concerte

Gothic si Tiarra in Utopia

Gothic si Tiarra in Utopia
TRUPE: Gothic, Tiarra

Iata ca am ajuns si la momentul in care intr-o zi calda de iulie, din timpul saptamanii (joi), avem de ales intre trei evenimente underground de importanta aproape egala si evident foarte inetersante. Fapt ce nu poate decat sa ne bucure, inseamna ca nu mai avem foarte mult pana la scena pe care ne-o dorim. Ma refer la concertele trupelor M.S. (Club Old School), Thunderstorm (Highlander Club) si Gothic & Tiarra (Club Utopia). Destul de subiectiv, am ales utimul eveniment din cele enumerate, organizat de Metalhead (din cate am inetles, celelalte doua manifestari au fost organizate prin forte proprii).

 

Tiarra

 

Am ajuns la locul faptei in timpul probelor de sunet ale celor de la Tiarra. Dupa cum probabil multi au observat deja, aceasta trupa este mereu inconjurata de un grup numeros de persoane, si nu ii numesc doar fani pentru ca am identificat (sper ca nu am gresit) si ceva membri mai in varsta ai familiilor. E bine de mentionat inca din start ca inca anterior primului lor concert, tinerii trupeti au avut grija sa aiba un material foarte bun calitativ pentru un demo (“Drama per musica”) si un site excelent realizat. Ei isi denumesc stilul ca fiind unul gothic cu influente heavy, si nu sunt deloc departe de adevar.

 

Tiarra

 

Bine executate live, melodiile ne aduc aminte de vechiul The Gathering (mai ales prin prisma partii vocale feminine) si Nightwish, sau ca sa ne mentinem in scena locala a deceniului trecut, Hovercraft/Serenity sau Grimegod. Iar daca luam in considerare si cooptarea unui nou membru in trupa, o violonista (care participa si la partitura vocala), ajungem pe teritoriul My Dying Bride sau God dar cu voce feminina. Un punct forte il reprezinta refrenele foarte ‘catchy’ si usor de retinut, precum si garderoba specifica genului abordata de cele doua prezente feminine. Vocile masculine au cateva insertii din partea chitaristului sau a vocalului (dar care din varii motive ajungea destul de greu din public pe scena), oarecum simple ca frazare si versificatie.

 

Tiarra

 

Cat despre show-ul propriu-zis, s-a dovedit ca scena din Utopia este neincapatoare pentru o formatie cu sapte membri, deci nu era loc de ‘alergat’, dar cu toate acestea trupetii inca par un pic stresati sau poate foarte concentrati asupra prestatiei instrumentale, totusi le-as recomanda o mai mare dezinvoltura, sau macar sa lucreze la o prezenta scenica mai naturala (cu exceptia vocalistei, la care se observa ca a fost preocupata si de acest aspect). Publicul i-a primit cu mare caldura, au fost si bisati, deci per total cu siguranta ca nimeni nu a fost dezamagit de prestatia lor, evident cu exceptia celor care nu agreeaza genul.

 

 

Gothic

 

Au urmat Gothic, dupa o pauza care a necesitat si soundcheck, din cauza faptului ca baietii s-au adunat in club destul de tarziu, veniti fiind din Petrosani si Timisoara. Mai mult, au un nou baterist de doar o saptamana precum si un clapar tocmai sosit din Belgia (dealtfel foarte activ cu aparatul foto). Daca cineva s-a asteptat la un fiasco, ei bine, s-a inselat. Chiar daca sunetul nu este cel mai bun in aceasta locatie, datorita peretilor care lasa o zona optima de auditie foarte mica, energia degajata de cei cinci este extraordinara la fiecare aparitie live.

 

Gothic

 

Pot spune fara nici o urma de indoiala ca Gothic sunt genul de trupa la care aproape fiecare piesa este un hit, chiar si cele vechi de zece ani, cu versurile cantate impreuna cu publicul, si in care Alin este un frontman de clasa, ca prezenta scenica si ca interpretare a partiturii vocale, iar daca bassistul Taly ne-a obisnuit deja cu headbanging-ul lui clasic, nu pot sa nu observ o si mai puternica participare a chitaristului Emil la spectacolul vizual.

 

Gothic

 

Din pacate, schimbarile recente de componenta le-au restrictionat playlistul pregatit, dar cu toate acestea au onorat audienta si cu bisuri intens cerute de publicul foarte incalzit de atmosfera excelenta creeata de gotici. Personal, as recomanda oricand si oricui un show al petrosenenilor, si sunt sigur ca baietii s-ar descurca fara probleme pe scenele din afara tarii, lucru dealtfel deja dovedit de experienta belgiana a lui Alin.

 

Gothic

 

Cateva concluzii: public destul de numeros, si fara sa stiu numarul exact al platitorilor pot spune ca a fost plin in spatiul in care sunetul este cel mai bun si care permite cea mai buna desfasurare de energii a celor prezenti, si in ciuda faptului ca a existat un schimb de personal in auditoriu intre Tiarra si Gothic de aproximatv 50%, ambele trupe au avut parte de un public foarte devotat, chiar si dupa ora-limita de circulatie a mijloacelor de transport in comun (in cazul headliner-ilor). Deasemenea, am observat in public destui trupeti bucuresteni sau organizatori de concerte, in afara de cei ‘clasici ai undergroundului’ fiind si altii veniti special pentru a descoperi noi talente locale, chiar daca dupa spusele lor nu au observat nimic deosebit. Eu cred ca nici nu aveau cum.

Foto: Thjorgill si Vlad

Autor: Vlad Busca
Vezi galeriile trupelor: Gothic, Tiarra

Data concert:  July 20, 2006  | 2 Comentarii  | 11403 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Gothic si Tiarra in Utopia

  • frate...da-ti-mi si mie adrese de magazine gothice din bucuresti...cn stie va astept pe kaulitzza_mary_dulcik plsss

    1. Posted by maria | 03 Iulie 2007 20:55
  • Ma voi sinucide.Ma voi sinucide.Ma voi sinucide.Ma voi sinucide. Sunt satul de viata asta de rahat.

    2. Posted by clauss | 04 Iulie 2007 15:35
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte