe album. Amott i-a permis probabil să mai adauge pe ici pe colo un al doilea solo de chitară sau un riff însă pe album nu se simte nimic din melancolia sau nonconformismul Nevermore. În a doua parte a albumului se poate observa o dorință timidă de a o lua pe alte căi, dar rezultatele nu sunt întotdeauna spectaculoase.
Prima parte a albumului e alcătuită din piese tipice Arch Enemy: The Race, The World is Yours și The Eagle Flies Alone îi vor mulțumi pe fanii actuali ai trupei, fiind în același registru cu hit-urile de pe War Eternal.
De la Reason to Believe încep experimentele și  piesele mai puțin reușite. Reason to Believe este o baladă în care Alissa folosește la început o voce ”clean” care nu mai seamănă cu cea folosită pe albumele Agonist sau în colaborarea cu Kamelot, ci împrumută un ton ușor răgușit caracteristic solistelor din anii 90, pe care o combină cu growling-ul în diverse tonalități. Cu toate eforturile de schimbare a registrului vocal și a tonalităților, piesa nu impresionează pentru că, la fel ca vocea, seamănă cu baladele mediocre ale trupelor de rock din perioada respectivă.
Murder Scene este o întoarcere la perioada când la microfon se afla Angela Gossow. Riff-urile furibunde seamănă însă prea mult cu alte melodii produse în trecut, iar refrenul e banal și nu mai face aceeași impresie ca cele din primele piese.
Același fenomen poate fi constatat și pe unele dintre piesele care urmează. Teme și riff-uri banale sunt completate cu solouri catchy care însă nu salvează piesele de mediocritate și chiar și după ascultări repetate acestea nu te atrag cu nimic. Saturnine este mai degrabă un outro la piesa respectivă, care pare că nu se îmbină nici cu aceasta și nici cu cea mai lungă piesă de pe album, care urmează.
Dream of Retribution este o piesă mai complexă cu accente progresive pe care Arch Enemy încearcă să sintetizeze toate caracteristicile stilului lor, combinându-le cu elemente de power metal. Atmosfera piesei e cea caracteristică albumelor de metal melodic din perioada în care Edguy, Royal Hunt și alte trupe din aceași zonă dominau power-metalul progresiv. Piesa nu este rea, dar nu este ceva nou ci mai degrabă o excursie melancolică în trecut.
My Shadow And I este o altă piesă tip Arch Enemy care nu iese în evidență cu nimic.
A Fight I Must Win este a doua piesă care trece de 6 minute și pe care Amott și compania încearcă să arate că sunt capabili de compoziții mai complexe. In fine, nu complexe după standardul metalului progresiv, ci luând drept referință death metalul melodic și simplist practicat de multe trupe contemporane. Ritmurile death metal sunt temperate melodia alunecând din nou spre power. Din când în când auzim și un acompaniament de viori care adaugă o atmosferă cinematică. Piesa e plăcută dar doar atât. Dacă aș fi auzit-o acum 15 ani probabil că aș fi fost impresionat.
Versurile de pe câteva dintre piese par a fi inspirate de cărțile de dezvoltare personală sau de ”psihologie pozitivă” – lumea e a ta dacă ai suficientă voință, dacă vrei poți să îi domini pe ceilalți etc. Tema le face să pară naive, sau, uneori, chiar ridicole.
In sinteză Will to Power este un album pe care Arch Enemy încearcă să facă o schimbare de direcție dar fără prea mult curaj. Un salt prea îndrăzneț ar fi prea periculos. După ce ai pierdut pe amatorii de death metal serios, ar fi o tragedie să îi pierzi și pe cei care se mulțumesc cu ritmuri accesibile dar catchy. Poate că pe următorul album Loomis va reuși să îl convingă pe Amott să se arunce în gol, în speranța că va cădea pe moale. Pănă atunci va trebui să ne mulțumim doar cu jumătăți de măsură.

Arthur more Nota: 7.5


Posted at 21:27 |  30 Octombrie 2017  | 0 Comentarii  | 262 Vizualizari

Comenteaza la: Will to Power

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Örvény

Trupa: Perihelion
Aparitie: 10.11.2017
Casa de discuri: Apathia Records
 - Örvény
TRACKLIST
1. Kihalt égi folyosók2. Bolyongó3. Fényt!4. Örvény5. Romokon6. Ébred? táj7. Bardó

Psychotic Symphony

Trupa: Sons of Apollo
Aparitie: 20.10.2017
Casa de discuri: InsideOut
 - Psychotic Symphony
TRACKLIST
01. God of the Sun02. Coming Home03. Signs of the Time04. Labyrinth05. Alive06. Lost in Oblivion07. Figaro's Whore08. Divine Addiction09. Opus Maximus

Walk the Earth

Trupa: Europe
Aparitie: 20.10.2017
Casa de discuri: Hell and Back
 - Walk the Earth
TRACKLIST
01. Walk the Earth02. The Siege03. Kingdom United04. Pictures05. Election Day06. Wolves07. GTO08. Haze09. Whenever You're Ready10. Turn to Dust

Deep Calleth upon Deep

Trupa: Satyricon
Aparitie: 22.09.2017
Casa de discuri: Napalm Records
 - Deep Calleth upon Deep
TRACKLIST
01. Midnight Serpent02. Blood Cracks Open the Ground03. To Your Brethren in the Dark04. Deep Calleth Upon Deep05. The Ghost of Rome06. Dissonant07. Black Wings and Withering Gloom08. Burial Rite

Letters to Myself

Trupa: Cyhra
Aparitie: 20.10.2017
Casa de discuri: Spinefarm
 - Letters to Myself
TRACKLIST
01. Karma02. Heartrage03. Here to Save You04. Muted Life05. Closure06. Letter to Myself07. Dark Clarity08. Holding Your Breath09. Rescue Ride10. Black Wings11. Inside a Lullaby12. Dead to Me

Sunbound

Trupa: Brother Firetribe
Aparitie: 24.03.2017
Casa de discuri: Spinefarm
 - Sunbound
TRACKLIST
01. Sunbound02. Help Is on the Way03. Indelible Heroes04. Taste of a Champion05. Last Forever06. Give Me Tonight07. Shock08. Strangled09. Heart of the Matter10. Restless Heart11. Big City Dream12. Phantasmagoria