concerte

Maris Fest 2017: A 3-a Furtună

Maris Fest 2017: A 3-a Furtună
TRUPE: Alternosfera, Autograf, Bucovina, Celelalte Cuvinte, Dirty Shirt, Kazah, Luna Amară, onenightstand, Pokolgép , Relax, Tiarra, Vrani Volosa , W3 4R3 NUM83R5

Pe la sfârșitul celei de-a doua ediții a festivalului Maris Fest am realizat cât de mult îmi place acest loc și cât de bine mă pot simți; ceva îmi spunea ca mă voi întoarce și în acest an, ca o "pasăre migratoare" la cuibul său. Simțindu-mă ca acasă, trăind acele experiențe care au devenit amintiri, am așteptat cu nerădbare și cea de-a treia ediție pe care organizatorii au intitulat-o "A-3-a Furtună". Sperau ca tobele care vor cutremura pământul și motoarele care vor suna până la cer. sa îndepărteze furtuna. Deși nici o ediție nu a scăpat fără ploaie, anul acesta vremea a fost totuși relativ blândă cu noi. Ploaia nu și-a făcut apariția nici in timpul paradei moto, care a purtat mottoul "Eleganță în trafic" și nici în timpul majorității programelor care s-au desfășurat pe vreme acceptabilă. Dar să încep cronologic și să fac un rezumat al acestor trei zile frumoase de iunie...

Vineri, 16 iunie
Când am ajuns, teritoriul festivalului era deja "decorat" cu motociclete, una mai frumoasă decât cealaltă. În timp ce soarele ardea din plin, a mai trecut prin gardul de sârma cate un val de vânt venind de pe  malul Mureșului, răcorind aerul canicular. Doar la ora 18:00 m-am trezit cum zboară timpul, când formația Autograf a deschis festivalul, urmați de Kazah, Vrani Volosa si Celelalte Cuvinte. Aceasta a fost o schimbare de ultim moment, în locul trupei Spawn care nu s-a mai putut prezenta, Autograf a avut onoarea de a fi prima formație pe scena Maris Fest! A cântat un setlist cunoscut, iar atmosfera, dupa părerea mea, era una de genul "Zilele orașului X". Probabil și din cauză că au fost primii pe scena, sau poate că mulți stăteau prea confortabil la mese cu o bere în mână preferând să asculte de acolo formația, dar, se putea număra pe degete publicul adunat in fața scenei. (setlist: "Gând spre pace", "Paradis pierdut", "Zi de zi", "Nu pleca", "O nouă iubire", "Noapte de vis", "Zâmbetul tău", "Nu privi înapoi", "Nu e târziu", "Speranța moare ultima", "Pentru voi")

Atmosfera de festival în adevăratul sens al cuvântului am perceput-o abia când s-a auzit prima piesa Kazah. Formația evoluează ca prezență scenică și devine din ce în ce mai cunoscută. Am mai avut ocazia să o ascult live anul trecut în Cluj în cadrul festivalului "We Are Rocking the City", iar în acest an a cântat deja în Arad, în Cluj, în Sibiu la Artmania și în Petroșani în cadrul festivalului Barock. Imaginați-vă o formație alcătuită din oameni prietenoși, lucru pe care îl puteai observa imediat din vorbele lor, având umorul și deschiderea necesară față de ascultători. Maghiarii au venit plini de energie să sară pe scenă, fără sa le pese de oboseală sau de transpirație. Au transmis mesaje simple si clare către public,"Never look back", "Straight Ahead", oamenii dezlănțuindu-se din amorțeală. La începutul prestației, toboșarul lor a avut o mică dificultate cu cinelul, al cărui suport s-a deșurubat și a fost nevoie ca un sunetist să-i țină suportul până la sfârșitul piesei ca să fie funcțional. Dar problema s-a rezolvat în câteva minute după care a bătut tobele până la sfarșitul spectacolului fără milă. (setlist: "Another Me", "Never Look Back", "Straight Ahead", "Hope", "Before I Die", "Puppet", "Modern Slave", "Xis")

Cui nu-i place sa descopere trupe noi? Pentru mine, Vrani Volosa, bulgarii din Burgas, au fost o descoperire si au susținut un concert excelent. După ce au concertat aproape in toate orașele mai mari din România, acum am ajuns si eu să aud live ritmurile lor de pagan metal. După primele piese am observat o influență importantă Borknagar, Enslaved și Moonsorrow, muzica lor situandu-se undeva intre folk și black metal. (setlist: "Stormrider", "Слънце(Sun)", "Calm Sea", "The Rising red", "Rivalry", "Night Breathing Fear", "Perennial", "Wreck")

Celelalte Cuvinte, asa cum era de asteptat de la o trupa formata in 1981, a cântat un setlist foarte lung și frumos și a strâns un public superb. Prin stilul lor, care este o combinație de heavy metal, alternative rock, folk, condimentat cu puțin gust de doom, recunosc că au reușit să capteze ceva din trecut cum nu au mai făcut alții. Orice s-ar spune despre ei, au un stil propriu, care te face sa ii recunosti imediat. (setlist: "Lupii", "Spre care rai," "Ne-am blestemat", "Se lasă rău", "Lumea de apoi", "Se închid", "Zmeie", "Cel din răsărit", "Balanța", "Fântâna", "Între vise", "La ceas târziu", "Daca vrei"; bis: "Iarbă prin păr", "Un sfârșit e un început")

Sâmbătă 17 iunie
Sâmbătă am avut ocazia sa vad Onenighstand din Sibiu, care cântă high voltage rock & roll cu influențe hard rock. Mi-a plăcut single-ul lor din 2017 "Dirty Secret". Solista a dansat prin toate colțurile scenei cântand din când în când și în portavoce, obiect care pare să fie un accesoriul ei preferat. Riff-urile unor piese ca "Rock n' Roll Junkies" , "You" sau "Six Six Sex" au făcut să se ridice mulți de la mese ca să o poată urmări pe Irina si compania mai de aproape.

W3 4R3 NUM83R5 a continuat concertul cu un stil mai dur, de la rock'n roll am trecut la melodic metalcore. Această formație a evoluat mult în ultimii trei ani, având peste 15 concerte de club și apariții la festivaluri ca Rockstadt Extreme Fest, Măgura Wave Festival, Maris Fest. Experiența acumulată i-a facut sa sune din ce in ce mai bine. Acest concert în aer liber nu se poate compara în niciun caz cu concertele susținute în cluburi acum doi ani. Și, deși nu sunt cel mai mare fan metalcore, piesele "New Dawn" si "Ghosts" mi-au plăcut mult. Bine de știut că în acest moment trupa este în proces de înregistrare a primului album. Acesta se preconizează că va aparea la începutul anului 2018 împreună cu două videoclipuri. (setlist: "Numbers", "Ghosts", "New dawn", "Drowning in inches of blood", "Swallowed by gods", "Souls of a lesser evil", "Nothing", "Vicegrip"; bis: "New dawn")

Concertul Tiarra mi-a lasat impresii amestecate. Muzica lor este complexă, bine compusă, solista lor are o voce fină si rafinată, dar mi-a dat impresia de mai multe ori că nu este capabilă să ridice până la nivelul pe care melodiile il cer. Dacă solistul lor are o voce puternică, nu același lucru putem să-l spunem despre vocea ei, sau poate ca obosește ușor; pana la urma se evidențiază frumos contrastul între caracteristicile  celor doua voci. Pana la urma a fost o prestatie buna, genul lor muzical e unul dintre preferatele mele, piesele conțin pasaje foarte frumoase de violoncel și vioară. Cel mai bine a sunat piesa "House of Tears". (setlist: "Cold", "House of Tears", "To feel again", "Lost in the crowd", "Pain", "Ielele", "Burn", "A different place and time", "Beneath The scars")

A cântat si Alternosfera că "Ploile nu vin ...", dar cred că exact când au concertat ei a plouat cel mai tare. Degeaba!!! Ploaia nu a reușit să sperie publicul lor hotărât, care, dansând și cântând nu a plecat din fața scenei până la ultima piesă, facandu-ma sa trag concluzia evidenta ca Alternosfera este o formație foarte îndrăgită de către publicul românesc. (setlist: "Bijutier", "Wamintirile", "Singurătate", "Nepoata lui Gagarin", "Ploile nu vin", "Femeia nordică", "Cheamă-mă", "Avion", "Deja straină", "Din păcate", "Rugi", "Punct", "Rasai", "Epizodia", "Închisoarea albă", "Flori de mai", "17. 511")

Închiderea serii a fost una memorabilă. Păziți de pompieri și de extinctoare, am avut parte de un spectacol oferit de Hypnosis FireShow. Acest show purta numele Vampiria, și am avut ocazia să admirăm în același timp poveste, dans, foc si scântei...

Duminică 18 iunie
În afară de concertele minunate au fost și numeroase concursuri, nelăsând loc de plictiseală. Acestea au debutat vineri cu concursul de băut trei beri viteză, după care am avut un concurs mai amuzant: concurs de scos micii din muștar cu gura. Sâmbătă fiind și ziua paradei moto, cele mai multe concursuri au avut ca vedetă motocicleta. Primul a fost un concurs de burnout câștigat de Remus Suteu. După acesta au urmat concursul de mers încet, concursul de mușcat cârnatul din mers de către pasager, aruncatul mingii la coș de către partener. Nu a rămas însă nici berea uitată: a urmat concursul de băut bere cu paiul, după care concursul de îngrășare a porcului în ajun, legat la ochi după care dans cu nuca de cocos. Duminică am avut un concurs moto intitulat "Cea mai inedită fotografie", a cărui idee a fost realizarea unei fotografii cât mai deosebitâ cu motocicleta personală. Am mai avut posibilitatea să vizionăm sau să participăm la al treilea concurs cu bere, concursul de băut bere, învârtit și alergat, după care a fost în program și concursul de prins găina, care avea semifinală si finală, pentru că gaina prima dată a fost prinsă de două persoane. A mai fost și un concurs numit Popcorn cu paiul si concursul ruleta rusească cu ouă.

La ultima zi de festival m-am dus cu nerăbdare dar și cu puțină tristețe că deja se apropia sfârșitul acestei adunări de weekend... Această zi a avut parte de niște dificultați: s-a produs un decalaj în program, prima formație a început să cânte aproximativ cu o oră și jumătate întârziere, fapt care a avut ca urmare scurtarea setlist-ului pentru Pokolgep, Dirty Shirt și Bucovina.

Muzica live in această zi a început cu apariția pe scena a formației Relax, care cântă hard rock/heavy metal. Este o formație care își ia inspirația de la clasici: AC/DC, Iron Maiden, Whitesnake... După care iarăși a avut loc o schimbare de stil și am trecut la rock alternativ. Urma să auzim și sunetul trompetei lui Mihnea din Luna Amară. Cand se aude o trompetă la un festival rock in Romania, la ce altă trupă se poate cineva gandi decat Luna Amară?

Dirty Shirt a fost una dintre cele mai așteptate formații de public. Întotdeauna e o plăcere sa îi vezi cântând și fac un spectacol deosebit prin care se transmite un mare val de energie către public. Răspunsul acestuia a fost la fel de intens și entuziast. Combinația între progresiv, alternativ, power metal si hardcore, împreună cu elemente de muzică tradițională din Europa de Est este una foarte complexă, câștigând astfel adepți ai mai multor stiluri muzicale. Unul dintre cele mai frumoase momente a fost când au început să cânte "Săraca inima me", și la cererea trupei au apărut lanternele telefoanelor în public. De pe scenă arătau ca mii de stele în întuneric. (setlist: "Ciocârlia", "Moneyocracy," "Dulce-i vinu", "Ride", "Rocks off", "Balkanique", "My art", "Dirtylicious", "Mental csardas", "Hoții", "Maramu", "Săraca inima me", "Bad Apples") Din păcate, după cum am amintit mai înainte, și ei au trebuit să scurteze lista pieselor și nu au apucat să mai cânte "Freak show", "Manifest" si "Călușarii".

Pokolgép a început concertul cu stângul. După prima piesă cântată, au avut niște probleme tehnice și au făcut o pauză de aproximativ 10 minute... În acest timp s-a auzit nerăbdător din primele rânduri chemarea clasică pe scenă "Gep, gep, gep, Pokolgep!". Încă de la amiază ei au făcut un soundcheck dar din păcate setările respective nu s-au salvat, s-au pierdut. După ce s-au rezolvat toate problemele, solistul, Attila, ne-a recomandat să ne imaginăm că abia atunci au intrat pe scenă și au început în forță să câte un fel de best of, din toate timpurile... Până la urmă s-a reglat sonorizarea și am avut ocazia să aud cele mai frumoase piese ale lor care, sunt sigură că au trezit amintiri în inimile celor care ascultau formația încă din tinerețe. Publicul s-a bucurat de piese ca "Pokoli szinjáték", "Háború gyermeke", "Mennyit érsz","Éjféli harang", "Gép-induló". Zgomotul puternic al heavy metal-ului a zguduit scena, dar am ascultat și am cântat împreună și balade triste ca și "Bon Scott Emlékére", "Hol van a szó", "Itélet helyett". Ultima lor piesă a fost "Mindhalálig RNR", ceea ce înseamna "Rock'n Roll până la moarte". A fost o încheiere pe cinste, iar publicul tot cerea bis dupa bis rechemându-i pe scena. Din păcate trebuia să cânte și alte formații după ei. Pot să spun că rar trec prin experiențe așa de frumoase, concertul a fost unul de neuitat și pentru mulți din public. A rămas imprimat adânc în memoria mea.

A mai susținut Hypnosis FireShow un spectacol cu poiuri cu foc, din păcate mai scurt decât sâmbătă seară, dar admirat cu la fel de multă plăcere.

Ultima formație de pe scena Maris Fest a fost Bucovina, folk -metaliștii din Iași care nu au dezamăgit nici de data asta. În ultimii ani, formația aceasta a lucrat extrem de mult, susținând numeroase concerte în toată țara și în străinătate, iar stilul lor muzical e unul foarte iubit de ascultătorii genurilor folk, pagan si viking metal. Între nori de fum și o atmosferă mistică, au cântat împreună cu fanii piesele îndrăgite pe ritmurile binecunoscute de folk.

După ce organizatorii au urat noapte buna participanților, în jurul orei 2:25 a luat sfârșit oficial a treia ediție a festivalului Maris Fest. La închiderea festivalului, ei au pregătit ceva inedit: Barna Puja si Görög Romulus au cântat pe scena întunecată în duet, o piesă instrumentală compusă in 1965 de trompetistul Nini Rosso i Guglielmo Brezza, care poartă numele "Il Silenzio".

Despre organizare si echipa de organizatori numai cuvinte de laudă pot afirma. Parada moto a fost foarte elegantă, iar programele foarte bine puse la punct. Una dintre metodele de mediatizare a evenimentului a fost prezența a celor trei motociclete și a celor două bannere în Promenada Mall, care este cel mai popular mall din Târgu Mureș. Acestea formau un fel de stand, unde, în ultimele două săptămâni voluntarii au împărțit și numeroase flyere. Să amintim că anul acesta au participat 35 de voluntari, care au "beneficiat" de un after party organizat în cinstea lor, drept mulțumire. Ca încununare a eforturilor depuse atât de organizatori cât și de voluntari, numărul de participanți la festival s-a dublat față de anii precedenți.







Vezi galeriile trupelor: Alternosfera, Autograf, Bucovina, Celelalte Cuvinte, Dirty Shirt, Kazah, Luna Amară, onenightstand, Pokolgép , Relax, Tiarra, Vrani Volosa , W3 4R3 NUM83R5

Data concert:  June 16, 2017  | 0 Comentarii  | 2892 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Maris Fest 2017: A 3-a Furtună

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte