concerte

HELLFEST 2012: prima zi

HELLFEST 2012: prima zi
TRUPE: Amon Amarth, Cannibal Corpse, Darkspace, Endstille, Heaven Shall Burn, King Diamond, Megadeth, Satyricon, Solstafir, Taake

Prima data la Hellfest! Incepand in 2006, festivalul francez are loc in Clisson, un orasel situat in vestul tarii, la aproximativ 25 km de Nantes. Cine zice ca drumul pana acolo poate fi obositor si complicat, are in mare parte dreptate. Nu de alta, dar noi a trebuit sa schimbam toate mijloacele de transport posibile: avion, autocar, metrou, tren, iar tren si, in cele din urma, un taxi. In plus, am avut parte si de un bonus, 2 ore de intarziere a trenului din cauza ca cineva s-a aruncat pe sine. In fine, masa compensatorie primita si nerabdarea de a ajunge la festival au fost de-ajuns pentru a nu ne strica ziua.

Am ajuns in sfarsit la Hellfest joi dupa-amiaza si am incercat sa gasim un loc de campare, lucru nu foarte usor inca de pe-acum, deoarece aproape totul era ocupat. Multi festivalieri au venit chiar de luni, desi se anuntase ca se va deschide campingul in 14 iunie, ora 14.00, si au avut acces in spatiul destinat si fara bratara. Nu tocmai ok, dar in afara de asta si de faptul ca o mare parte din camping era doar pamant batatorit (din cate am inteles, a fost scoasa vita de vie pentru a mari zona), totul parea in regula. Chiar si vremea, ideala pentru festival in acel moment, desi la plecarea din tara prognoza nu era deloc prietenoasa. S-a pus ea vremea de acord cu prognoza mai tarziu.
 


 

Aceasta editie Hellfest a fost prima care s-a desfasurat cu patru corturi, fiecare axat pe cate un gen muzical ("The Altar" - Death Metal, Grindcore, "The Temple" - Pagan, Black Metal, "The Valley" - Stoner, Doom, Sludge, Psychedelic, si "The Warzone" - Punk, Hardcore), si doua scene principale open air. Inca din start trebuie sa spun ca meniul nostru s-a servit in cea mai mare parte la scenele extreme, cu cate o gustare experimentala si cate o doza de mainstream din cand in cand. Programul incepe in fiecare dimineata la ora 10.30 si in orice moment se canta la trei scene, asa ca lista de acasa nu se potriveste niciodata cu ce se intampla la fata locului si cursele de viteza intre scene epuizeaza in cele din urma si multe concerte sunt sacrificate partial sau chiar total.

Asa ca, inca din prima zi, m-am asteptat sa nu ajung la concertele de dimineata, ceea ce s-a si intamplat, astfel ca in prima zi distractia a inceput cu Solstafir, o formatie de psychedelic rock/metal cu ceva influente black, pe care mi-am dorit foarte mult sa o vad. Ghinionul a fost ca nu am reusit sa vad recitalul lor doar partial, recital incheiat frumos cu piesele Fjara si Svartir Sandar. Au sunat impecabil, fapt ce ma face sa astept cu nerabdare concertul de la Dark Boombastic Evening (17 - 18 august, Alba Iulia).
 


 

Tot la The Temple, au urmat apoi Endstille, avand toate elementele necesare unui black metal brutal, corpse paint, sange, tepi si curele de gloante, au rupt totul timp de 40 min. Nimic de reprosat baietilor, insa pentru mine au fost mult prea monotoni. In plus, abia asteptam urmatoarea trupa, Darkspace, si aveam impresia ca timpul trece cam greu.
 


Dupa cateva beri, si vreau sa mentionez ca nu gaseai bere decat la 0,25 sau la 1,5 l, au aparut pe scena cei de la Darkspace. A fost unul din cele mai bune concerte la care am asistat vreodata. Inainte de concert eram putin cam sceptic in privinta prestatiei, deoarece la o prima ascultare par foarte monotoni, insa am auzit numai lucruri bune despre ei live. Au creat o atmosfera asa cum trebuia, de spatu intunecat, zdruncinat de tipetele ca de banshee ale bass-istei Zorgh si ale lui Zhaaral. Chiar daca nu au o activitate scenica bogata, concertul a fost incredibil, si ii face un "must see" pentru orice fan black metal.
 


 

La scena mare au urmat Heaven Shall Burn. Nu pot sa zic ca sunt pe gustul meu, insa m-au prins si am stat cateva piese, avand astfel ocazia sa vad si cel mai mare wall of death de la Hellfest 2012, in ciuda faptului ca erau alte formatii de la care aveam asemenea asteptari si nu s-au ridicat la nivelul lor. Inainte de a ma intoarce "la templu", am intrat la The Valley pentru putin Orange Goblin si apoi, cu Marijuana celor de la Brujeria in background, i-am vazut pe cei de la Taake care isi pregateau concertul. Prima schimbare neanuntata, intrucat onform programului trebuia sa cante Shining. Pe Taake am avut ocazia sa-i vad si anul trecut. Nici atunci nu m-au impresionat si nici acum, true norwegian black metal, insa mai nimic spectaculos.
 


 

A mai urmat o pauza pentru explorarea zonei cu racoritoare si mancare (destul de variata: de la mancare mexicana, chinezeasca etc., la mancare vegetariana, la carne la gratar si pui la rotisor, pana la deserturi, inghetata si jeleuri), iar apoi, mai pe seara, am avut ocazia sa vad legenda death metal, Cannibal Corpse. Adrenalina pura si un death metal si growling ca la carte. Am vazut concertul de undeva din margine, pentru ca in mijloc era o agitatie de nedescris, si o caldura infernala in cortul The Altar, care curand a inceput sa faca victime, cativa iesind aproape lesinati de acolo.
 


 

O alta surpriza placuta au fost Satyricon. Un show in forta in care s-au cantat si piese mai noi (Black Crow On A Tombstone, K.I.N.G. sau Now, Diabolical), dar si piese vechi ca Mother North sau Hvite Krists Død, ce m-a dus cu gandul la vremurile cand ascultam piesele astea pe caseta. In plus, Satyr a anuntat ca in curand vor lansa un album nou si, avand in vedere ca din 2008 nu au mai scos nimic, era si timpul!
 


 

Dupa doua concerte exceptionale, Darkspace si Satyricon, pentru mine seara se putea incheia aici, insa am hotarat totusi sa raman si la Megadeth, despre care nu pot spune prea multe pentru ca nu imi place chiar deloc genul. Si nu mi-a placut niciodata, asa ca doar sa ii pot bifa la "vazut".
 


 

La scenele mari, seara s-a incheiat cu un show foarte teatral si interesant, King Diamond. O scena desprinsa din filmele de groaza, care reprezenta intrarea intr-o casa probabil bantuita, cruci intoarse si pentagrame - un intreg arsenal necesar pentru ca trupa sa-si poata prezenta povestile horror. Si le "prezinta" foarte bine pentru ca, in ciuda ploii care a inceput, King Diamond a reusit sa-mi retina atentia mai mult decat planuiam. La The Temple, in acelasi timp, erau pe scena suedezii de la Amon Amarth, care au facut un show superior celui de la Bucuresti, plin de flacari si de urlete vikinge. De data aceasta, trupa a avut si un invitat special. Johan Hegg l-a chemat pe scena pe vocalistul LG Petrov de la Entombed sa cante cu el piesa ce avea sa incheie recitalul, Guardians of Asgaard.
 


 

Oboseala acumulata dupa o zi plina, dar mai ales ploaia care continua sa cada si noroiul care deja s-a format, ne-au facut sa ne indreptam spre corturi imediat dupa terminarea concertelor, adica dupa ora 2.00. Urma o noua zi cu o lista si mai lunga de trupe "de vazut" si trebuia sa ne recuperam.

Autor: Ella, Dan
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Amon Amarth, Cannibal Corpse, Darkspace, Endstille, Heaven Shall Burn, King Diamond, Megadeth, Satyricon, Solstafir, Taake

Data concert:  June 15, 2012  | 0 Comentarii  | 2657 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: HELLFEST 2012: prima zi

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte