TYAKRAH - Wintergedanken

Wintergedanken FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 27.10.2017
CASA DE DISCURI: Satanath Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 1 voturi

Top 2017: #83
Tyakrah more
Componenta:
J.R. - voce, tobe
I.XII - chitara, bas, clape
TRACKLIST:

1. Praeludium – Auf kalten Wegen2. Gefrorne Tränen3. Wintergedanken4. Interludium – Eisige Andacht5. Fährten im Schnee6. Erstarrende Nacht7. Postludium – Ende des Weges
Uitați-vă un pic la copertă: un peisaj tipic de iarnă, ușor kitsch, parcă smuls din ramă de pe peretele de lemn al unei cabane de la munte. V-ați întrebat vreodată: oare la ce se gândește pădurarul, sau șeful ocolului silvic, sau salvamontistul, sau drumețul solitar care se trezește față în față cu o tăcere rece, nemișcată și albă? Lasă că s-a gândit J.R. Nu, nu J.R. Ewing, petrolistul din America, ci J.R. și atât, tobar și vocal la Tyakrah din Germania. Și și-a imaginat pentru început cărările reci (Praeludium – Auf kalten Wegen) unde bate un vânt care-i îngheață călătorului lacrimile pe față (Gefrorne Tränen). Normal că omului îi vin în minte tot felul de gânduri de iarnă (Wintergedanken), din care se scutură cam după vreo șapte minute, își face vreo trei cruci (întoarse) rapide, că e frig, și spune o rugăciune, înghețată și ea (Interludium – Eisige Andacht). Nu trece mult și apar urme pe zăpada (Fährten im Schnee) care îi mențin atenția până se lasă seara; iarna, la munte, seara se lasă devreme, dar cerul e senin și curat și noaptea se văd o puzderie de stele (Erstarrende Nacht). Și, în sfârșit, ajunge la capătul drumului. (Postludium – Ende des Weges). Cam asta îmi spun mie coperta și titlurile pieselor.
 
În ceea ce privește muzica, trebuie să recunosc că prezentarea făcută de Satanath Records e de o rară acuratețe și onestitate. Surprinde în câteva cuvinte esența acestui disc, adică îmi face mie cea mai mare parte din treabă. Ia fiți atenți aici: "a spirited black metal journey through winter landscapes conjured up by dialogue between sorrowful vocal performance and haunting guitar work". Nimic mai adevărat! 
 
Faptul că e o călătorie spirituală prin peisaje de iarnă nu mai e un secret, dacă ați citit primul paragraf. Că e black metal încă nu apucasem să vă zic. E din ăla oldschool, dar pe ritmuri medii, ușor aplecat spre doom, cu traforaj mai degrabă așezat, dar cu accese ocazionale de blast beat furios. În general, structurile sunt simple și repetitive, dar nu ajung să fie plictisitoare, o să vedeți mai încolo de ce, e surpriză. Fährten im Schnee, hitul incontestabil al albumului, reușește să treacă prin multe schimbări de ritm în cele șapte minute ale lui, la un moment dat se enervează și scapă într-un riff aproape thrash, dar rămâne epic și cursiv. Sunt patru piese de câte șapte minute și trei interludii instrumentale scurte cu tentă dark/ambient; în total, o plimbărică înviorătoare prin zăpadă de vreo 37 de minute.
 
Dacă e ceva ce îi dă aripi albumului ăstuia, apăi "haunting guitar work" e chestia aia și dacă e ceva care i le taie, ceva-ul ăla se rezumă în sintagma "sorrowful vocal performance". Satanath Records sigur nu a vrut să spună că e "o prestație vocală regretabilă", dar vă zic eu că asta e traducerea corectă. E o voce tipică de black metal, care devine rapid monotonă. Bineînțeles că nu am înțeles nici un vers, nici un cuvânt barem, cei 12 ani de germană nu mi-au ajutat la nimic. Am început să mă rog (cu mult înainte să vină piesa Interludium – Eisige Andacht) ca J.R. să schimbe ceva și când J.R. chiar a făcut-o, și a început să cânte cu voce clean, am regretat imediat. E adevărat, am început să mai prind și eu câte un cuvânt, câte o propoziție, dar cu ce preț! În sfârșit, J.R. e un tobar bun, ar trebui să se concentreze pe tobe. 
 
Am păstrat ce e mai bun la sfârșit: așa chitară nu ați mai auzit în viața voastră la o trupă de black metal. De-asta am și vrut să scriu despre album. Gefrorne Tränen începe cu un riff lent și zdrăngănit a la Bathory și când după 12 secunde a intrat I.XII cu chitara și a început să se tânguie, am încremenit. La început, pentru că am fost surprins, dar pe urmă, pentru că era atât de frumos. Ați zice că o chitară solo melodioasă, cu un ton cristalin și melancolic, care rezonează bântuitor, nu își are locul în black metal. Ei bine, la Tyakrah nu numai că și-l are, dar e definitorie și transformă o trupă mediocră într-una specială. Atmosfera e atu-ul albumului ăstuia și părțile de chitară sunt esențiale din punctul așa de vedere. Wintergedanken își are defectele lui, dar marchează debutul unei trupe care poate deveni remarcabilă.

Klawz more Nota: 8


Posted at 15:44 |  27 Februarie 2018  | 1 Comentarii  | 688 Vizualizari

Comenteaza la: Wintergedanken

  • merge la fix zilele astea
    https://tyakrah.bandcamp.com/releases

    1. Posted by Ishmael | 27 Februarie 2018 16:05
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance

Rainier Fog

Trupa: Alice in Chains
Aparitie: 24.08.2018
Casa de discuri: BMG
 - Rainier Fog
TRACKLIST
01. The One You Know02. Rainier Fog03. Red Giant04. Fly05. Drone06. Deaf Ears Blind Eyes07. Maybe08. So Far Under09. Never Fade10. All I Am