concerte

The Night of the Metalfeast: United we stand, divided we fall!

The Night of the Metalfeast: United we stand, divided we fall!
TRUPE: Avatar, Breathelast, Cap De Craniu, Days Before Disappearance, M-51, Mediocracy, Shesdead

Sambata, 2 iunie 2012, in clubul Fabrica din capitala a avut loc evenimentul The Night of the Metalfeast, unul dintre cele mai interesante evenimente de gen care s-au desfasurat in ultimii ani in Bucuresti. Sapte trupe de calibru pentru 15 lei, un pret mai mult decat atractiv pentru buzunarul oricarui ascultator de sonoritati metalice de gen. Rand pe rand, au urcat pe scena clubului Fabrica Days Before Disappearance (deathcore/death metal), M-51 (djent/progressive metal), Breathelast (post-hardcore), Shesdead (melodic death metal/metalcore), Mediocracy (crustcore/sludge metal), Cap De Craniu (grindcore/death metal) si mandria Olteniei, Avatar (melodic death metal).

Ora de deschidere a clubului pentru acest eveniment a fost 18:00, insa evenimentul propriu-zis a inceput abia undeva in jurul orei 20:00. Acest lucru a insemnat in egala masura un plus si un minus. Un plus, daca ne gandim la faptul ca o parte din public este invatat sa ajunga mai tarziu de ora anuntata de organizator, astfel evitandu-se situatia in care cei prezenti sa piarda prestatia trupelor de inceput. Un minus, daca tinem cont de faptul ca Avatar au urcat pe scena undeva in jurul orei 02:00 dimineata, iar publicul se rarefiase considerabil la acea ora. Oboseala  si-a spus cuvantul, iar o parte dintre cei prezenti pana la acea ora, au decis sa plece.. Probabil ca daca evenimetul ar fi inceput un pic mai devreme, publicul ar fi fost mai numeros in in timpul prestatiei baietilor de la Avatar.

Prima trupa a serii a fost Days Before Disappearance, o gasca ce creste de la un concert la altul. M-a bucurat sa vad ca Mihai Dinescu, fostul vocalist al grupului Proof, s-a intors pe scena, de aceasta data ca membru al formatiei Days Before Disappearance. Mihai este asa cum il stim cu totii, energic, mai mult decat prezent in ceea ce priveste comunicarea cu publicul si insetat de dorinta de a canta cat mai bine de fiecare data. Potential exista, dar trebuie mai multa munca, mai multe concerte pentru a ajuta trupa sa devina din ce in ce mai unita, pentru a ajuta formatia sa creasca si mesajul lor sa ajunga la cat mai multi oameni, si in cele din urma, pentru a putea trece la un alt nivel. Viitorul este al lor daca vor stii sa joace cartile.

Cea de a doua gasca care a urcat pe scena clubului Fabrica a fost M-51. Un grup relativ nou pentru scena metalica din Romania, dar cu membrii cu state vechi. Mihnea Andrei Ferezan (RoadKillSoda, ex-Luna Amara), Tudor Scanteie (Shesdead, Tiarra, Negative Core Project) si Vladimir Grafu "VTS" (Crize). Un trio redutabil ce propune un melanj de djent/progressive metal/melodic death metal si un strop de hardcore. Frumos ca expunere, frumos ca abordare, proaspat. Daca ati ratat prestatia trupei, bagati repede urechea pe Youtube si stati cu geana pe M-51. Se intampa lucruri bune.

In ordinea numerelor de pe tricou, pe scena si-au facut loc baietii de la Breathelast. Energici, cu chef de cantat si pusi pe sotii, bucurestenii au fost la inaltime. Munca depusa atat in studio, cat si pe scenele cluburilor din Romania incepe sa-si arate roadele. Seriozitatea duce la rezultate bune, respectul reciproc de asemenea, iar Breathleast a confirmat acest lucru. Cu un material lansat la inceput de 2012 prin intermediul Metalfan Records Division, in data de 19 ianuarie mai exact, si cu un nou material in lucru, Breathelast si-au luat in serios munca si sunt pusi pe fapte mari. Sa vedem ce le va rezerva viitorul.

Dupa Breathleast a venit randul trupei Shesdead sa paseasca pe scena clubului Fabrica. In sfarsit, trupa para ca si-a gasit calea. Muzica grupului a devenit mult mai inchegata, a inceput sa prinda contur, iar Shesdead arata a trupa si nu a proiect. Este de apreciat ca se implica, este de apreciat ca isi doresc sa obtina mai mult, dar trebuie sa concerteze mai mult, sa fie mai prezenti pe scenele din Romania si nu numai. Shesdead a devenit un grup cu o muzica mult mai dinamica comparativ cu ceea ce prouneau in urma cu cativa ani, mai brutali si mai melodici, penduland intre metalul suedez Gothenburg si nebunia frenetica marca Meshuggah. Discul Seven este in lucru, piesa Medusa a fost facuta publica in varianta finala, rabdare sa avem.

Trupa cu numarul cinci a fost Mediocracy, dar numarul cinci reprezinta doar ordinea trupelor, in nici un caz nota ce trebuie atribuita trupei! Cu siguranta cel mai efervescent grup al scenei underground din Romania; Mediocracy a reusit in scurt timp sa prezinte definitia seriozitatii cand vine vorba de implicare si de a lua in serios ceea ce face. In mai putin de doi ani trupa a reusit sa lanseze un demo, doua albume de studio si un EP, mai mult decat alte trupe in 10 ani, iar daca mai adaugam si prestatiile trupei atat in tara cat si in afara tarii, numeroasele videoclipuri, reactiile pozitive primite din partea presei de specialitate (Brave Words & Bloody Knuckles din Canada descria muzica trupei ca fiind o combinatie de Neurosis si His Hero Is Gone, notand discul Memory Hole cu nota 8 din 10, iar Beardrock.com lauda de asemenea prestatia trupei pe acest EP), putem spune ca Mediocracy este pe drumul cel bun. In seara de 2 iunie, trupa a fost la inaltime, oferind un show intens si plin de furie, condimentat cu comentarii venite din partea vocalistului Viez, ce faceau trimitere la subiecte sociale.

Urmatoarea trupa a fost Cap De Craniu. Cu un album de debut lansat in luna februarie a acestui an prin intermediul Metalfan Records Division (I'll Kill If I Live), cu o noua componenta + cateva concerte la activ si multa munca in sala de repetitii, Cap De Craniu a confirmat din nou ca este una dintre cele mai bune trupe din Romania. Chitaristul Calin Raduta, forta creatoare din trupa si fratele sau, tobosarul Razvan Raduta-Penda, nu au predat armele, au recrutat noi membrii in formatie si au continuat munca buna de pana acum. Noii membrii, dedicati la fel ca si cei doi frati, devotati genului si insetati de pofta nebuna de a lua cu asalt scena, acestia s-au integrat repede in formatie, trecand repede peste perioada de acomodare. Imi aduc aminte de o declaratie a fostului fotbalist Jean Vladoiu, care spunea ca atunci cand a ajuns la Dinamo i-au fost suficiente pentru a se integra doua saptamani. Cu alte cuvinte, seriozitate inainte de toate.

Ultima trupa de la The Night of the Metalfeast a fost Avatar. Ca incalzire a show-ului din deschiderea americanilor de la Slayer, Avatar a raspuns prezent si a fost trupa surpriza a evenimentului. Pe langa cele 50 de CD-uri cu albumul Subjects of the Same Suffering oferite gratuit primilor 50 de platitori, Avatar a oferit un show la inaltime chiar daca publicul se subtiase dupa concertul formatiei Cap De Craniu. Universitatea Craiova nu mai este in Liga 1, dar Avatar ramane pe baricade si face Oltenia mandra, cel putin in ceea ce priveste metalul. Avatar ramane cu siguranta cel mai de seama reprezentant al sonoritatilor metalice din aceasta regiune. Este pacat ca o trupa precum Avatar nu primeste totusi recunostinta cuvenita, este pacat ca nu concerteaza mai mult atat in tara cat si in afara tarii, este pacat ca in ciuda valorii, pentru o mare parte din publicul mai tanar ramane oarecum o necunoscuta. Poate lucrurile se vor schimba si odata cu viitorul album, vor intra pe fagasul normal.

Ma bucura sa vad ca exista unitate, ca trupele se ajuta intre ele si ca invidia sau alte lucruri ce nu isi au locul intr-o scena metal sanatoasa sunt lasate la o parte. Felicitari Vicentiu si clubului Fabrica pentru o seara de neuitat, felicitari Shole pentru implicarea si nebunia pozitiva, de care da dovada atunci cand vrea ca lucrurile sa se intample, felicitari publicului fara de care nimic din toate astea nu ar exista. Dupa cum spunea piesa grupului Agnostic Front - United we stand, divided we fall!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Avatar, Breathelast, Cap De Craniu, Days Before Disappearance, Mediocracy, Shesdead,

Data concert:  June 02, 2012  | 0 Comentarii  | 3471 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: The Night of the Metalfeast: United we stand, divided we fall!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte