concerte

DARK BOMBASTIC EVENING 3 - prima parte

DARK BOMBASTIC EVENING 3 - prima parte
TRUPE: Alcest, Dordeduh, Draconian, Les Discrets, Vulture Industries, Year of No Light

In perioada 19 - 20 august, a avut loc intre zidurile cetatii Alba Iulia cea de-a treia editie Dark Bombastic Evening. Dupa doua editii desfasurate in cluburi din Bucuresti (prima la The Silver Church si a doua la Kulturhaus), evenimentul s-a transformat intr-unul in aer liber, reunind pe afis in premiera atat trupe din aria metal, cat si din cea neofolk, toate aflate sub umbrela avangardisto-experimentala si in spiritul underground, pe care organizatorul il sustine si promoveaza atat de intens.

Cetatea Alba Iulia, proaspat restaurata, s-a dovedit a fi spatiul de desfasurare perfect pentru un astfel de eveniment, aceasta completand conceptul festivalului si contribuind intr-o mare masura la crearea unei atmosfere frumoase. Aici, a fost amenajat si un camping pentru aproximativ 40 de corturi, iar cei care au dorit sa se cazeze la un hotel au putut apela la organizatori pentru a beneficia de preturi preferentiale. Preturile la bautura cred ca au fost cele mai mici de la un eveniment de gen desfasurat in Romania in ultimii ani (3 lei berea la doza, de exemplu), iar mancarea la ceaun (12 lei portia) a avut mare succes, in prima zi terminandu-se chiar prea repede.

In fiecare zi au urcat pe scena cate sase trupe cu seturi cuprinse intre 40 de minute si o ora, cu scurte momente de respiro intre ele. Astfel, pentru cei interesati de (aproape) toate formatiile care au concertat, vizionarea tuturor recitalurilor de la inceput pana la sfarsit a devenit o adevarata provocare, mai ales ca unele dintre ele au inceput chiar mai devreme decat era programat (Rome, de exemplu, au urcat pe scena cu 10 minute mai repede).

Pe langa concerte, DBE a oferit si doua expozitii: "Vision Redesigned", expozitie de fotografie semnata de Ioana Andreea Popescu, si "Where Purgatory Ends", o expozitie de grafica impresionanta semnata de Costin Chioreanu, care a pregatit special pentru acest proiect si o coloana sonora, compusa impreuna cu Rune "Blasphemer" Eriksen (Ava Inferi, Aura Noir, ex- Mayhem).


 


 

Francezii Les Discrets au deschis Dark Bombastic Evening 3 cu L’échappée, una dintre piesele mele preferate de pe albumul de debut, Septembre et ses dernières Pensées, lansat in martie 2010. Acesta a fost cel de-al doilea concert al trupei, dupa ce in iunie a participat la Wave Gotik Treffen, in Leipzig (Germania). Les Discrets au urcat pe scena de la Alba Iulia in formula Fursy Teyssier (voce, chitara), Zero (chitara), Neige (bas) si Winterhalter (tobe), iar pentru prima data, lor li s-a alaturat Audrey Hadorn pentru piesele Apres l’ombre si Sur les quais. Din pacate, vocea ei a fost mult prea discreta in interpretarea primeia dintre ele. In ciuda caldurii si a momentului in care Les Discrets au cantat, publicul a fost destul de numeros si s-a lasat ademenit usor in lumea muzicala a trupei, plina de povesti melancolice si romantism. Pe langa o selectie de piese de pe primul album, din care nu au lipsit Les feuilles de l’olivier si Song for the Mountains, am ascultat si piese noi, printre care Le Mouvement Perpétuel, ce apare pe EP-ul inregistrat impreuna cu Arctic Plateau.

 
 

























 



Vulture Industries
a fost una dintre cele mai asteptate trupe dn festival pentru mine, mai ales ca ii ratasem la Bucuresti, iar prestatia de la Metalcamp 2011 (Tolmin, Slovenia) a durat doar 30 de minute, in care abia ce am intrat in atmosfera. Crooks & Sinners a anuntat un show dramatic si inca din momentul in care a urcat pe scena, formatia s-a dezlantuit. Vocalistul Bjornar E. Nilson este un foarte bun frontman si si-a intrat imediat in rol, dovedind excelente abilitati vocale si o expresivitate debordanta. Muzicienii au facut un show cu iz "carnavalesc" foarte dinamic si teatral, fiind evidenta placerea cu care canta pe scena. Un moment interactiv al concertului a fost insa mai putin placut, atunci cand in timpul piesei The Hangman's Hatch, Nilsen isi pune streangul la gat si arunca celalalt capat in public. Daca de obicei totul e un joc si se repeta de mai multe ori, la Alba Iulia cineva l-a luat mult prea in serios si timp de cateva secunde vocalistul s-a luptat sa nu fie tras jos de pe scena. Incidentul s-a soldat cu doua vanatai pe gatul muzicianului, vizibile cateva ore mai tarziu. Printre piesele cantate impecabil, grimasele de dement si miscarile scenice uneori spamodice, Bjornar E. Nilson a salutat si a multumit in romaneste publicului de la DBE in repetate randuri. La un moment dat, a declarat: "Sunteti copilasii mei!". Chiar daca frontman-ul a furat aproape toata privirile, toti muzicienii din Vulture Industries s-au implicat in totalitate, iar raspunsul publicului a fost pe masura, prestatia trupei fiind indelung aplaudata.

Setlist:

Crooks & Sinners
Race for the Gallows
Blood Don't Flow Streamlined
Pills of Conformity
Of Branded Blood
I Hung My Heart on Harrow Square
The Hangman's Hatch
Grim Apparitions
The Bolted Door
A Path of Infamy






























Nu mai ascultasem Draconian de multi ani si eram destul de curioasa sa vad cum au evoluat intre timp. Prima piesa, The Drowning Age, figureaza pe cel mai recent album intitulat A Rose For The Apocalypse si, odata cu ea, am regasit trupa asa cum o lasasem acum cei multi ani. Ceea ce nu e neaparat rau, dar faptul ca aleg sa ramana in aceasta zona de confort inseamna ca nici nu o sa mai creasca, ramanand la acelasi nivel de trupa de nisa a unui gen metal care nu e tocmai de nisa. Setul a fost unul "best of", incluzand piese de pe toate albumele lansate (cu exceptia primului), cu accent pe Arcane Rain Fell (2005). Din punct de vedere muzical, a fost un concert foarte bun si mi-a placut faptul ca Lisa Johanssen si Anders Jacobsson nu sunt in duel la nivel vocal sau la nivelul miscarilor scenice, ci se completeaza unul pe celalalt. In ceea ce priveste atmosfera, cea pe care Draconian a creat-o nu a fost nici gotica si nici doom. Soarele care inca stralucea nu i-a ajutat, insa nici indemnul muzicienilor de a bate din palme pe o piesa depresiva si down tempo precum Death, Come Near Me nu este tocmai in concordanta cu ceea ce se intampla pe albume.

Setlist:

The Drowning Age
A Scenery of Loss
Heaven Laid in Tears (Angels' Lament)
The Last Hour of Ancient Sunlight
The Amaranth
Blooodflower
She Dies
Silent Winter
Death, Come Near Me




 

Odata cu Dordeduh am avut parte si de o surpriza foarte placuta. Aceasta a fost trupa care in cadrul festivalului a reusit sa stranga cei mai multi oameni in fata scenei. Dordeduh a deschis concertul cu Dojana si Zuh - Cu tunetul muntilor, iar apoi Hupogrammos a anuntat ca recitalul din acea seara avea sa cuprinda doar piese de pe viitorul album, intitulat Dar de duh. O decizie inspirata, cred eu, succesul concertului fiind cu atat mai rasunator cu cat au reusit sa atraga publicul in universul muzical al trupei chiar si in conditiile in care doar doua dintre cele sase piese prezentate erau cunoscute (in varianta lansata pe EP-ul Valea Omului). Publicul si-a aratat sprijinul si aprecierea pe tot parcursul recitalului, aplaudand frenetic si scandand numele trupei in repetate randuri. Acesta a fost primul concert Dordeduh pentru mine si astept cu mare interes albumul, care pare ca se va situa undeva in zona unui black metal experimental si atmosferic cu elemente traditionale (dar nu prea multe).

Setlist:

Dojana
Zuh – Cu Tunetul Muntilor
Pandarul
Cumpat
Jind de Tronuri
Flacararii




 

O alta trupa pe care am tot ratat-o si pe care o asteptam cu mare interes a fost Alcest. Francezii au avut primul concert din cariera la Bucuresti si au revenit in Romania dupa o activitate concertistica destul de bogata. Alcest a prezentat la Alba Iulia un show atmosferic, fara prea multa miscare pe scena sau comunicare directa cu publicul (atitudine tipica shoegaze, de altfel). Muzicienii au fost destul de austeri si oarecum timizi, au cantat in mare parte in semi-intuneric, iar din cand in cand erau inghititi de fum. Desi de obicei vad aceste elemente ca fiind negative, de data aceasta cred ca s-au potrivit cu mesajul muzical, iar prestatia a fascinat publicul care a explodat cu entuziasm in timpul ultimei piese, Percées de lumière. La DBE am avut ocazia sa ascultam si o piesa noua, Summer's Glory, care va aparea pe viitorul album de studio.

Setlist:

Le Secret
Les Iris
Souvenirs d'un autre monde
Écailles de lune
Summer’s Glory
Printemps emeraude
Percées de lumière




 

Dupa cum spuneam si la inceput, DBE 3 a fost un maraton muzical pentru unii dintre noi (un procent destul de insemnat din publicul prezent la eveniment), fara trupe de umplutura sau pauze de masa. Ascultasem destul de putin Year of No Light inainte de festival, insa indeajuns pentru a dori sa-i vad pe scena. Prestatia de la DBE se anunta una speciala, "un show ce va integra ingenios partea muzicala cu dimensiunea vizuala", dupa cum a fost anuntat intr-un comunicat de presa. Din pacate, mie nu mi s-a parut ingenioasa alaturarea dintre muzica Year of No Light si filmul  "Vampyr" (regia Carl Theodor Dreyer, 1932) si nici ideea de live soundtrack asa cum a fost ea pusa in practica. A fost mai mult o vizionare de film si mai putin un concert, din punctul meu de vedere, cu muzicieni postati de-o parte si de alta a scenei, vizionand si ei filmul, si un ecran de proiectie in mijloc. Muzica a fost un element de background care atragea atentia doar cand apareau insertiile psihedelice. O parte dintre cei adunati in fata scenei la inceputul concertului se intrebau dupa 15 minute cand incepe. Fanii acestei trupe s-au declarat incantati de ce vazusera, insa pentru majoritatea celor care nu respira in fiecare zi Year of No Light, show-ul nu a functionat.

Dupa incheierea concertelor, seara a continuat cu Chillax After Midnight si DJ Lebovski. Intre zidurile cetatii Alba Iulia, trupele si publicul Dark Bombastic Evening au putut interactiona si schimba pareri despre orice, insa multi au preferat sa mearga sa se odineasca dupa o zi frumoasa, dar destul de lunga.

Autor: Ella
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Alcest, Dordeduh, Draconian, Les Discrets, Vulture Industries, Year of No Light

Data concert:  August 19, 2011  | 0 Comentarii  | 5318 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: DARK BOMBASTIC EVENING 3 - prima parte

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte