concerte

BLACK TUSK si ROADKILLSODA, in Control

BLACK TUSK si ROADKILLSODA, in Control
TRUPE: Black Tusk, RoadkillSoda

O banală noapte de vară, când nimeni nu ar fi făcut nimic, s-a tranformat într-o petrecere spontantă miercuri, pe 2 iulie la Controlul din Bucureşti. Când vorbesc despre spontaneitate, mă refer la atmosfera generală a concertelor recente susținute în acest oraş, show-uri care nu implică headliner-i uriaşi şi alte legende urbane, dar care parcă nu mai animă fanii într-un fel convigător, sau când o fac, personal simt nişte reacții mecanice în decorul de ansamblu. Concertul cu sludger-ii americani şi stoner-ii români era anunțat de către Axa Valaha Productions & Ribcage Booking de ceva vreme, aşa că nu existența lui avea să surprindă, ci modul de desfăşurare.

Probabil că cei de la Roadkill Soda au reuşit să impună prin actul lor de deschidere acel „good vibe” despre care chiar ei spun că le influențează muzica. Mai precis, au dictat acest fel de nuanță într-un mod mai hotărât decât în alte ocazii. Recunosc că nu am mai văzut Roadkill Soda de anul trecut, dar îndrăznesc să spun că acesta a fost unul dintre cele mai bune show-uri ale lor. Faptul că solistul a spus în timpul concertului ceva similar, mă face să cred că am dreptate. Au avut parte la Control de un sunet foarte bun, cu acea factură necesară pentru a evidenția ceea ce le aparține, adică pasajele melodioase şi „leneşe”, aşezate peste ritmul rock’n’roll, care se îmbină frumos cu un timbru vocal de bețiv sudist şi o spun ca pe un compliment. Apropo de voce, mi-ar plăcea dacă solistul, Sebastian Stancu ar scăpa mai mult de sub control pe anumite fragmente, pentru că ştim de câte lucruri bune este în stare dacă ne amintim de experiențele lui cu Spiritual Ravishment. Dar este de asemenea evident că e vorba despre o alegere clară din punct de verdere stilistic, pe care Roadkill Soda o adoptă cu strictețe, iar astfel de registru vocal, în manieră grunge nu face decât să amplifice o stare de nepăsare plăcută care a caracterizat un mare procent din muzica rock în toate timpurile. Clubul era aproape plin încă de la prima piesă cântată, iar Roadkill Soda s-au manifestat cu cântece de pe albumul lor Oven Sun, de exemplu Upside Down, Can't Take Control sau piesa de titlu şi au încheiat ce ceva ce va fi inclus pe următorul material, o piesă care s-a dovedit a fi cea mai dinamică din playlist.

Când a venit vremea pentru Black Tusk, spațiul s-a comprimat din cauza aglomerării şi volumul a crescut semnificativ. Într-un fel mi s-a părut mult mai bun sunetul de la Roadkill Soda, dar e drept că la trupele de sludge există o preferință destul de des întâlnită de a avea un sunet înfundat, ca să se explice mai clar comparațiile dintre sound-ul lor şi atmosfera de mlaştină, aşa că de-aici încolo intervin doar chestiuni de gust. Trupa din Savannah are însă şi foarte mult punk în compoziție, ceea ce a alertat în sensul bun aproximativ întreg publicul.

Black Tusk au ajuns cu această ocazie pentru prima dată în zona europeană de sud-est, fiind într-un turneu cu care au luat la picior o mare parte a continentului, oprindu-se şi la festivaluri mari, ca Hellfest, sau Inferno din Elveția. Bineînțeles că de la Bucureşti au pornit în continuare către Bulgaria şi Grecia. Acest turneu promovează noul lor material, un 7-inch sub numele Vulture’s Eye, care din păcate nu a ajuns la noi în format fizic, basistul motivând că „somebody fucked up”, însă cele două piese noi au fost incluse în playlist, cea care dă numele EP-ului şi Screaming Inside Myself. Am mai auzit de la ei Set the Dial to Your Doom de pe albumul din 2011 şi au ales şi ceva piese mai vechi, de pe primele materiale, unde se găsesc anumite elemente mai heavy metal, la care e greu să rămâi imun, indiferent de ce fel de metal îți place. Faptul că toți cei trei membri îşi folosesc vocea face ca muzica lor să fie şi mai ispititoare, iar parcă uneori pare de prisos să adaugi în descrierea acestei trupe alte cuvinte în afară de: petrecere, alcool şi dezastru. La un moment dat, chitaristul Andrew Fidler a găsit de cuviință să taie cu un cuțit o doză ce conținea oarecare lichid, pentru a sorbi prin tăietură minunata licoare. Nu înțeleg de ce atât chin, chiar dacă ştim că aduce avantaje la impresia artistică. Nu a fost pic de linişte în timpul show-ului deoarece Black Tusk folosesc nişte interludii atmosferice şi interesante care fac din simplele pauze de hidratare, acordare, etc. nişte aşteptări dramatice. Am exagerat un pic cu siguranță, însă ce este de reținut e că a fost unul dintre cele mai „vii” concerte de club din ultima vreme, care să fi bifat toate punctele unei bune desfăşurări atât din perspectiva fanilor, cât şi din cea a muzicienilor.
Autor: Gina S.
Foto: Gina S.
Vezi galeriile trupelor: Black Tusk, RoadkillSoda

Data concert:  July 02, 2014  | 0 Comentarii  | 7918 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: BLACK TUSK si ROADKILLSODA, in Control

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte