concerte

Ethereal Ambient Evening

Ethereal Ambient Evening
TRUPE: Arcana

Nu sunt un cunoscator sau un fan in adevaratul sens al cuvantului al zonei darkwave / dark ambient / atmosferic, cu toate ca ascult cu mare placere atunci cand imi trece pe la ureche sau se mai intampla sa descopar vreo trupa noua pentru mine. Tocmai de aceea, nefiind la curent cu aceasta zona, eram tare curios sa particip la un concert de asemenea natura, sa experimentez live atmosfera. Dupa cum stiti, de ceva vreme, in cadrul Centrului Cultural Reduta, Kogaionon si Donisart organizeaza niste seri cu totul speciale. Si cum primul eveniment, desfasurat anul trecut in aprilie, a avut in centru trupa suedeza Arcana, mi s-a parut de bun augur sa particip pentru prima oara la una din aceste seri la cea de-a doua prezenta Arcana in Romania.

Concertul din 12 septembrie i-a avut ca invitati pe spaniolii de la Narsillion, Der Blaue Reiter, un alt proiect al acelorasi artisti, dar in alta zona stilistica si, dupa cum spuneam, headlineri suedezii de la Arcana.

Am ajuns in fata Centrului Cultural cu mai mult de o ora inainte de inceperea spectacolului, asa ca am reusit sa aud cate ceva din soundcheck, care a avut darul de a ma face sa astept cu mare nerabdare inceputul concertului. Cladirea eleganta si sala intima cu obiecte de recuzita incluzand harpe pe scena mi s-au parut deosebit de potrivite. Lume destul de putina initial, si destul de timida. Incet dar sigur insa, in final sala s-a umplut aproape cu totul, asta insemnand aproximativ 200 – 250 de oameni.

Evenimentul a debutat cu proiectia unui documentar despre Dead Can Dance, focalizat insa pe experienta Lisei Gerard ca artist, pe modul de creatie, si pe relatia cu cei din jur in timpul procesului de compozitie. Foarte interesant si personal. O buna introducere pentru muzica ce avea sa urmeze.

 

Narsillion

 

Dupa o scurta proiectie despre evenimentele organizate pana atunci de Kogaionon si Donisart cat si despre cele planuite pentru viitor, isi fac aparitia catalanii de la Narsillion.
Initial atat trupa cat si publicul s-au manifestat mai timid, dar atmosfera fantasy i-a prins destul de repede pe participanti, asa ca aplauzele au devenit mai consistente dupa primele 10 minute. Au fost momente in care muzica Narsillion a reusit sa ma transpuna in lumea fantasy evocata de piesele lor, dar au fost si momente in care temele pieselor mi s-au parut prea asemanatoare intre ele incat sa pot trece peste acest lucru. Am avut parte si de un moment mai teatral in care Sathorys, cu o sabie in mana, rostea plin de inflacarare niste lucruri foarte epice dupa cum sunau (nu prea am inteles exact, fiind in spaniola).

 

Der Blaue Reiter

 

Au urmat dupa o scurta pauza Der Blaue Reiter, un alt proiect al membrilor Narsillion. In tema cu stilul abordat de acest proiect (un ambient industrial), in sala plina de fum si-au facut aparitia 3 siluete imbracate in costume albe de protectie, respirand prin filtre, cu lanterne in maini si frontale pe cap. Dupa disparitia celor 3 siluete, pe fundal incep sa se proiecteze imagini desprinse ca atmosfera parca din filmul Calauza si auzim partial o piesa celebra ruseasca. Membrii trupei (cu o domisoara in plus fata de varianta Narsillion) sunt primiti cu aplauze si isi incep recitalul. Partea interpretata live este cea de percutie si ofera o forta deosebita muzicii, care nu prea a avut pauze intre piese. La un moment dat auzim in mod neasteptat imnul Rusiei, dupa care muzica isi reia cursul. De abia cand se proiecteaza o imagine unde sunt mentionati in mod explicit „lichidatorii” trimisi sa restranga efectele accidentului de la Chernobyl inteleg legatura cu imnul Rusiei si costumele de protectie. Totul se incheie cu alte cateva zeci de secunde din acceasi melodie ruseasca cu care a inceput recitalul. O experieta cu adevarat interesanta, hipnotica si plina de forta in acelasi timp.

 

 

Arcana

 

Cam toata lumea astepta cu mare nerabdare Arcana inca din timpul pauzei. Plini de curtoazie, suedezii au multumit publicului pentru primire si si-au exprimat bucuria de a reveni. Nu prea cunosc discografia Arcana, dar din impresiile culese am inteles ca trupa a interpretat piese mai noi, desi au fost si cateva din primele creatii. Din start am sesizat diferenta sonora data de interpretarea live a tuturor instrumentelor, fata de sample-urile folosite pe fundal de primele doua proiecte. Trupa mi s-a parut relaxata, cantand cu placere si fara incordare. Recitalul a durat aproximativ o ora. Am avut parte si de un moment amuzant de neintelegere intre cei din trupa cu privire la cate piese vor mai canta in final. Ultima piesa a fost cantata impreuna cu cei 2 membri Narsillion. Am avut parte si aici de un moment de destindere, cand Lady Nott a trebut convinsa de una din vocalistele Arcana sa ia o pozitie pe scena mai in vazul publicului. Mi s-a parut ca piesa a sunat absolut exceptional, vioara dandu-i un plus de profunzime si sensibilitate, dar si forta. De la sine inteles ca au urmat lungi aplauze, iar membrii trupelor au multumit din nou publicului pentru primire.

Asadar un eveniment reusit dupa parera mea. Venisem curios sa experimentez live experienta darkwave / ambient dar nestiind prea clar la ce sa ma astept. A meritat insa pe deplin. Un eveniment ce a reusit sa creeze o seara cu atmosfera deosebita pe care as vrea sa-o vad repetata.

 

 

 

 

 

 

Autor: Goss
Vezi galeriile trupelor: Arcana

Data concert:  September 12, 2009  | 3 Comentarii  | 3248 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Ethereal Ambient Evening

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte