concerte

OST Fest - ziua 1

OST Fest -  ziua 1
TRUPE: Dimmu Borgir, Exodus, Overkill, Psychogod, White Walls

Prima editie din Bucuresti a OST Fest, un festival care atinge de la an la an un nivel al consacrarii tot mai ridicat, a adus pe scena de la Romexpo nume importante din metal, o parte dintre ele pentru prima data in tara noastra. Mentionam aici pe Exodus, Overkill, Dimmu Borgir sau Motley Crue. Am facut aceasta enumerare deoarece aceste patru trupe au cantat in prima zi a festivalului astfel incat putem afirma ca vineri a fost cea mai inedita zi a festivalului si variata ca genuri abordate pornind de la thrash metal, black metal melodic si glam ca in anii 80’ asezonat cu feliute electronice.

M-a bucurat foarte mult faptul ca festivalul s-a tinut la Romexpo si nu la Zone Arena cum fusese intaia oara anuntat. Spatiul a fost generos, iar mare parte din public este obisnuit cu aceasta locatie.
Am plecat de la facultate in graba si stiam ca voi rata trupele de deschidere Armies Of Enlil, Psychogod si White Walls. Am grabit pasul pana la intrare, mi-am luat acreditarea si am intrat. Ma asteptam sa aud de pe drum acorduri din piesele celor de la Exodus, dar din fericire era doar soundcheck. Deci m-am gandit ca pot spicui cate ceva din jurul meu. Pe stanga cum priveai in fata se intindeau corturi si mese la care se inghesuiau metalisti pentru a bea o bere sau savura un mic. Amplasementele pentru procurarea mancarurilor si bauturilor au fost distribuite eficient si rareori am nimerit la vreo coada kilometrica. Inca o bila alba pentru organizatori. S-a utilizat iar competetentul sistem de jetoane la 6 lei bucata. Preturile au fost totusi cam sus avand in vedere ca un pahar de apa plata costa la 1 jeton la egalitate cu un pahar de bere sau Cola. Dar revenim asupra acestui aspect in cronicile viitoare. Pe dreapta se aflau standuri de merchandise si tot felul de promoteri, oameni care imparteau fly-ere, reporteri, cameramani si altii de acest soi.

Am ajuns in zona de Normal Circle si am observant bannerul celor de la Exodus. Deci pregatirile sunt in toi. Dar lumea putina si caldura care ne toropea ma faceau sa am indoieli in legatura cu reusita recitalului thrasherilor din San Francisco.
Si au inceput. Publicul nu si-a schimbat numarul spre dezamagirea mea, dar totusi show-ul american a pornit in forta. Am audiat piese precum “Strike Of The Beast”, “A Lesson In Violence”, “Blacklist” si nelipsita “Bonded By Blood”. Setlistul a fost exploziv, iar competenta trupetilor a fost resimtita de catre public care a avut ocazia sa guste din solo-urile fantastice ce mereu ne incanta la o trupa precum Exodus.  Viteza si violenta sunt cuvintele de ordine in ceea ce priveste muzica lor, iar Rob Dukes este un frontman foarte potrivit in aceste conditii. Au cantat ceas, iar Dukes i-a provocat pe cei din Golden Circle la wall of death. A fost un moment pe cinste, insa recitalul s-a terminat repede. Nu cred ca a durat un ceas si ma indoiesc ca au cantat 10 piese. Dar sunt sigur ca Exodus ar fi meritat mai mult. Ei reprezinta unul dintre etaloanele thrash metal in ciuda schimbarii componentilor de-a lungul anilor sau perioada de hiatus de peste 10 ani prin care au trecut.  Isi vor lua revansa la Timisoara alaturi de Suicidal Angels pe 12 iulie in club Daos. Sa fiti acolo!
Pauza. M-am tot invartit ici si colo cat sa mai observ figuri pestrite de rockeri trecuti de 50-60 de ani, dar cu zambetul pe buze si paharul de bere la purtator, pustani entuziasmati, punkisti, bikeri, dar si oameni pe care de obicei nu ii prea vezi la astfel de evenimente. Un semn bun avand in vedere ca festurile de metal si muzica rock incep sa prinda popularitate si o receptare obiectiva din partea ascultatorilor de muzica.

Timpul trece repede, soarele dogoreste si pe scena vine Bobby Blitz&Co. Ei reprezinta Overkill, o formatie ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Intreaba orice ascultator de thrash metal care se respecta de cele 10 albume preferate din aria thrash. Un “The Years Of Decay” sau “Under The Influence” isi vor gasi mereu un loc.
Punk metalic, o combinatie castigatoare demonstrata prin cantece precum “Come And Get It”, “Hello From The Gutter”, “In Union We Stand”, “Rotten To The Core” sau “Fuck You”. Atmosfera a fost electrizanta, Bobby Blitz este o prezenta naucitoare pe scena, plin de vitalitate si veselie. A comunicat excelent cu publicul fara niciun fel de inhibitii, i-a facut pe cei mai infocati fani sa isi scuipe plamanii, cireasa de pe tort fiind comparatia dintre metalistii romani si cei bulgari. Timpul alocat a fost mai mare, s-a facut moshpit nebun, s-a fredonat si aplaudat frenetic. Overkill sunt o formatie care trebuie sa revina in Romania pentru un concert exclusiv. Daca asa suna intr-un festival in care nu sunt headlineri imi pot imagina de ce ar fi in stare intr-un concert in care sunt cap de afis. In Thrash Metal We Trust!

Doua recitaluri foarte bune din partea unor formatii cu istorie, iar seara incepe sa se lase peste OST Fest.
Caldura se mai domoleste, iar pregatirile pentru show-ul Dimmu Borgir sunt puse la punct in cele mai mici detalii. As avea de adaugat un amendament subiectiv. Acela ca aceasta trupa nu a reprezentat niciodata si ma indoiesc ca se va intampla de acum incolo my cup of tea. Dar show-ul a fost total. Dintr-o data, vedeam in jurul o mare de oameni si tricouri cu Dimmu care asteptau cu nerabdare. Un intro maiestuos, iar componentii intra pe scena in uralele audientei. Au sunat foarte bine, implicati, comunicativi. Un recital complet de peste 1 ora in care s-au adunat piese din intreaga discografie a formatiei norvegiene. Am niste mici obiectii vis-à-vis de unele dintre remarcile solistului Shagrath care intreba publicul daca vor sa auda “true black metal”. Existau momente de asa ceva, dar odata cu interventia clapei lucrurile o luau intr-o alta directie. Trecand peste acest mic artifciu pot spune ca recitalul celor de la Dimmu Borgir a fost unul dintre cele mai bune din cadrul OST, iar impactul asupra publicului a fost cel scontat.

Se lasa seara si e timpul pentru glamerii de la Motley Crue sa inchida prima zi a festivalului. Ma refer la Main Stage deoarece intr-un cort exista o a doua scena unde au performat after trupe ca Infected Rain, Finsterforst, Warchant, Claymore si Thornafire.
Spectacolul glam al rockerilor americani a starnit o frenezie contagioasa (in sensul bun) din partea publicului. Intro-ul a fost o bucata drum’n’bass, iar scena a fost ocupata de Nikki Sixx, Tommy Lee, Vince Neil si Mick Mars. Sunt inca reticent cu privire la muzica celor de la Motley Crue. Este un glam distractiv, mainstream, cuceritor, perfect pentru un date reusit, dar maiestria se opreste aici. Competenta membrilor este ireprosabila, isi fac treaba foarte bine, fac atmosfera, iar show-ul lor a fost completat de proiectii video si de un moment la baterie naucitor din partea lui Tommy Lee. A fost punctul culminant, iar spectacolul a fost total. Bateristul a calatorit cu setul sau pe un rollercoaster si s-a invartit in timp ce batea entuziasmat. De data asta ritmurile funk au fost alaturate unor sonoritati dub step de efect, iar Lee a mers si mai departe invitand un fun din Fire Circle sa se dea o tura cu rollercoaster-ul. Motley Crue sunt niste artisti care au capacitatea de a face show si de a ridica stacheta distractiei cu un nivel mai sus. La un moment dat proiectoarele s-au oprit din cauza unei defectiuni tehnice, iar problema a fost rezolvata destul de anevoios. Printre piesele cantate de americani se numara hituri precum “Rollecoaster Of Love”, “Kickstart My Heart”, “Dr. Feelgood” sau “Girls, Girls, Girls”.

Prima zi se incheie glorios, dar ne asteapta inca doua zile de metal. Urmeaza HolyHell, Europe si Manowar plus multe alte povesti din ziua cu numarul doi.
 
Vezi galeriile trupelor: Dimmu Borgir, Exodus, Overkill, Psychogod, White Walls

Data concert:  June 15, 2012  | 4 Comentarii  | 4256 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: OST Fest - ziua 1

  • Desi au venit o sumedenie de nume mari, cu greu am reusit sa ma bucur de acest eveniment. Sunetul prost mi-a luat tot cheful de distractie, si asta atat vineri cat si duminica, adica zilele in care am fost prezent. Nu stiu cum a fost in fire circle, sau la golden, dar unde am stat eu, adica la gazon, s-a auzit EXECRABIL. Pacat. La anu' nema OST-Fest.

    1. Posted by Fantotzii | 20 Iunie 2012 14:15
  • La Overkill (cu exceptia unor mici probleme), s-a auzit foarte bine din Golden Circle.

    2. Posted by Hellhammer_x09 | 20 Iunie 2012 14:54
  • Probleme cu sunetul au fost doar la Exodus, acolo nu s-a auzit deloc vocea solistului. In rest, la Overkill, Dimmu Borgir si mai ales la Motley Crue sunetul a fost decent pana la ireprosabil. Au fost alte probleme, cozile la jetoane, merch cu preturi usturatoare si preturile la bere/apa plata pe canicula aceea iti ridica doar tensiunea. Spectacolul a fost bun insa organizarea proasta. Nu am vazut rostul zonelor gold si fire, mai ales ca la Motley Crue acestea s-au golit, nu ca ar fi fost pline la celelalte trupe. Pacat de trupele bune care au venit, ca organizarea a fost extrem de proasta pentru un eveniment rock/metal de asemenea anvergura. Mai vin la OST doar pentru trupe de astea, dar organizarea aceasta ma face sa ma gandesc de 2 ori inainte sa iau o decizie.

    3. Posted by Archgoat | 20 Iunie 2012 16:44
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte