concerte

RIVERSIDE la Bucuresti

RIVERSIDE la Bucuresti
TRUPE: Riverside, Tides from Nebula

Aniversarea de 10 ani a Institutului Cultural Polonez a adus cu ea si primul concert Riverside in Romania. In parteneriat cu agentia Twin Arts, evenimentul a avut loc in Kulturhaus Club, iar formatia care a avut sarcina de a deschide seara a fost Tides from Nebula, o grupare post-rock.
Ceea ce m-a surprins a fost numarul mare oameni adunati in seara de 8 mai pentru a-i vedea la lucru pe proggerii polonezi pentru ca, pe drumul spre Kulturhaus, imi spuneam ca o sa fie un show foarte relaxant, avand in vedere ca in aceeasi seara concertau si cei de la Haggard in Silver Church.  Nu a fost sa fie asa, iar incinta pentru concerte a clubului a fost umpluta pana la refuz, chiar inainte de recitalul celor de Tides from Nebula.

Trecuse de orele 21, iar post-rockerii si-au facut aparitia pe scena acompaniati de niste acorduri melodioase, urmand apoi sa ii bucure pe fanii cu exigentele treceri de la ritmurile de care spuneam mai sus pana la momente agresive de durata. Acum sa ma iertati in cazul in care nu inteleg conceptul acestui gen de muzica (post-rockul), insa mi-am putut da seama ca Tides from Nebula este o formatie ce marseaza in primul rand pe crearea de atmosfera cat mai sofisticata, prin combinatia, pana la un punct interesanta, de agresiv si melodic. Din punctul meu de vedere, lipseste diversitatea. Insa, cum spuneam, este si foarte posibil sa nu identific asa cum trebuie acea diversitate pe care o caut constant in muzica (si nu ma refer la gen, ci la structura pieselor, la aportul instrumentelor in orice clipa).
Traiam cu impresia ca aud mereu aceleasi acorduri, ca baietii reluau din ce in ce mai insistent pasaje pe care la audiasem cu 5-10 minute inainte, la un moment intervenind iremediabil si o stare de monotonie. Insa lucrurile au stat mult mai bine la capitolul “show” desi ma asteptam ca oamenii sa fie linistiti pe scena si sa se limiteze doar la ce au de cantat. Nici vorba. Mereu angajati in atmosfera creata, tragand si o parte din public in valtoarea lor, polonezii au incins si mai mult publicul atunci cand basistul si unul dintre chitaristi au navalit peste cei din fata scenei, cantand inconjurati de fanii care dadeau din cap extaziati.
Recitalul s-a incheiat cu multumiri si cu promisiunea unui nou album intitulat “Earthshine” lansat deja in data de 9 mai.

A trecut ceva vreme pana ca headlinerii sa urce pe scena si clubul se tot umplea de oameni. Se pare ca Riverside au un grup de fani fideli si in tara noastra, dar sa nu ii excludem din ecuatie nici pe cei veniti din pura curiozitate, sau fani ai altor genuri metalice in cautare de noi experiente (subscrie si subsemnatul). Recunosc ca nu sunt un cunoscator al discografiei polonezilor si cateva piese razlet ascultate nu pot intari o parere care s-ar dori a fi pertinenta, asa ca am asteptat sa vad ce surprize ne rezerva Riverside.
Sperantele nu ne-au fost deloc inselate cand, in uralele publicului si ale fanilor devotati, prezenti in numar mare si adunati intr-un singur grup, Riverside au urcat pe scena. Nu au stat prea mult pe ganduri si au dat drumul unui show de 2 ore cu piesa “Beyond the Eye Lids”  prima de pe albumul din 2007 “Rapid Eye Movement”. Trecand prin toate cele 4 albume, polonezii ne-au purtat intr-o calatorie progresiva cu piese ca “Loose Heart” si “Out of Myself de pe albumul cu acelasi nume si primul din discografia lor, lansat in 2003.
Au urmat si “Egonist Hedonist”, “Living in the Past”, “Ultimate Trip”, “Left out”, “Second Life Syndrome” si “02 Panic Room”.
Instrumentistii s-au intercut in momente speciale: solo-uri scurte de bas, acompaniate de chitara lui Grudzien, care exploda solistic la interval relativ lungi de timp, un clapar implicat (Michal Lapaj – 2 maini care lucrau cu strasnicie pe vreo 5 aparate) si tobarul “Mittloff” mereu la datorie. L-am lasat pe Mariusz Duda pentru final deoarece el a fost adevaratul amfitrion al serii: a comunicat excelent cu publicul, l-a indemnat sa cante pe “Conceiving You” (uimitor de multi oameni cunoasteau versurile), a fost numai un zambet si s-a declarat impresionat de numarul fanilor veniti special sa ii vada pe el si pe colegii lui, pentru prima data intr-un concert la Bucuresti.
Show-ul a fost completat si de un cover dupa Rush si anume “Leave That Thing Alone” plus un bis prelungit compus din “Forgotten Land” (piesa ce figureaza pe soundtrackul jocului “The Witcher”) si “The Curtains Falls”. S-au retras de pe scena, insa publicul i-a chemat insistent sa revina. Rezultatul a fost pozitiv: s-au intors si au mai cantat “Reality Dream II”.

O mare bucurie produsa de acest eveniment printre fanii genul progressive si nu numai, o organizare eficienta per ansamblu, desi Kulturhaus s-a dovedit cam neincapator, iar uneori temperatura ridicata din incinta isi punea amprenta asupra privitorilor, insa cand muzica este de calitate, orice alt impediment devine ca si inexistent.
Vezi galeriile trupelor: Riverside, Tides from Nebula

Data concert:  May 08, 2011  | 1 Comentarii  | 3711 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: RIVERSIDE la Bucuresti

  • Sper sa mai vina, deoarece au rupt muzica in doua acesti baieti. A fost incredibil de misto concertul.

    1. Posted by Fantotzii | 11 Mai 2011 14:21
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte