concerte

Rock Legends: Venom La Bucuresti

Rock Legends: Venom La Bucuresti
TRUPE: Kistvaen, Mediocracy, Venom

A doua editie a evenimentului Rock Legends i-a avut cap de afis pe britanicii de la Venom. Dupa super show-ul Sodom de saptamana trecuta, rockerii asteptau cu sufletul la gura intalnirea cu una dintre cele mai influente formatii de metal. In deschidere au performat gastile romanesti Apa Sambetii, Kistvaen si Mediocracy, care au fost si cei mai aproape de specificul serii.

Conditiile erau deja intrunite, propice si primitoare, asa ca am pornit fara rezerve catre Arenele Romane. Cu o mica intarziere de pe drum, am reusit sa prind ultimele doua piese apartinand celor de la Apa Sambetii. O gasca proaspata, care s-a stabilizat undeva in luna aprilie a acestui an, moment care a culminat si cu schimbarea numelui in cel pe care il stim acum. Formatia se joaca cu elemente de black metal, death metal, experimenteaza, inceputul de drum se simte inevitabil, dar un concert in deschiderea unei trupe precum Venom poate fi un moment motivational pentru viitorul celor de la Apa Sambetii. Cand astfel de oportunitati iti ies in cale, este foarte bine sa profiti cat se poate, iar baietii par sa fructifice aceste ocazii cat se poate de bine. Mult succes in continuare.

Pauza. Parca mai putina lume ca data trecuta, dar eram sigur ca era doar o problema de timp pana ce incinta de concert sa se umple. Bucurestenii de la Kistvaen puneau la punct ultimele detalii pentru inceperea recitalului si am decis sa ma mut mai in fata deoarece eram curios in legatura cu sonorizarea care fusese destul de buna pana atunci. Volumul era putin cam tare, lucrurile s-au remediat pe parcurs in timpul pieselor Kistvaen care incepusera deja.
O formatie destul de interesanta, cu un album lansat in 2010 intitulat “Unbekannte” pe care gasim si o colaborare cu solistul Shining, Niklas Kvarforth, cu multe aparitii pe scena si iata-i si in aceasta seara la datorie pentru a induce publicului atmosfera depresiva a black metalului. Sunt sigur ca si altii ii prefera pe Kistvaen in atmosfera intima a unui club, unde isi pot exprima cel mai bine ideile despre deprimare, suicid, depresie, solitudine, tristete, etc. Atmosfera a fost destul de sumbra si, cand stai sa te gandesti ca headlinerul este o formatie care efectiv explodeaza pe scena, transmitand o energie formidabila publicului, te-ai astepta ca si formatiile de deschidere sa fie cumva in acelasi context. Nu s-a intamplat chiar asa in cazul celor de la Kistvaen si poate o fi de vina lipsa unor trupe care sa fie in stare sa creeze o atmosfera in deplina concordanta cu ceea ce se intampla in cadrul unui eveniment de anvergura asta. Dar nu-i nimic, vina nu apartine nimanui, suntem obisnuiti cu lipsurile de orice fel si stim sa facem cumva sa trecem peste ele. Kistvaen s-a comportat ca o formatie matura ce isi transmite mesajul, fiind aplaudata de cei care au simtit ceva din ideile lor.

Ultimii la datorie au fost cei de la Mediocracy, formatie cu o evolutie splendida pe scena autohtona de metal. Cu 2 albume deja lansate (“Human Progress – Endless Regress” si “ASOMA”), turnee si prezente pe scena alaturi de multe nume grele ale metalului extrem, Mediocracy au suit pe scena hotarati sa faca show. Si le-a iesit. Combinatia la mare cautare de crusty sludge turnat prin hardcore si piperat cu izbucniri thrash metal a mers la inimile publicului putin cam amortit, care a reactionat imediat: in fata scenei s-a dat din cap indracit, solistul Viez a simtit si s-a apropiat cu microfonul de cei din fata, cantand impreuna cu ei. Multa energie degajata de pe scena, un atu important pentru imaginea bucurestenilor, care nu au de gand sa renunte la ceea ce fac si sunt mai decisi ca niciodata sa mearga inainte prin show-uri pline de forta. Publicul i-a rasplatit prin aplauze calduroase si ne pregatim usor, usor pentru Venom.

Am avut de asteptat  cam 30 de minute, dar totul a fost in numele pregatirilor tehnice, metalistii cei mai hardcore aranjau pit-ul si era clar ca vom avea parte de un show cat se poate de incins. Lumina s-a lasat, iar scena a fost ocupata de Cronos si compania care au dat startul rock’n’roll-ului prin clasica “Black Metal”. Din nefericire, vocea lui Cronos nu s-a auzit, iar principala sursa de versuri era publicul care a demonstrat ca stia de ce se afla la Arene si pentru cine. Ca o reactie imediata a inceput si moshpit-ul dezlantuit salbatic pe acordurile negre ale chitaristului Rage. Promisiunea acoperirii pe cat se poate a vastei discografii Venom a fost aproape respectata, iar fanii s-au delectat cu minute lungi de medley, dar cu piesele interpretate integral dintre care vom trecem in revista: “Bloodlust/Black Flame/Bloodlust”;  “Straight to Hell”/Welcome to Hell/Calm Before the Storm/Krakin’Up/Ressurection/Evil One”; “Possessed/Countess Bathory/Seven Gates of Hell/Possessed; “At War with Satan/Too Loud for the Crowd/Nightmare/Rip Ride/At War with Satan.
Venom-istii nu au fost niciodata vreun model de subtilitate lirica sau instrumentala. Deviza este rock’n’roll extrem, cantat cu aceeasi sinceritate de 30 de ani, respectand aceleasi canoane care i-au consacrat si au influentat vagoane intregi de trupe acum celebre. Nimeni nu s-a asteptat la ceva complicat, putem spune ca ne-am lasat creierele acasa si ne-am concentrat pe show, exact ca la un blockbuster plin de actiune si explozii marca Hollywood. De data asta, nebunia vine din Marea Britanie, un tinut in care dainuiesc multe dintre numele atat de grele ale rockului: Motorhead, Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden si mult, prea multe altele.
Stati, ca nu am terminat. Si nici Venom nu au renuntat prea usor. Au pus la bataie un alt arsenal de piese mai vechi sau noi-noute cum ar fi “Hammerhead”, “Nemesis”, “Warhead” sau “Metal Black”. Nu am scapat fara bis: “Pedal to the Metal” si “In League with Satan”, s-au simtit foarte bine pe scena si s-au intors pentru ultima oara cu “Witching Hour”.
Sunetul a fost foarte tare in unele momente din orice zona, premierul ne rupea timpanele, iar zgomotele scoase de fierastraul poreclit acum “chitara electrica” rasuna asurzitor deseori. Nu toate pot fi perfecte, dar prestatia ramane una de neuitat, iar eu am fost impresionat de spectacolul oferit de bateristul Dante. Miscarile sale aproape ireale din maini, viteza cu care lovea tot setul de tobe, mai ales cinelele postate sus l-au transformat in showman-ul serii din punctual meu de vedere.
Crowdsurfingul nu a lipsit nici el, atmosfera a fost rock’n’roll pe parcursul celor peste 90 de minute, iar metalistii prezenti vor ramane cu multe amintiri zgomtoase din seara de 12 noiembrie.

Acum, la final de text, se cuvine sa multumim organizatorilor pentru eforturile lor in aducerea a doua formatii cu renume si pentru crearea unui nou eveniment, speram noi, cat mai longeviv si variat. Timpul va decide cum va sta treaba, iar multi dintre noi asteapta noile surprize pe care probabil Coro le pregateste de pe acum. Rock Legends a reprezentat o productie Big Name Entertainment si Axa Valaha Productions in parteneriat cu promoterul si impresarul Niki Constantinescu.
Autor: Bogdan Drumea
Foto: Max
Vezi galeriile trupelor: Kistvaen, Mediocracy, Venom

Data concert:  November 12, 2011  | 0 Comentarii  | 4185 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Rock Legends: Venom La Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte