interviuri rock

Andrei Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA): despre groove si rock'n'roll

Andrei Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA): despre groove si rock'n'roll
TRUPE : RoadkillSoda

A trecut aproape un an si jumatate de la precedenta discutie purtata cu Andrei Mihnea Ferezan, chitaristul si liderul grupului RoadkillSoda. Trupa a lansat intre timp cel de al doilea album de studio - in opinia mea - un material reusit ce imbina sonoritati stoner si grunge de toata frumusetea ce suna poate putin exotic pentru scena din Romania, dar care arata ca Roadkillsoda promite mult. Am profitat de ocazie si am discutat din nou cu Mihnea, rezultatul in randurile de mai jos:

Metalfan: Salut Mihnea si bine ai revenit in paginile Metalfan.RO!
Andrei Mihnea Ferezan: Bine v-am regasit.

Metalfan: Ce face o trupa sa fie relevanta? Ce artisti sunt relevanti in viziunea ta prin ceea ce fac?
Andrei Mihnea Ferezan: Din punctul meu de vedere, o trupa relevanta este o trupa vie. O trupa care sustine cantari, care scoate material discografic, care are filmari / videoclipuri , care pastreaza legatura cu fanii sai.

Metalfan: De la ultima noastra discutie RoadkillSoda a lansat cel de al doilea album de studio - Oven Sun. Cum simti ca a fost primit pana acum acest material? Ma refer atat la publicatiile de gen, cat si la public...

Andrei Mihnea Ferezan: Oven Sun este copilul nostru. A durat un an pana cand s-a conturat exact cum ne-am dorit noi. Lansarea a avut loc in  aprilie 27 si a fost un succes. Dupa au urmat o serie de concerte, cantari la mai toate festivalurile importante Bestfest , Peninsula, Poiana Urbana,  Rockstadt si un turneu DiY Generator Party unde am cantat in curti si in baruri, doar pe backline-ul nostru. Trupa a fost primita foarte bine, si sper ca miscarea aceasta sa se mentina. Din punct de vedere al publicatiilor de gen, am avut recenzii favorabile atat de la romani : Metalfan, Metalhead, No3, Maximumrock, Stonerrock Ro; cat si de la publicatii de stoner si webzine-uri din afara.

Metalfan: Si ca tot a venit vorba de public, stiu ca ati avut de curand si un mini-turneu prin tara. Reactiile per total care au fost? Cum primeste publicul din Romania stoner rock-ul?
Andrei Mihnea Ferezan: Ce cantam noi este primit bine de un public divers. In esenta cantam rockenrol si ne simtim bine facand asta. Am citit intr-o recenzie la Rockstadt ceva de genu: “ desi Mihnea si Vava sunt frati, ai senzatia ca pe scena toti cei 4 membrii ai formatiei sunt frati, atat de bine se inteleg  muzical.” Ce pot sa zic, asa simtitm si noi si ma bucur ca o transmitem si mai departe.
Metalfan: Dupa mini-turneul din tara pregatiti niste iesiri si in afara granitelor? Daca da, cand? Daca nu, de ce?
Andrei Mihnea Ferezan: Urmeaza toamna asta cantari in tara.O sa avem probabil doua mini tour-uri. Mai multe o sa aflati in curand. Pentru afara vorbim de martie 2014.

Metalfan: Ca tot vorbim despre concerte, vreau sa te intreb daca vezi undeva in viitorul apropiat un disc live RoadkillSoda? Ce parere ai despre astfel de materiale?
Andrei Mihnea Ferezan: Nu putem sa pastram nimic secret cu tine Ovidiu :) . Tot turneul din august a fost filmat. Urmeaza in toamna sa lansam un mini documentar Generator Party's end of Summer Tour, in care o sa vedeti cum e in turneu cu RoadkillSoda. It sure is a lot of fun.

Metalfan: Sunteti una dintre putinele trupe din tara ce are un manager. Cum vezi aceasta colaborare si din ce punct de vedere va ajuta? De ce o trupa ar trebuii sa apeleze la un manager?
Andrei Mihnea Ferezan: O trupa o faci pentru ca tu crezi ca ai ceva de spus, de transmis. Pe mine RoadkillSoda ma reprezinta 100%, asta respir, asta mananc asta visez muzical. Mai departe de atat, ca trupa sa ajunga cat mai departe si ca mesajul sa fie transmis unui numar cat mai mare de oameni, atunci trebuie sa privesti formatia ca pe o afacere. Atunci ai nevoie de cineva care este dedicat music business-ului. Din fericire pentru noi, am dezvoltat o relatie de prietenie cu un om foarte talentat pe latura asta, Dan Achim. Desi are  experienta internationala in domeniul managementului muzical, pentru noi e doar un membru al familiei RkS. Bine, un membru pe care il respectam mult.Cheers bro!  

Metalfan: Ca artist ce abordeaza sonoritatile rock, cum te descurci din punct de vedere financiar? Exista o perioada minima/maxima dupa care un artist ar trebuii sa traiasca din ceea ce face?
Andrei Mihnea Ferezan: Investesti tot si astepti cat mai putin. Si vei avea surprize placute. Publicul roman isi sustine formatiile preferate. Vine la cantari, cumpara merch si te ajuta sa cresti. Pentru asta avem numai respect pentru fanii nostri.
 

Metalfan: Este o diferenta intre "artist" si "entertainer"? Vezi cei doi termeni separat sau impreuna? De ce?
Andrei Mihnea Ferezan: Ma gandesc ca artistul creeaza produsul pe care il performeaza, in timp ce entertainer-ul performeaza ceva ce a fost produs de altcineva. Ca rezultat entertainer-ul poate avea mai mult succes decat un artist, daca isi face treaba extrem de profi.

Metalfan: Haide sa ne intoarcem putin la disc si sa vorbim despre procesul de inregistrare si productie. Asadar, ce ne poti spune despre cele doua?
Andrei Mihnea Ferezan: Discul a fost intregistrat in decurs de un an, de catre mine si Sebi. Productia a fost realizata in Oradea de catre un domn talentat numit Marc.

Metalfan: Ascultand acum Oven Sun si citind cronicile de disc aparute, ai schimba ceva? Sau mai bine zis, ai imbunatatii ceva la acest disc?
Andrei Mihnea Ferezan: Nu. L-as scoate si pe vinil. :)

Metalfan: Poti sa ne vorbesti despre lirica pieselor de pe acest material? O scurta descriere a fiecarei compozitii, ar fi interesanta...
Andrei Mihnea Ferezan: Piesele au ca subiect ceva foarte personal pentru Sebi. As gresi daca as intra in interpretarea versurilor din perspectiva mea. Cel mai bine el va poate spune ce cum de ce si cand. Va pot spune ca sunt scrise din trairi personale and they are meant from the heart.
Metalfan: Ca un scurt rezumat al discutiei de mai devreme, ce lipseste si ce este asa cum iti doresti?
Andrei Mihnea Ferezan: Nu lipseste absolut nimic. Nu sunt arogant. Dar este o trupa cu un stil de muzica foarte simplu cu balans si puternic ritmat. Este rockenrol. Asa cum iti iese prima oara, asa trebuie cantat. Nu e prog, nu merge dublat ceva, nu merge regandit ceva. E un stil menit sa fie cantat TARE si cu groove. Pentru cine nu intelege stilul asta de muzica, nu o sa il inteleaga niciodata. Daca nu rezonezi cu noi nu e stres. Noi nu cantam pentru tine. Daca rezonezi cu noi, o sa iti placa si pe cd, caseta, vinil, mp3 si in special live. O  sa te luam pe sus o sa te amestecam cu noi, o sa iasa un iures, o sa ametesti si o sa te cucerim. Asta e RoadkillSoda, o trupa de frati care face ce simte si ce stie cel mai bine. Nu suntem virtuosi, dar pentru simplu fapt ca nu avem piedici si ca nu ne limitam ne face o experienta unica pentru ascultator.

Metalfan: Iti multumesc pentru raspunsuri si pentru timpul oferit! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Andrei Mihnea Ferezan: Ma bucur ca existati si ne vedem la urmatorul concert, fie ca e la voi in curte, sau pe scena la un festival. RoadkillSoda exista pentru voi si datorita voua. Cheers!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: RoadkillSoda

   October 14, 2013  | 0 Comentarii  | 3646 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Andrei Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA): despre groove si rock'n'roll

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri