concerte

The Begining of Times tour: Amorphis la Bucuresti

The Begining of Times tour: Amorphis la Bucuresti
TRUPE: Amorphis, Leprous , Nahemah

Alaturi de Sentenced (R.I.P.), Amorphis este una dintre trupele reprezentative ale scenei finlandeze, cu o activitate care se intinde pe parcursul a doua decenii.  De-a lungul anilor grupul a oscilat stilistic intre mai multe teritorii, de la death metal pana la sound-ul melodic si progresiv al ultimelor creatii discografice, insa esenta a ramas constant aceeasi. Indiferent ce piesa asculti si de pe ce album este ea extrasa, dupa numai cateva acorduri iti dai seama ca poarta amprenta Amorphis.
Odata cu cooptarea vocalistului Tomi Joutsen, Amorphis a cunoscut o adevarata renastere, lansand discuri foarte bune, puncul culminant fiind atins in 2009 cu aparitia lui Skyforger, albumul meu preferat, alaturi de Tales From The Thousand Lakes. Anul acesta a adus cu sine discul cu numarul 10 din cariera finlandezilor, iar The Begining of Times este o continuare naturala a precedentului album, dar, ca de obicei, contine si o multime de elemente noi.
Pentru a promova acest nou material, finlandezii au pus la cale un lung turneu, impreuna cu Nahemah si Leprous, turneu care a demarat cu festivalurile europene din vara si se va incheia in 2012. La invitatia Artmania, Amorphis a inclus si Romania pe harta acestui turneu, avand doua concerte, unul desfasurat la Sibiu pe 8 noiembrie, iar celalalt la Bucuresti, in urmatoarea zi, pe 9.

Concertul din Silver Church a inceput mai devreme, cu un decalaj de aproape 30 minute fata de ora anuntata initial, motiv pentru care am ratat mai mult de jumatate din recitalulul Nahemah. Totusi, ceea ce am reusit sa prind din concertul baietilor originari din Alicante mi-a lasat o impresie pozitiva, chiar daca genul abordat de ei este mai dificil de definit. Adeptii unui soi de dark metal, cu influente din zona post rock, spaniolii practica o muzica de stare, bazata mult pe atmosfera, fapt accentuat live si de luminile difuze.  Mi-au placut mai mult secventele dure, cu voce agresiva, decat cele in care Pablo Egido apeleaza la registrul clean. Oricum, Nahemah sunt o gasca de avut in vedere si probabil ca prezenta lor in acest turneu ii va ajuta din plin sa castige in popularitate.


 

Nahemah



Cat timp se faceau aranjamentele pentru concertul Leprous am constatat ca Silver Church era plin,  pana aproape (sau chiar dincolo, depinde de aprecierea fiecaruia) de limita in care te poti simti confortabil la un eveniment, fara ca deplasarea intre doua puncte sa fie o adevarata aventura de penetrare a multimii. Evident, un public numeros este benefic pentru toata lumea, dar mi-as dori sa existe In Bucuresti un club mai spatios pentru concertele care depasesc un anumit numar de spectatori.

Primul contact cu muzica Leprous l-am avut acum un an, cand trupa a deschis concertul Therion de la Arenele Romane. Sunt convins ca cei care i-au vazut atunci au apreciat nebunia stilistica, muzica atipica si energia norvegienilor. Intre timp Leprous a lansat un nou disc, Bilateral, o adevarata bijuterie de metal  modern si original, devenind, alaturi de Vultures Industries, una dintre cele mai promitatoare sperante ale metalului de avangarda norvegian.  Asa ca asteptam cu mare nerabdare concertul Leprous, iar baietii nu au dezamagit. Am avut parte de un recital intens, in care vocalistul si claparul Einar Solberg a comunicat foarte putin cu audienta, lasand locul muzicii sa vorbeasca.  Este cu adevarat impresionant sa vezi cum niste muzicieni atat de tineri stapanesc asa de bine tehnica instrumentala, cat de legat si coerent pot sa sune live, tinand cont ca genul abordat de ei este un amalgam de stiluri si influente din cele mai diverse zone.


 

Leprous



Entuziasmul si pasiunea pe care o pun in muzica pe parcursul concertului s-au dovedit molipsitoare pentru public care i-a sustinut frenetic pe parcursul intregului recital.  Probabil ca Leprous si-au castigat destui fani noi in aceasta seara. Setlist-ul lor a inclus in special piese de pe ultimul album, precum Restless, Bilateral, Thorn, Mb. Indifferentia, Waste of Air si Mediocraty Wins, dar si compozitii de pe Tall Poppy Syndrome (Passing si Dare You).  Trebuie sa mentionez si sunetul foarte bun, Leprous avand cel mai bun mixaj al serii, atat vocea, cat si instrumentele fiind calibrate la nivel ideal.

Dupa concertul Leprous a urmat o pauza foarte lunga de pregatire a instrumentelor pentru Amorphis, fapt care l-a determinat pe Tomi Joutsen sa exclame - atunci cand a aparut in sfarsit pe scena – "Se pare ca ne-ati cam asteptat". Nicio problema insa, pentru ca asteptarea a fost imediat uitata odata cu primele acorduri de pe My Enemy, piesa extrasa de pe The Beginning of Time. Au urmat 90 de minute de metal melodic finlandez la superlativ, cu un Tomi Joutsen in mare forma. Am realizat inca o data ce lovitura au dat Amorphis cand l-au recrutat pe acest vocalist deosebit: carismatic, comunicativ, cu voce fantastica, cu adevarat un showman. In contrast cu el, dar mai ales cu entuziasmul celor de la Leprous, Esa, Tomi, Niclas, Santeri si Jan au fost mult mai rezervati si mai degraba sobri. Ce-i drept, aceasta este atitudinea lor obisnuita, mai ales ca si muzica impune o asemenea prezenta, dar cumva am simtit cei 20 de ani care au trecut peste trupa.

 

Amorphis



Totusi, dincolo de aceasta senzatie, nu am ce sa le reprosez finlandezilor. Dimpotriva chiar, concertul mi-a placut mult, iar setlist-ul a fost foarte inspirat ales, cu treceri prin momentele importante ale discografiei (inclusiv cu scurte opriri pe stravechile The Karelian Isthmus si Tales FromThe Thousand Lakes), dar cu accentul pus pe cel mai nou album de studio, caruia i-au fost dedicate 4 compozitii. S-a auzit in ansamblu bine, doar ca uneori vocea lui Tomi era prea in spate in raport cu restul instrumentelor, cel putin pentru gustul meu.
Atmosfera a fost insa electrizanta, cu un public implicat, participativ, care a aplaudat si sustinut trupa permanent.  Ultima piesa, House of Sleep a reprezentat si puncul culminant al concertului, versurile fiind cantate mai mult de catre audienta – excelent moment.
Oricum, numarul mare de spectatori (in conditiile in care este a patra prezenta a finlandezilor in Romania si intr-o perioada plina de concerte in Bucuresti) vorbeste de la sine de aprecierea de care se bucura Amorphis la noi in tara. Daca Amorphis ar veni din nou luna viitoare sa cante , nu m-ar mira sa aiba parte de un public la fel de numeros.

Setlist Amorphis:
My Enemy
Mermaid
The Smoke
Crack in a Stone
Greed
Sampo
You I Need
Karelia
Vulgar Necrolatry
Into Hiding
Sky Is Mine
Alone
Magic and Mayhem
Bis:
Silver Bride
My Kantele
House Of Sleep
 
Autor: Dragos P.
Foto: Koss
Vezi galeriile trupelor: Amorphis, Leprous , Nahemah

Data concert:  November 11, 2011  | 2 Comentarii  | 3976 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: The Begining of Times tour: Amorphis la Bucuresti

  • o trupa super tare,care si-a meritat si publicul numeros care l- avut.long life to Amorphis!!!!

    1. Posted by kristhy | 06 Februarie 2012 22:04
  • o trupa super tare,care si-a meritat si publicul numeros care l- avut.long life to Amorphis!!!!

    2. Posted by kristhy | 06 Februarie 2012 22:04
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte