concerte

Concert acustic Bucium la Clubul Taranului

Concert acustic Bucium la Clubul Taranului
TRUPE: Bucium

Trupa Bucium a luat fiinta in anul 2000, sustinand primele concerte in public incepand cu anul 2004. Au la activ un album de studio, ”Voievozii”, si promisiunea unui al doilea, conceptual si creat in jurul mitului ancestral al Mioritei, trupa propunandu-si o alta abordare a acestui mit, diferita de cea bine cunoscuta publicului neavizat. Numele trupei, dupa cum reiese din biografie, trimite la instrumentul simbol (buciumul) si incearca sa transmita ”un semnal si nevoia unei intoarceri la un spirit romanesc stravechi, autentic. Nici versurile, nici ritmurile nu sunt culese din folclor, ci compuse, cu gandul de a fi atribuite sound-ului arhaic romanesc.

In spiritul muzicii lor, componentii trupei au hotarat sa ofere o avanpremiera a celui de-al doilea album intr-un cadru cum nu se poate mai potrivit – la Clubul Taranului, din cadrul Muzeului Taranului Roman si in acelasi timp cu inchiderea unei expozitii de fotografie realizata de fotograful Dragos Lumpan si bazata pe unul din motivele fundamentale cu care identificam specificul romanesc, respectiv cresterea oilor si transhumanta. Expozitia s-a intitulat sugestiv ”Ultima transhumanta”, punand probabil accentul pe transformarile sociale din ultima vreme si pe conditia tot mai dificila a celor ce practica oieritul asa cum ne-a fost transmis din vechime, printr-o paralela cu desfasurarea transhumantei in mai multe tari europene (Albania, Grecia, Turcia, Italia sau Tara Galilor). Concertul Bucium s-a dorit a fi un punct de final al expozitiei si, in acelasi timp, unul de inceput al proiectiilor video si al unui documentar, toate semnate de Dragos Lumpan. Din cat s-a lasat a se intelege, colaborarea dintre trupa si fotograf va continua, mai multe imagini ale acestuia urmand a fi incluse in booklet-ul viitorului album.

Pe aproape intreaga durata a recitalului s-au folosit trei proiectoare, unul indreptat catre scena si celelalte doua catre peretii laterali din Clubul Taranului. Ideea ar fi fost buna numai ca, proiectoarele nefiind instalate pe parcursul zilei, debutul concertului a intarziat cale de mai bine de doua ore, timp in care am asistat cu voiosie la incercarile tehnicienilor de a le agata acolo pe unde s-a putut. Baietii din trupa au incercat sa fie cat mai joviali, si in mare parte au reusit. Bineinteles, cel care a intretinut in modul cel mai dinamic atmosfera a fost basistul trupei, Dan Simoaica.

Publicul s-a prezentat in numar mare inca inainte de ora oficiala de incepere a concertului, umpland in mare parte Clubul Taranului. Impresia lasata a fost aceea de spectatori buni cunoscatori ai muzicii trupei, si de toate varstele. Nu putem sa nu recunoastem ca e impresionant sa vezi langa grupurile de tineri si persoane de varsta a doua sau a treia, alaturi de familii. Atasamentul fata de trupa a fost evident, putini fiind cei care s-au hotarat sa paraseasca clubul din cauza intarzierii. De remarcat faptul ca in sala au fost prezenti numerosi fotografi, poate datorita faptului ca domnul Dan Simoaica se ocupa printre altele si cu fotografia.

Asteptarea publicului a fost rasplatita din plin, prestatia trupei fiind una de zile mari, artistii simtindu-se parca datori sa compenseze intarzierea din debut. Solistul trupei, Andi Dumitrescu, chiar a multumit in numeroase randuri celor din asistenta pentru rabdare, mentionand ca niciodata n-a avut parte de un public atat de dedicat. Un plus l-a reprezentat aparitia ca invitat pentru acest concert a lui Valentin Nicolescu la percutie, care s-a prezentat remarcabil și cu pofta mare de cantat. Cu un setlist generos, in intregime acustic, Bucium ne-a delectat vreme de aproape doua ore, prezentand mare parte din piesele viitorului album si doar cateva din cele de pe primul material discografic. Debutul s-a realizat pe acordurile piesei ”Maria”, binecunoscuta de catre public si fredonata in intregime alaturi de trupa. Atmosfera a fost foarte personala pe intreaga desfasurare a show-ului, lasand impresia ca esti cumva in familie. Continuarea a fost data de ”Miorita”, emblematica piesa instrumentala ce da numele viitorului album. Trebuie mentionat aici faptul ca piesele albumului ”Miorita” au fost primele compuse de catre trupa Bucium, inaintea celor care au fost prezentate pe albumul ”Voievozii”. A urmat un calup de mai multe piese (sase la numar, ca sa fim mai exacti: ”Codrule, Maria ta”, ”Frunza verde foi marunte”, ”Cand de-acasa am plecat”, ”Mirel tinerelu’ ”, ”Sus la cheia raiului” și ”Zorile”) ce vor face parte din noul album, unde vor aparea probabil reorchestrate in varianta electrica. Un intermezzo l-a constituit ”Colindul cerbului”, o piesa destul de cunoscuta a trupei, dar neinclusa in vreun album. Au urmat alte cateva melodii, trecand alternativ prin vechiul si noul album: ”Voinicel instelat”, ”Morgana”, ”Cantecel de asfintit”, prestatia oficiala incheindu-se cu piesa ”Zamolxe”, ca o referire la filonul dacic al romanilor. Pentru bis, solistul Andi Dumitrescu si tobarul Adrian Rugina s-au asezat putin la sfat, inclinand initial pentru o reluare a piesei ”Maria” si ajungand in final la varianta ”Frunza verde de trei flori”, de asemenea parte a viitorului album.

Un concert reusit, care ne-a lasat impresia ca n-ar fi rau ca trupa sa inceapa sa fie mai generoasa cu aparitiile scenice, publicul dovedindu-se insetat de a-i revedea. Cum si ei au promis sa fie prezenti mai des, ne putem astepta sa-i vedem mai mult in peisajul concertistic de la noi. Ar fi de mentionat faptul ca pe aproape intreaga durata a show-ului s-au desfasurat proiectii sincronizate cu melodiile, adaugand o nota de inedit. Legat de aceasta, poate ca totusi ar fi fost o idee buna sa se fi renuntat la proiectorul central, caci din cauza lui, mare parte din timp scena si implicit protagonistii au fost plasati in penumbra. Concertul in sine a sunat bine spre foarte bine, cu o sincronizare aproape perfectă între viori și restul instrumentelor. Sunetul a fost bun, urechile nepercepand erori sau note aiurea, lucru important pentru un concert acustic, unde nici o scapare nu trece neobservata. Piesele noului album se prezinta in nota obisnuita Bucium, devreme ce au fost concepute inaintea celor prezente pe materialul discografic de debut. Albumele lor fiind declarat conceptuale, ”Miorita” nu se indeparteaza de la aceasta linie. Asteptam deci cu nerabdare anuntul lansarii oficiale a noului album si variantele electrice ale pieselor.
Vezi galeriile trupelor: Bucium

Data concert:  March 18, 2012  | 0 Comentarii  | 2989 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Concert acustic Bucium la Clubul Taranului

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte