concerte

Hteththemeth si False Reality in concert la Cluj-Napoca

Hteththemeth si False Reality in concert la Cluj-Napoca
TRUPE: False Reality, Hteththemeth

De mult nu am mai ieşit la un concert să mă energizez. Sunt predispusă să intru în rutina aia zilnică, chiar capcană aş zice, în care mulţi dintre noi, vrând-nevrând picăm. E uşor să aluneci în monotonie, să începi să trăieşti o viaţă-rutină, dacă faci aceleaşi lucruri zi după zi, nu e ceva ce aş putea să vă recomand… Nu e nimic interesant în stilul ăsta de viaţă şi seamănă cu roata aia în care aleargă hamsterii...

Oricum, sâmbătă am decis să ies în Hard Club, era o invitaţie de nerefuzat: False Reality şi Hteththemeth din Braşov. Mă bucur că am mers, au făcut nebunie!

Am ajuns în club în jurul orei 19:30 şi, după ce domnişoarele care vindeau bilete (15 lei) la intrare m-au bifat pe listă, mi-am căutat loc pentru jachetă şi am început să mă uit în jur. Era ceva lume în club, dar nu a fost aglomeraţie. Unii deja se instalaseră şi mâncau, alţii încă îşi căutau locul. Era o atmosfera degajată, se vedea că oamenii se simt în largul lor.

Trecuse ceva vreme de când nu mai fusesem pe-acolo, am observat că între timp clubul a fost redecorat cu nişte tablouri cu muzicieni (cu Lemmy în frunte), prinse în rame făcute din lanţuri şi diverse desene. Paradoxal, deşi probabil intenţia era ca lanţurile să sugereze greutate, mie mi se părea că aveau un aspect de ceva uşor. La fel şi boxele care atârnau oarecum din tavan. Deşi era normal să fie grele, atârnând aşa, ele păreau uşoare. În timp ce eu meditam la toate astea, cei de la False Reality îşi făceau, harnici, probele de sunet. Zic harnici pentru că le-a luat ceva timp până au reuşit să scape de bâzâitul nedorit al chitării lui Luci. Se vedea că vor ca noi să auzim piesele albumului "End of Eternity" cât mai aproape de "perfect".

Cam pe la nouă fără un sfert, False Reality şi-a început recitalul. Deşi ei au mai cântat în Cluj, la semifinala Wacken de anul trecut, pentru mine a fost prima dată când i-am văzut. Au început în forţă, cu "Bewitched", o piesă ce combină părţi alerte şi melancolice şi alternează growl-urile cu vocea clean. Impactul asupra publicului a fost puternic şi imediat. Mi-a plăcut mult cum a sunat soloul din "Rapture and Pain" şi linia melodică orientală a piesei "Rih al Khamsin". Eforturile depuse la probele de sunet au fost răsplătite: s-a auzit foarte bine!

Pentru "Dear Friend", False Reality l-a invitat pe scenă pe Tică Losu, cel care a înregistrat vocea piesei pe album. Costumaţia de scenă a lui Tică (cu glugă neagră trasă peste ochi) s-a potrivit cu atmosfera melancolică a piesei, care, peste acorduri cu influenţe doom vorbeşte despre prieteni pierduţi, dar care nu vor fi uitaţi.

Concertul acesta are o legătură strânsă cu cel din 2015, susţinut tot în Cluj, când False Reality a participat la semifinala Wacken. Concursul a fost câştigat de Hteththemeth, dar şi cei de la False Reality au câştigat pentru că Adrian era acolo şi i-a văzut… Şi le-a propus colaborarea cu Loud Rage Music. Şi aşa au ajuns să lanseze albumul "End of Eternity". Fiind concert de promovare a albumului "End of Eternity", lansat în 26 octombrie anul trecut, m-am aşteptat să cânte doar materialul nou, dar băieţii m-au surprins. Pe lângă albumul nou, pe care l-au prezentat în totalitate, au mai cotrobăit puţin prin "arhive" şi au cântat şi trei piese vechi, alături de basistul nou al formaţiei, Radu: "Confused Sunset", "Escape from Doom", "Andromeda-Journey to the Stars". Am aflat că basistul formaţiei, Marc, cu care False Reality a cântat doar de trei ori în total (Sibiu GBOB,Târgu Mureş şi Cluj) tocmai se mută în Cluj şi, astfel devine imposibil să activeze împreună în continuare. Astfel apare în peisaj Radu, noul basist care e din Braşov.

La sfârşitul recitalului a avut loc o altă surpriză, au chemat pe scenă o invitată specială, pe Zita, o prietenă veche a trupei False Reality căreia i-a fost dedicat concertul, cu ocazia zilei de naştere. A fost felicitată şi a primit şi un tort, iar întregul club i-a cântat "La mulţi ani!" A urmat o pauză, aşa c-am dat o raită pe la bar şi pe la standurile de merchandise unde se vindeau primul album False Reality, "End of Eternity" şi "Best Worst Case Scenario" al celor de la Hteththemeth la preţul de 45 de lei şi tricouri Hteththemeth alb-negru la preţul de 35 de lei. Din păcate, tricouri cu False Reality nu au fost, se pare că încă nu s-a reuşit imprimarea lor la timp pentru concert.

Între timp, s-au pregătit cei de la Hteththemeth şi au început cu "The Last Appearance of Rainbows in Oniria", care a dat startul unui spectacol de lumini foarte frumos realizat de Flavia, cu poiuri din leduri colorate. Atât era de întuneric, că după concert a trebuit să întreb un prieten cine a dansat cu poiuri, pentru că eu nu am văzut decât lumina ledurilor. După asta, au urmat piese cunoscute şi iubite de public ca "Happy to be Sad", "I’m in Hate", "Best Worst Case Scenario", "I Get and I Give but I Never Forget and I Never Forgive", care ne-au luat pe sus într-o călătorie nebună. Parcă s-ar fi dublat numărul publicului în câteva minute după începerea concertului, aşa val de nebunie s-a născut în primele rânduri! La finalul serii am aflat că numărul participanţilor a atins cam 160-170, deci impresia mea a fost corectă.

Apoi şi-a făcut iar apariţia pe scenă frumoasa Flavia pentru inca două piese: "The Romantic Side of Paris" şi "You Are My Last Girlfriend". Zâmbetele şi expresivitatea ei au adus o notă delicată recitalului. Prestaţia scenică a fost unică şi bogată, specifică formaţiei. Nu a lipsit inima roşie din pluş care a fost sfâşiată şi din care s-a scos o armă, nici pălăria neagră sau ţinuta elegantă de dirijor a solistului vocal. Puteai să alegi ce să prinzi din ce se arunca în aer: inimioarele roşii din hârtie strălucitoare sau banii falşi cu inscripţia Hteththemeth. Dacă nu te interesa nici una nici alta, atunci mai zbura câte o hârtie albă cu versurile pieselor. A existat comunicare între trupă şi public, s-a creat o legătură, Robert chiar a coborât în mulţime la un moment dat. După ce şi-au terminat setlist-ul, cineva din public a zis că vrea să mai audă încă o dată piesa "Light Lies". Mi-a plăcut extrem că până la urmă Hteththemeth a decis să îndeplinească dorinţa fanului, alături de invitatul lor special, Daniel Bacea. Am auzit piesa şi în această variantă. În plus au mai cântat încă o piesă, una de la începutul începuturilor, "Ziduri mucegăite cu rosturi", care chiar avea să fie ultima de pe listă.

Deşi spectacolul s-a încheiat, târziu în noapte şi porţile clubului s-au închis după ultima persoană, iar a doua zi ne-am trezit şi am luat-o de la capăt, alergând în roata pentru hamsteri, sunt sigură că evenimentul acesta a lăsat o urmă în amintirile noastre. Sunt sigură că sunt câteva persoane care au rămas un pic pe gânduri după cele văzute, în care s-a trezit curiozitatea şi dorinţa de a căuta, a înţelege şi a se exprima…
Vezi galeriile trupelor: False Reality, Hteththemeth

Data concert:  January 21, 2017  | 3 Comentarii  | 4303 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Hteththemeth si False Reality in concert la Cluj-Napoca

  • Foarte fumos articolul insa am o singura erata de adaugat: Intreg concertul a fost organizat pentru Zita de catre Daniel Bacea drept cadou de ziua ei, si pentru a nu priva si alti fani de muzica acestor trupe concertul a fost cu intrare pentru public si nu eveniment privat. Initial concertul trebuia sa se numeasca Welcome to my Unhuman Birtday Concert dar daca se publica asa evenimentul nu mai era loc pentru surprize.

    Felicitari pentru aritocol.

    1. Posted by Bacea | 26 Ianuarie 2017 10:43
  • Erata nr 2) Daniel Bacea nu stia de faptul ca urma sa cante cu ei din contra nu a fost o surpirza din partea trupei pentru organizator, pentru a nu se simti exlcus :D ... oricum o seara minunata plina de prieteni si bucurie.

    2. Posted by Bacea | 26 Ianuarie 2017 10:46
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte