concerte

Concert de lansare Bucium

Concert de lansare Bucium
TRUPE: Bucium

Am ascultat pentru prima data Bucium la Top T Buzau in 2006. Din putinele fragmente care mi-au captat atentia (nu aveam rabdarea si nici dispozitia necesara) am conchis ca incearca sa imite Haggard si alte trupe internationale care folosesc viori in muzica lor. Prin urmare am catalogat si am inchis subiectul.
De curand, afland de concertul ce marca lansarea albumului lor de debut Voievozii, am intrat pe pagina de myspace sa ascult cateva piese. Mare mi-a fost surpriza cand am constatat ca nu mai ramasese nimic din vechea mea impresie, ci doar muzica specific romaneasca, cu influente folclorice puternice si cu refrene care-ti raman intiparite in minte.

 

 


La concert am pornit destul de curioasa, asociind in minte venirea primaverii, locasul taranului roman si muzicile traditionale.
M-a surprins faptul ca deja pe la 9 si jumatate barul se umpluse. Majoritatea celor care au intrat au preferat sa cumpere si albumul. Mi-a placut strategia de marketing: un album “ etno rock cu o abordare progresiva” lansat intr-un club plin de motive, atmosfere si trairi traditionale.

 

 


Romanasii neaosi veneau surazand din terasa de langa, cu sticle de vin in mana. Pe masura ce piesele curgeau vedeam chipuri incantate care plimbau nostalgic paharul de vin rosu in semnul unei ciocniri imaginare. Altii doar se leganau asemeni unor copii si asteptau cu aceeasi curiozitate infantila sa vada ce mai urmeaza. Multi se incruntau pentru ca nu auzeau ce povesteste Andi Dumitrescu (solistul) strigandu-i “Mai tare!” si el raspunzand “ Bine, mai tare!” ca in vestitele dialoguri intre Ion si Vasile de la kilometri departare.

 

 


Din piesele care au fost cantate enumar: Voievozii, Maria Doamna Raresoaia, Sorbul Apelor, Zalmoxe, Morgana si Colindul Cerbului. Cu sonorizarea au stat foarte prost, motiv pentru care in cea mai mare parte a timpului vocea lui Andi nu se intelegea, iar pe anumite piese intrumentele sunau haotic, suprapunandu-se incoerent. Vorbind insa strict de trupa, singurii care s-au descurcat cap-coada admirabil si care au facut si show intetind publicul au fost Dan Simoaica – bas si Adrian Rugina – tobe.

 


 

In rest, vocea lui Andi mi s-a parut falsa, executand greseli nenumarate si pastrand acelasi registru monoton, iar viorile desi trebuiau sa execute aceleasi pasaje si sa se imbine armonios o luau gresit cand una mai sus, cand alta mai jos. Referitor la viori, baietii ne-au anuntat ca una din fete a parasit trupa de curand si au fost nevoiti sa o inlocuiasca cu cateva zile inainte de concert. Poate de aici si aceasta lipsa de uniformizarea a pasajelor clasice.

 

 


Din cauza acestor disfunctii publicul a inceput sa paraseaca clubul inainte de terminarea concertului. Cei care au ramas au afisat in continuare aceeasi incantare si aceeasi placere ca in momentul in care au auzit primele acorduri. Se pare ca Bachus isi dusese la bun sfarsit misiunea...

 


 


 

Foto: Bucium

Autor: Advent
Vezi galeriile trupelor: Bucium

Data concert:  March 01, 2008  | 16 Comentarii  | 5861 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Concert de lansare Bucium

  • Scuza-ma tu kiar ai fost la concert?
    Din ce ai "relatat" tu aici nu pare.
    Si poate ar trebui sa stii k din playlistul lansarii nua facut parte Colindul Cerbului.
    A! Si inca un lucru: daca am fi cantat aceeasi partitura nu ar mai fi fost nevoie de 2 viori in Bucium.

    1. Posted by alexa-bucium | 02 Martie 2008 21:06
  • Parerea mea e ca ai incercat sa fii penibila cu cronica asta si chiar ai reusit. Incearca sa nu mai scrii decat dupa ce trezesti.
    Punctual:
    -comparatia cu Haggard e jenanta. La nenii aia parca canta 2 formatii pe scena care incearca sa se acopere una pe alta. N-au nici o continuitate la linia melodica iar ruperile de ritm fac piesele ininteligilbile.
    - baietii astia incearca sa-si faca un drum propriu in muzica asta romaneasca de rahat si nu cred ca pot fi comparati nici cu phoenix.
    - eu sunt de principiu ca decat sa cante mult si prost mai bine putin si bine. Chiar daca la bis au repetat o piesa, a meritat.
    -le-ar mai trebui niste baieti priceputi la sunet si lumini. Apropo la ultimul concert Nexus sunetul a fost la fel de prost...
    In rest multa BAFTA celor din Bucium si mergeti pe drumul vostru.

    2. Posted by Marius | 03 Martie 2008 09:31
  • 1. in afara de Adi Rugina niciun membru al trupei na fost la concertele Haggard din Bucuresti, iar Adi are o contributie mai mult adiacenta la compunerea pieselor...deci alaturarea de Haggard mi se pare din ciclu "tot ce are viori si rock suna ca Haggard ca si aia au viori si rock" - go home pisi
    2. din nefericire trebuie admis ca sunetul nu a fost cel mai fericit, din diverse motive mai mult tehnice pe care nu le dezvolt, dar de aici pana la a spune ca vocea a fost monotona si falsa e mult rau. mai go home odata
    3. a fost o lansare de album, nu un concert de club, deci pentru o cronica decenta trebuia sa asculti mai inainte albumul (care il gaseai la redactie), sa observi ca viorile nu au aceaj partitura (daca te tine urekea sa deosebesti 2 viori..) si apoi sa faci o cronica de concert imbinata cu una de album. Colindul Cerbului nu sa auzut deloc, am avut io ceva probleme tehnice cu distributia electrica la lumini...imi pare rau. oricum, mai go home inca odata.
    4. in fine, sugestia ta referitoare la legatura dintre Bachus si cei care au ramas pana la sfarsit mi se pare de prost gust si cu iz de rautate....intre cei care au ramas dupa aceea intradevar erau si multi prieteni, dar erau si dintre cei care venisera pt concert. cei care au plecat...poate sau dusa sa mai prinda RATBu...la asta teai gandit? stay home pisi!

    3. Posted by KTL | 03 Martie 2008 09:32
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte