concerte

Sounds of the Extreme la Bucuresti

Sounds of the Extreme la Bucuresti
TRUPE: Krisiun, Malevolent Creation, Vital Remains

S-au scurs aproape patru luni de cand tastaturile mele nu au mai innegrit albul colii de Word cu vorbe legate de vreun concert metal. Atunci era vorba de izbutitul show sustinut de Iced Earth in Bucuresti, iar acum provocarea este si mai mare deoarece am ca obiectiv trei trupe consacrate de death metal: Vital Remains, Malevolent Creation si Krisiun. I-am exclus din ecuatie pe  Hatesower, cei care au avut datoria de a deschide seara de death metal exclusiv din Fabrica Club. Stigmatul vinei il poarta doar subsemnatul care nu a reusit sa prinda la lucru formatia italiana infiintata in 2009.

Metalistii au avut ocazia sa intalneasca un combo exploziv alcatuit din formatii care au mai concertat in tara noastra. Veniti cu amintirile frumoase ale acelor show-uri, fanii asteptau ca scena si microfoanele sa ia foc, fapt care s-a si intamplat. Am simtit acest lucru cand am sosit in timpul recitalului americanilor de la Vital Remains. Clubul era aproape plin (aproximativ 300 de persoane), iar atmosfera era rupta din clipurile live cu trupe death metal pe care le vizionam noaptea pe Musicmax Ungaria (¨cand se facea banda verde¨). Excelent pana aici. Vital Remains dadeau tot ce aveau mai bun, oferind bucati memorabile de death metal in stilul american atat de placut urechilor noastre. Publicul a receptat la fix devotamentul de pe scena raspunzand prin headbanging la greu din toate partile, urlete de admiratie, request-uri de piese onorate mai mult sau putin. Parasind scena inconjurati de admiratia fanilor, Tony Lazaro&Co. au incalzit locul pentru un alt recital de exceptie.

Era randul celor de la Malevolent Creation sa ne bucure cu prezenta lor in mai putin de un an  de la prima lor aparitie in tara noastra, care a avut loc  la fínele lunii iunie 2011. Soundcheck, check, check, iar caldura din club devenea obositoare, mai ales din cauza numarului mare de persoane, dar si a faptului ca toti am plecat de acasa in geci pentru a ramane in tricouri si a asuda, iar apoi sa iesim la frig. Raceala curata, dar sper ca sunteti sanatosi bine-mersi si revedeti imagini de la concert in timp ce cititi umilele-mi randuri.
Sa trecem la treaba si admiram cu totii inspiratia celor de la Krisiun de a-i lua in turneu pe malevolentii care erau asteptati cu nerabdare de catre publicul bucurestean, invatat deja cu forta acestei formatii pe scena. Show-ul a inceput vertiginos, plete in vant, foc in instrumente, un rau de lava incinsa este atitudinea si vocea lui Brett Hoffman care ne topea pe toti, unul cate unul in valul de death metal. Era de asteptat ca americanii sa ia la rost intreaga lor discografie incepand cu seminalele The Ten Commandments si ¨Retribution si  terminand cu cel mai recent disc, lansat in 2010 sub numele de Invidious Dominion. Scena a fost lor, s-au simtit extraordinar si au fost primiti in aceeasi maniera, iar mie  deja imi era teama pentru Krisiun, gandindu-ma in timp ce scriu ca poate ordinea trupelor nu a fost chiar atat de inspirata.

Dupa pauza regulamentara in care apucam sa ne mai tragem sufletele si sa incercam sa respiram ceva aer mai racoros, iata ca isi fac aparitia si invitatii de seama ai serii, gazdele turneului, brazilienii de la Krisiun. Formandu-mi un obicei pe care il consider productiv, voi prezenta si in acest text o mini-istorie obiectiva a trupei: infiintati in 1990 in Ijui, Krisiun sunt o combinatie letala de Slayer si Morbid Angel, desi greutatea numelor aduse in aceasta comparatie poate va va intriga, dar sa nu disperam. Tripleta de albume  compusa din Black Force Domain, Apocalyptic Revelation si Conquerors Of Armageddon este o dovada edificatoare in acest sens, desi stilul trupei este puternic inradacinat in regulile vechi ale clasicului death metal. Adaugand si putin exotism sud-american la aceasta reteta clasica, cei de la Krisiun sunt recognoscibili prin solistica din abundenta, sound-ul apasat al bateriei ca senilele unui tanc, aducand aminte pe alocuri de Bolt Thrower. Trecem de la istorie la fapte si spunem numai de bine despre prestatia brazilienilor in fata publicului nostru. Sobri la inceput, recitalul a debutat ca o surpriza, pur si simplu ne-am trezit cu ei cantand. De aici si comparatia cu Slayer, care prezinta in concerte acelasi gen de atitudine. Nicio problema in asta. Mai putine vorbe, mai multa muzica pentru o ora de death metal brazilian presarat cu afinitatea trupetilor de a-si etala exercitiul solistic, totul culminand cu un solo excelent de tobe din partea lui Max Kolesne. La inceputul show-ului lor, publicul parea putin cam amortit de la intalnirea cu Malevolent Creation, insa cei de la Krisiun au stiut ce ingrediente sa foloseasca pentru a-si atrage fanii de partea lor. Nu vorbim de o concurenta reala, la urma urmei totul a parut ca o petrecere intre prieteni unde toti s-au simtit foarte bine onorandu-se unii pe altii. Nu stiu daca momentele de la final au fost regizate sau nu, dar cert este ca bucuria incheierii unui turneu alaturi de prietenii cu care imparti scena si pasiunea de o viata s-a simtit puternic si la publicul nostru intotdeauna la inaltime. 

Organizarea s-a desfasurat in parametrii  normali, fara prea multe probleme (in afara de cea cu caldura), dar suntem deja obisnuiti ca show-urile organizate de echipa Hatework sa mearga din ce in ce mai sus. Tin sa mentionez aici un alt aspect imbucurator: prezenta tot mai constanta a celor de la Romanian Thrash Metal Club pe afisele concertelor de metal din tara noastra. RTMC incearca sa sprijine tot ceea ce inseamna conceptul de METAL greu de  la noi, iar acesta fapt merita incurajat si sustinut. Cu multa munca si incredere, vorbe-cliseu, dar atat de adevarate, poate ca si Romania va ridica capul mai sus catre cei puternici. Incet si sigur.
Totul e bine cand se termina cu noi asa ca verdictul il cunoasteti in cea mai mare parte. Muzica extrema a fost din nou in prim-plan si asteptam cu nerabdare urmatoarele surprize puse la cale de catre organizatori.

Sounds of Extreme Tour la Bucuresti a fost o productie marca Hatework si Asociatia Culturala Manifest, recomandat si sustinut de catre Romanian Thrash Metal Club.
 
Autor: Bogdan Drumea
Vezi galeriile trupelor: Krisiun, Malevolent Creation, Vital Remains

Data concert:  March 03, 2012  | 5 Comentarii  | 3435 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Sounds of the Extreme la Bucuresti

  • parametri

    1. Posted by L M G | 06 Martie 2012 17:21
  • Bogdan Drumea for president!

    2. Posted by hell9level | 06 Martie 2012 17:49
  • e a nu stiu cata oara cand dau share unui articol de pe metalfan si mi-l afiseaza cu alta poza decat cea originala. e de ***, pe bune!

    3. Posted by hell9level | 06 Martie 2012 18:48
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte