concerte

ARTmania Festival 2013

ARTmania Festival 2013
TRUPE: Amaranthe, Deine Lakaien, Haggard, Lacrimosa, Orphaned Land, Within Temptation, Xandria

Ce-a de-a opta editie a Festivalului ARTmania de la Sibiu a adunat in centrul vechi al Sibiului un public numeros si, prin succesul de care s-a bucurat, si-a reconfirmat statutul de eveniment de traditie cu fani dornici de a-si petrece cateva zile in inima cetatii medievale pe ritmuri de rock si de metal melodic. Anul acesta, organizatorii au incercat sa mareasca oferta culturala si au prezentat un program mai variat, cu expozitii, lansari de carte, proiectii de filme si documentare, dezbateri literare, dar si concerte rock cu unele dintre cele mai cunoscute trupe alternative romanesti ale momentului pe scena din Piata Mica (Omul cu Sobolani, COMA, The Mono Jacks, Lights Out! si Aeon Blank). Acestea au fost gratuite si, spre deosebire de anul precedent cand trupele au cantat in fata a cativa oameni, s-au bucurat de o mai mare popularitate de aceasta data. Concertele de metal melodic sunt totusi sufletul evenimentului si sunt cele care atrag mii de fani in fiecare an, chiar si din afara granitelor Romaniei. Din punct de vedere al line-up-ului, festivalul nu a venit nici in acest an cu noutati importante, organizatorii alegand sa mizeze pe fidelitatea publicului si pe popularitatea unor trupe care au dovedit deja ca au multi sustinatori la noi, precum Within Temptation, Lacrimosa, Haggard sau Orphaned Land.

O supriza placuta si un moment care se anunta special a fost concertul acustic al trupei germane Deine Lakaien, care s-a desfasurat in curtea Palatului Brukenthal in seara de joi in fata a aproximativ 300 de oameni. Cu siguranta, trupa a fost senzatia acestei editii ARTmania. Locul ales pentru desfasurarea artistica, piesele cantate si atmosfera creata au alcatuit un spectacol perfect. Pianul lui Ernst Horn, uneori melodios, alteori agresiv sau chiar psihedelic, si vocea hipnotica a solistului Alexander Veljanov au reusit sa umple spatiul cu ziduri impunatoare, iar melodii precum Return, Gone, Over and Done, Love Me to the End, Wunderbar sau Mirror Men au incantat publicul, starnind emotii si aplauze pe masura. Concertul de aproape doua ore a fost unul exceptional, care merita vazut de mult mai multa lume, o experienta inedita care nu trebuia ratata. Pe de alta parte, sunt convins ca efectul nu ar mai fi fost atat de puternic daca Deine Lakaien ar fi concertat pe scena din Piata Mare.
 


Deine Lakaien


Amaranthe a fost trupa care in acest an a deschis seria concertelor din Piata Mare in seara de vineri, 9 august. Inca de la primele acorduri publicul a fost numeros si entuziast, insa sunetul i-a dezavantajat. Am vizionat doar cateva clipuri pe YouTube inainte de concert si stiam cam cum trebuie sa sune muzica lor, insa probabil ca cei care i-au ascultat pentru prima data la ARTmania nu au inteles mare lucru. Au sunat mult prea tare si prea aglomerat, iar agitatia de pe scena a celor trei solisti nu m-a impresionat in aceste conditii. Reactia publicului a fost insa una pozitiva si atmosfera s-a incalzit destul de repede.
 



























Amaranthe


Dupa anularea pe ultima suta de metri in 2007, Haggard a ajuns in sfarsit la ARTmania, sase ani mai tarziu. Aceasta este una dintre formatiile cu care am crescut, dar pe care nu am reusit sa o vad niciodata pe scena, in ciuda numeroaselor vizite pe care ni le-a facut. Germanii au cantat atat piese mai noi, cat si piese mai vechi precum Awaking the Centuries, Herr Mannelig sau Per Aspera Ad Astra intr-un decor gothic cu lumanari aprinse. Noua formula include 12 muzicieni, printre care si doua romance Catalina Popa (flaut) si Stefana Sabau (vioara). A fost un concert reusit cu mult headbanging, iar deliciul l-au facut soprana Su cu miscarile ei ample si chitaristul Claudio care a si coborat de pe scena si a cantat la un moment dat din mijlocul fanilor.



Haggard
 

Within Temptation este o alta formatie pe care o ascultam cu placere pe vremuri. Trupa a fost headliner la ARTmania pentru a doua oara, dupa editia din 2007. Cu un decor la fel de impunator ca si primul, dar poate mai putin teatral, Within Temptation a dovedit o prezenta scenica scenica ireprosabila si au prezentat melodii perfect executate. Setlist-ul a inclus multe hit-uri precum Ice Queen, Mother Earth sau Stand My Ground, dar si cateva surprize, precum un cover dupa hit-ul Summertime Sadness al Lanei del Rey. Solista Sharon den Adel a fost in forma maxima si de data aceasta nu si-a mai uitat bocancii acasa.:) Within Temptation a avut parte de cel mai numeros si mai entuziast public al editiei din acest an si a dovedit inca o data ca isi merita statutul de legenda a scenei de symphonic/gothic metal.

  



























Within Temptation


Seara de sambata a fost deschisa de nemtii Xandria, o varianta mai putin populara a celor de la Within Temptation. Vocea Manuelei Kraller (fosta componenta Haggard) nu a sunat deloc rau, insa in afara de asta nu am remarcat nimic deosebit: o alta formatie printre nenumaratele genului symphonic/gothic metal. Fanii pasionati de acest gen au fost foarte receptivi la prestatia trupei si multi dintrei ei chiar au cantat cu muzicienii ce s-au aratat coplesiti de primirea de care au avut parte.

 


Xandria
 

Orphaned Land au fost cea mai mare dezamagire a festivalului pentru mine. Influentele orientale pot fi interesante in metal, insa Orphaned Land mi-au dat senzatia ca muzica lor este preponderent orientala cu ceva influente metal. Vocalistul Kobi Farhi a aparut pe scena ca un Mesia si a conturat acest rol foarte bine prin fizic, tinuta si miscari, insa a tinut sa sublinieze "I’m not Jesus Christ". Publicul din Piata Mare a fost cu siguranta impresionat de prestatia israelienilor si ploaia care a inceput spre sfarsitul concertului nu i-a speriat pe cei mai multi dintre fani.
 

 
 Orphaned Land
 

Concertul Lacrimosa a intarziat putin si probabil toata lumea inca spera ca ploaia torentiala care a inceput se va opri. Acesta a fost pentru mine insa cel mai bun show de la festival! Nu stiu daca ploaia, entuziasmul si valul de adrenalina au fost de vina, insa am simtit concertul trupei ca pe unul dintre cele mai bune la care am participat. Toti cei din public eram uzi pana la piele, iar spectacolul a fost epic, incepand cu prima piesa Ich bin der brennende Komet pana la bis-ul Stolzes Herz. Pacat ca pe parcursul prestatiei publicul s-a rarit tot mai mult, ramanand la sfarsit doar cateva sute de oameni impartiti in fata scenei si pe sub umbrelele teraselor. Muzicienii Lacrimosa nu s-au lasat intimidati de ploaie si au dat totul pe scena, recompensand cu varf si indesat entziasmul si dedicarea fanilor ce au cantat, dansat si au facut headbanging alaturi de trupa.

 


Lacrimosa
 

Aceasta a fost inca o editie reusita pentru ARTmania Festival, confirmand din nou ca este unul dintre cele mai iubite evenimente de gen din Romania, atat din punct de vedere organizatoric, cat si din punct de vedere artistic. Programul este respectat, accesul se face rapid si fara probleme, iar preturile practicate in zona de festival sunt decente. Aceste detalii lasa de dorit la multe festivaluri din aceeasi categorie si pot face cu adevarat diferenta intre o experienta placuta si una frustranta.

 

Autor: Ella, Dan
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Deine Lakaien, Haggard, Lacrimosa, Orphaned Land, Within Temptation,

Data concert:  August 08, 2013  | 0 Comentarii  | 4966 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: ARTmania Festival 2013

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte