concerte

Wintersun, Bloodshot Dawn si Savage Mesiah la Londra

Wintersun, Bloodshot Dawn si Savage Mesiah la Londra
TRUPE: Savage Messiah, Wintersun

La prima ascultare a albumului Time, Wintersun s-a cuibarit in sufletul meu ca o revelatie, ceva ce asteptam de ceva vreme sa apara in peisajul metalic contemporan. A fost dragoste la prima ascultare si de aceea, din acel moment, am pandit o ocazie de a-i vedea pe finlandezi cum abordeaza aceasta "bijuterie" live. In momentul cand showul a fost anuntat si confirmat pe paginile oficiale, am fost probabil printre primii care au rezervat un bilet (asta se intampla cu doua luni inainte de concert intr-o Londra dominata de ploaie si frig) si, din acel moment, am inceput numaratoarea inversa.

Cu oarece ironie, ziua "W" a sosit, aducand cu sine si cea mai calduroasa zi din an in Londra (peste 30 de grade) avand ca rezultat efectul de sauna din sala de concert, ceva demn de anii de glorie din Club A, pe cand Coro organiza evenimente cu greutate. Dar toate la momentul lor.

Ajungand la fata locului dupa o zi de munca, tot ce imi doream era sa savurez o bere rece si sa ma delectez cu ceva sonoritati metalice. Sincer, nu ascultasem nimic apartinand trupelor de deschidere (ambele din UK) asa ca eram curios ce aperitiv va fi servit. O coada de aproape 500 m se formase deja, iar pana la ora concertului aceasta avea sa ajunga la peste 1 mila. Oameni binedispusi, de toate natiile, care mai tineri care mai la costum , ajunsi direct din districtul financiar mondial Canary Warf.

Cu o mica intarziere, s-a permis accesul si, la mai putin de 15 minute, prima trupa sparge gheata. Savage Messiah, in fata la 100 de spectatori, sunt plini de energie, abordand un heavy metal ceva mai agresiv, cu tente thrash. As putea sa ii caracterizez ca fiind interesanti, la inceput de drum, inca nu totul legat din punt de vedere muzical, dar cu o atitudine pe scena ce amintea pe alocuri de Iron Maiden. Numarul de spectatori creste vizibil de la minut la minut, la fel si gradele din atmosfera. Liderul trupei ne informeaza ca tocmai si-a dat demisia de la job datorita semnarii unui contract cu o casa de discuri (Earache), plus ca pe scena atmosfera devine "fuckin' hot" si va urma ultima piesa din show-ul lor.

Dupa o pauza de 15 minute si inca o bere (nici nu era nevoie sa ajungi la buda, ca totul era eliminat prin piele instant) Bloodshot Dawn se avanta eroic in focul luptei. Thrash/death metal, melodic pe alocuri, imi inunda in mod placut simturile. Fericiriea nu a durat prea mult, pentru ca "baiatul de la butoane" se pare ca are alta treaba si incurca setarile si totul incepe sa se auda cel putin ciudat. La un momet dat baietii din sud-estul Londrei il roaga politicos (cat de british) sa faca totusi ceva. Oarecum deranjat din jucatul pe telefonul mobil si conversatia cu o tanara domnisoara, se apuca sa mai repare ceva din "mizeria" sonora. Astfel am putut asista la un show solid, cu multa forta si punctat cu elemente tehnice de calitate. Pe doua voci (growl & scream) chitaristul si tobosarul arunca sala in aer. Un tobar de exceptie atat ca si voce cat si tehnica cu "betele". De asemenea, nu pot sa nu remarc chitara solo, ceva demn de Marty Friedman in anii de glorie. Recomand sa cautati si sa dati o ascultare piesei Illusion Aesthetic. Pe alocuri am auzit ceva Carcass combinat cu Death si Scar Symmetry. Probabil, daca nu existau problemele de sunet si lipsa acuta de oxigen din aer, ar fi fost un show pe cinste. Oricum, foarte bine primiti de colegii de sauna, la un moment dat organizandu-se un mini "wall of death" care a facut sa imi tresalte berea din pahar si transpiratia de pe frunte. Mi-au placut, asa ca voi cauta sa ii revad in conditii optime.

In timpul pauzei de mai bine de 40 minute, in care crew-ul pregatea sculele, organiztorii vin cu ideea sa mai amuze publicul cu un scurt moment "disco". Da da, ati citi bine, disco. Pe scena apare un tip dubios in bermude si ochelari de soare (ce ironie din nou), cu un mini dj set si se apuca sa ofere spre ascultare hit-uri precum Macarena, No Limit etc. Ciudat moment....
Deja aerul era irespirabil, extrem de cald, astfel incat o parte din public paraseste locatia, evitand astfel lesinul sau asfixierea. Pentru cei ramasi, momentul in care finlandezii de la Wintersun au urcat pe scena a fost ca o gura de aer proaspat. In ciuda atmosferei create, Jari Maenpaa & co, au dat dovada de o energie de invidiat si un profesionalism desavarsit. Intr-o forma de zile mari, au deschis showul cu 3 piese de pe Time - When Time Fades Away, Sons of Winter and Stars si Land of Snow and Sorrow aducand publicul la limita dintre lesin si delir. Schimbarea de registru cu Battle Against Time si Beautiful Death face ca locul din fata scenei sa devina un adevarat vulcan: mosh pit pe cinste, asezonat cu headbanging din plin. Maiestria cu care sunt abordate urmatoarele 2 piese - Darkness and Frost si Time - de catre Jari, dovedeste inca o data talentul si inspiratia de zile mari care zace in el. Inainte de ultimele piese ale serii - Beyond the Dark Sun si nelipsita Starchild, publicul a cantat “Happy Birthday” pentru basistul trupei Jukka Koskinen, facand ca seara sa fie una speciala atat pentru trupa cat si pentru cei prezenti si ramasi pe baricadele de la marginea infernului.

Ca o concluzie, in ciuda problemelor de sonorizare cauzate de lipsa de interes a echipei tehnice locale (pe alocuri elementele simfonice s-au pierdut in neant), a caldurii insuportabile, Wintersun, chiar daca are la "palmares" doar doua albume de studio, este o trupa de mare calibru (atat live cat si in studio) si toate cometariile pozitive primite la adresa lor sunt intru totul adevarate si nu doar marketing al casei de discuri.
O seara cu plusuri si minusuri, metal de claitate intr-o locatie prea mica pentru o trupa asa mare. Sper ca data viitoare sa ii vad la lucru intr-o locatie pe masura. Pana data viitoare, keep calm and carry on.

SETLIST Wintersun:
When Time Fades Away
Sons of Winter and Stars
Land of Snow and Sorrow
Battle against Time
Sleeping Stars
Beautiful Death
Darkness and Frost
Time
Beyond the Dark Sun
Starchild

PS: Wintersun au scris pe pagina oficiala de Facebook: All of our instruments were lost by the airline, and our gear came to the venue around 18.00 in the evening so our crew had to do everything before the show. So we didnt soundcheck and came to the stage ' cold' hoping that all worked. We did our best in those citcumstances...-kai
Autor: Admin
Vezi galeriile trupelor: Savage Messiah, Wintersun

Data concert:  July 16, 2013  | 0 Comentarii  | 2555 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Wintersun, Bloodshot Dawn si Savage Mesiah la Londra

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte