concerte

InSammer şi Grimegod live la Arad şi Budapesta, plus ceva metal maghiar şi aztec, toate la grămadă

InSammer şi Grimegod live la Arad şi Budapesta, plus ceva metal maghiar şi aztec, toate la grămadă
TRUPE: Grimegod, InSammer, Krepuskul

Concertul InSammer / Grimegod de la Budapesta a avut loc la aşa-numitul S8 Underground Club, locaţie ce are marele merit de a te face să apreciezi Flexul din Arad. (Nu că nu l-am aprecia oricum.) Ca să mă exprim politicos, acest S8 e un club foarte, foarte underground. Mă rog, nu prea are importanţă. A fost însă o experientă interesantă să văd InSammer şi Grimegod de două ori la aproximativ o lună distanţă. Mai ales InSammer, căci Grimegod e o trupă cu (multă) experienţa, aşa că era de aşteptat ca cele două showuri să fie la fel de profi. Au şi fost. La Arad surpriza a constat în faptul că formaţia s-a concentrat pe albumul Dreamside of Me, iar la Budapesta în aceea că o parte a publicului chiar părea să aibă habar de activitatea Grimegod. Nu ştiu câtă lume de pe aici e în temă cu Grimegod, dar mă tem că mai puţină decât s-ar cuveni. La concerte oamenii se miră în orice caz la modul serios când Tibor începe să vorbească în maghiară. 

Sincer să fiu, pentru InSammer m-am dus la ambele concerte, dar până să intru în detalii voi spune câte ceva despre celelalte trupe care au cântat la Flex şi S8. Nu, de fapt voi spune pentru început câteva cuvinte despre Yaotl Mictlan, o formaţie mexicană de black metal care altă legătură nu are cu tema textului de faţă decât că a concertat şi ea la Flex pe 5 decembrie. Tot respectul pentru Yaotl Mictlan, pentru entuziasmul de care cei patru băieţi au reuşit să dea dovadă în faţa unui public format din 9 oameni, într-un oraş al cărui nume poate l-au şi uitat de atunci. Yaotl Mictlan se aflau de altfel în turneu european, turneu pe care l-au botezat Human Sacrificed to the Gods. Trupa a venit cu bannere de scenă, cu tricouri şi CD-uri de vânzare, băieţii au cântat îmbrăcaţi în hanorace identice cu însemne aztece, deci toată chestia a fost fain organizată. În rest, Yaotl Mictlan a sunat cam ca Melechesh. Cu mai puţin thrash şi mai mult black.

OK, revenind la tema principală a textului, înainte de InSammer la Budapesta au concertat Meteora (o formaţie de metal simfonic cică, i-am pierdut, nu-mi pare rău, sorry), iar după Grimegod au urcat pe scenă Overcast, o trupă perfect corectă de thrash-groove metal, care au se pare ceva public prin Ungaria. Sau cel puţin în Budapesta. Din păcate băieţii mizează pe textele maghiare, din păcate pentru ei, vreau să zic, căci asta le cam limitează şansele pe piaţa internaţională.

La Arad înainte de InSammer n-a cântat nimeni, iar după Grimegod au concertat Krepuskul, pe care ultima dată i-am văzut tot la Flex, în mai 2010, când îşi lansau albumul Game Over. Aş fi crezut că de atunci au mai apărut ceva LP-uri Krepuskul, care mie mi-au scăpat cumva, dar se pare că nu. Am încercat aşadar să mă refamiliarizez cu Game Over şi Krepuskul în general, prin intermediul textelor ce le-am scris pe vremea aia pentru Cartea de nisip. Văd că albumul nu mi-a plăcut, concertul în schimb da. Concertul mi-a plăcut şi acum. Poate şi Game Over sună mai bine după şapte ani, nu ştiu, nu l-am reascultat. Din nou, sorry.

În noiembrie InSammer se aflau la începutul primului lor turneu european şi asta s-a văzut. Formaţia a sunat bine, chiar foarte bine, luând în considerare faptul că în rândurile ei se aflau doi membri noi – respectiv condiţiile din S8 – dar cântăreaţa Viktorija Dola părea oarecum timidă, introvertită, puţin dispusă să interacţioneze cu publicul. Chestie cu adevărat regretabilă, căci domnişoara Dola reprezintă punctul principal de atracţie al showurilor InSammer. Pe de altă parte, la ce public era în S8, o cam înţeleg. (Nu vreau să intru în detalii, dar publicul de la Arad a fost mai de bun simţ decât cel de la Budapesta.) Lumea a reacţionat totuşi bine la metalul „modern” prezentat de InSammer, ceea ce nu e de mirare, căci, în pofida complexităţii lor ocazionale, în variantă live, piesele trupei au un impact foarte puternic.

Concertul InSammer de la Arad a fost incomparabil mai bun. Parcă formaţia ar fi câştigat ani de experienţă în decursul unei singure luni. Lucru cu atât mai surprinzător cu între timp s-a mai lucrat şi la înregistrările noului album într-un studiou din Moscova. Oricum, la Arad atmosfera a fost din start alta decât la Budapesta. Teodor Alexuţa, bateristul InSammer, e arădean şi am avut impresia că nu doar eu, ci mai toată lumea care a venit la Flex a simţit că formaţia e „de-a noastră”. Iar lume a fost destulă, har Domnului. Până să ajungă la Arad, InSammer a mai schimbat un membru. Noul chitarist mi-a plăcut mult, inclusiv ca prezenţă scenică. Mă rog, nu ştiu cât va mai sta în trupă. Nici nu e foarte important, căci trioul format din Viktorija, inepuizabilul Dennis (Davydenko) şi Teodor poate să ducă formaţia în spate indiferent de cine mai cântă lângă ei. Nu ştiu nici dacă InSammer au prezentat vreo piesă nouă la Arad, deoarece n-am reuşit încă să pun mâna pe albumul de debut. Dennis mi-a povestit înainte de concert că nu a mai dormit de 24 de ore, şi poate nici ceilalţi nu erau prea odihniţi, dar trupa a fost cu toate acestea în formă mare. Iar publicul, cum ziceam, a fost foarte receptiv la muzica InSammer.

Aş zice că InSammer are în faţă un viitor strălucit. Sper să nu reiasă că m-am înşelat.
Vezi galeriile trupelor: Grimegod, Krepuskul,

Data concert:  December 08, 2017  | 0 Comentarii  | 4149 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: InSammer şi Grimegod live la Arad şi Budapesta, plus ceva metal maghiar şi aztec, toate la grămadă

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte