TIARRA - X

X FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 23.05.2015
CASA DE DISCURI:
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 1 voturi

Top 2015: #59
Tiarra more
Componenta:
Anda - voce
Alex - voce
John - clape
Tudor - chitara
Corina - vioara
Iuliana - violoncel
Adi - bas
Cristi - tobe
TRACKLIST:

01. To Feel Again02. House of Tears03. When the Roses are Gone04. Burn!05. Broken Echoes II06. Cold07. Pain Knows our Names08. When She Cries09. Hard To Let Go10. No More Sun11. Swan Song12. And The Rain13. Beneath the Scars14. Lost in the Crowd

Nu, X nu e al zecelea album Tiarra, este doar al doilea. X este pe de altă parte un album aniversar de zece ani, chiar dacă a apărut în al unsprezecelea an de existență al formației. Asta n-are bineînțeles nici o relevanță – decalajul de câteva luni, vreau să zic – mai ales că, dacă bine am înțeles, X trebuia să iasă în 2014, când se împlineau într-adevăr zece ani de la înființarea trupei. N-ar avea de altfel importanță nici dacă LP-ul s-ar numi „Ics”, zece ani de existență tot ar fi un lucru frumos. Mai ales în ziua de azi, când formațiile dispar mai repede decât apar.
X va intra probabil în istorie ca unul dintre cele mai lungi albume rock românești ever, căci are aproape două ore. Mi-ar fi plăcut să pot scrie că e cel mai lung, dar din păcate nu e cazul. LP-ul de debut TAUUSK a avut de exemplu peste două ore. (Inexplicabilă aroganță. Nici până azi n-am reușit să-l ascult până la capăt. Asta așa, în paranteză, că n-are legătură cu Tiarra.) Nu vreau să sugerez acum că ar exista o legătură necesară între cantitate și calitate, vreau doar să spun că, la un prim contact, X impresionează mai ales prin cantitate: opt muzicieni, disc dublu, 14 piese, compoziții (în general) lungi și (întotdeauna) complexe. N-ai cum să nu apreciezi așa ceva. Sau, mă rog, ai cum, dar noi, metaliștii, încă mai știm să respectăm lucrurile bine făcute.
O fi Ics un album bine făcut, dar tot ai putea să-l faci pierdut în categoria lipsită de strălucire a „metalului tipic de Artmania”. Chestia e însă – și aici intervine aspectul calitativ – că X reușește exact acolo unde Endless Forms Most Beautiful (noua capodoperă Nightwish, adică) eșuează. (Și comparația rămâne relevantă chiar dacă, per total, varietatea de sympho-goth metal practicată de Tiarra are mai multe în comun cu Sirenia decât cu Nightwish.) Există și pe X piese ce colapsează sub povara propriei frumuseți, dar nu ele dau tonul LP-ului, ca să zic așa. Dimpotrivă, accentul cade în general pe feeling și atmosferă și nu pe grandiozitate sau pe virtuozitatea instrumentală gratuită. Așa se face că Tiarra apare ca o excepție de la regula metalului simfonic, care spune că cu cât e mai lungă o piesă, cu atât e mai plictisitoare. Deși depășesc ambele 14 minute, Broken Echoes II, cu elementele ei darkwave, respectiv No More Sun, care îmbină riffurile death metal cu soundul dramatic al instrumentelor cu coarde, sunt două dintre cele mai captivante piese de pe X. Unul dintre punctele forte ale albumului e, de altfel, că – între limitele destul de strâmte ale genului – operează cu un spectru surprinzător de larg de influențe. În Hard To Let Go se aude de exemplu puțin Type O Negative, un strop de Moonspell, death metalul melodios din Burn duce oarecum cu gândul la Grimegod, iar Cold amintește, prin efectele ei electro, de Evanescence.
Singura problemă cu X e că va fi cam greu de depășit. Mult mai mult decât atât nu se poate scoate din metalul gotic-simfonic.
Posted at 14:58 |  08 Iunie 2015  | 7 Comentarii  | 2654 Vizualizari

Comenteaza la: X

 • Clar mai bun decat noul album Nightwish, dar inutil de lung. Daca toate piesele nu depaseau 5-6 minute, ar fi fost ideal. Te contrazic in ceea ce priveste piesele lungi... cele doua piese mi se par a fi echivalentul aleia de la NW de pe ultimul album (de 26 de minute). Incearca sa fie interesante, sa te tina in priza, dar lucrurile sunt fortate nitel.

  Piesele mai scurte sunt si cele mai bune. House of Tears, Pain Knows Our Names, Cold, Hard To Let Go, parti din Burn! si Lost In The Crowd. Un 7 dupa parerea mea... ar fi meritat un 8 de ar fi fost mai scurt albumul si daca ar fi taiat niste piese (balada inutila si prost interpretata Swan Song in special).

  Post Scriptum ramane albumul lor de referinta. Si mai multe tentative a canta in limba romana... mai ales din partea Andei... no offense, dar romgleza ei cam fura din farmec.

  1. Posted by Archgoat | 08 Iunie 2015 15:29
 • esti foarte bun archgoat.. cum dai tu note , merge un 7 dar ar fi meritat 8 daca... esti foarte bun.. puteai fi un profesor de muzica reusit..

  2. Posted by pepene | 09 Iunie 2015 08:10
 • Auzi bai cheptene, doar pentru ca ti-am "jignit" fanboy-ul din tine cand am spus ca noul album NW e de toate fecalele, asta nu inseamna ca trebuie sa imi contrazici tu mereu parerile mele despre un album. Chill out, man... everybody has a right to an opinion.

  3. Posted by Archgoat | 12 Iunie 2015 14:04
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance